Volledig scherm
© afp

Apple boekt recordomzet, nettowinst blijft onveranderd

Apple heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2013/2014 een recordomzet geboekt van 57,4 miljard dollar (42,1 miljard euro), terwijl de nettowinst van 13,1 miljard dollar op jaarbasis onveranderd was.

Het Amerikaanse technologieconcern maakte maandag meerdere records bekend. Zo verkocht het bedrijf in de laatste 3 maanden van het vorige kalenderjaar 51 miljoen iPhones en 26 miljoen iPads. Een jaar eerder bracht Apple 47,8 miljoen van zijn smartphones aan de man en 22,9 miljoen van zijn tablets. Ook de verkoop van Macs nam toe, van 4,1 miljoen tot 4,8 miljone stuks.

Apple rekent voor het tweede kwartaal op een omzet tussen 42 en 44 miljard dollar en een bruto winstmarge van 37 à 38 procent. In het afgelopen kwartaal daalde de marge tot 37,9 procent van 38,6 procent een jaar eerder.

Carl Icahn
De omzet was iets hoger dan de 57,5 miljard waarop analisten in doorsnee rekenden. De prognose voor het tweede kwartaal was echter lager dan het gemiddelde van 46,1 miljard die de marktvorsers in hun taxaties hadden staan. Ook de iPhoneverkoop in het afgelopen kwartaal viel enigszins tegen. In doorsnee rekenden 13 analisten op de verkoop van 54,7 miljoen stuks.

Apple liet zich niet uit over de omvang van de inkoop van eigen aandelen. Het bedrijf heeft al enkele maanden aan de stok met miljardair en actvistisch belegger Carl Icahn, die een verhoging van het aangekondigde inkoopprogramma ter waarde van 100 miljard dollar wil. Vorige maand zei Apple begin dit jaar te zullen melden of en hoe ze gehoor geven aan die oproep.