Volledig scherm
Apple-CEO Tim Cook. © AP

Apple-baas Tim Cook: ‘Digitale privacy zit in een crisis’

Er is dringend behoefte aan overheidsregulering om de privacy van internetgebruikers te beschermen. Dat zegt Apple-CEO Tim Cook in een interview met de Amerikaanse zender ABC News. Het is niet de eerste keer dat Cook voor dergelijke regelgeving pleit. Eerder noemde hij de dataverzameling door commerciële bedrijven al ,,spionage’’. ,,Privacy is een crisis geworden’’, aldus Cook.

,,De mensen die je volgen op het internet weten veel meer dan iemand die via het raam naar binnen kijkt’’, aldus Cook, ,,omdat je je gedachten online zet, wat je over iets denkt.’’

De Apple-baas erkent dat er in de iTunes Store apps verkocht worden die juist die aan de dataverzameling doen waartegen hij zo gekant is. Bovendien zijn de Apple-producten ook standaard uitgerust met een Google-browser en Google verdient net zoals Facebook massa’s geld met de verzameling en verkoop van informatie die ze over de gebruikers hebben verzameld. ,,We kozen Google omdat het de beste browser is’’, reageert Cook. Volgens hem hebben consumenten echter zowel recht op de beste browser als op privacy. 

In tegenstelling tot Google en Facebook draait het bij Apple niet om de verkoop van advertenties, zegt Cook. ,,Jullie zijn ons product niet. Onze producten zijn iPhones en iPads’’, verduidelijkt de Apple-baas. ,,We koesteren jouw data. We willen jullie helpen om jullie data privé en veilig te houden. We staan aan jullie kant.’’ Zo heeft Apple functies geïnstalleerd om de privacy van consumenten tijdens het surfen te beschermen. 

Volgens Cook is het overigens niet de bedoeling dat gebruikers te veel tijd op hun iPhone doorbrengen. ,,Als je het te vaak gebruikt, is er waarschijnlijk iets dat wij moeten doen om je gebruik productiever te maken’’, zegt hij.