Volledig scherm
Apple © AFP

Apple geeft regering VS geen toegang tot iPhones mogelijk terroristische schutter

Apple heeft gisteren opnieuw geweigerd twee iPhones te ontgrendelen van de dader van een schietpartij in Florida. Ditmaal kwam het verzoek van de Amerikaanse minister van Justitie, William Barr.

Het gaat om de toestellen van een Saoedische luchtmachtstudent die meeliep op een Amerikaanse basis. De jongen had mogelijk een terroristisch motief toen hij drie mensen om het leven bracht.

De twee smartphones van de schutter zouden waardevolle informatie bevatten voor het onderzoek, maar Apple benadrukt dat het nooit zijn eigen toestellen zal ontgrendelen. ,,Een achterdeur voor alleen goedwillenden bestaat niet”, vertelt Apple aan BuzzFeed. ,,Uiteindelijk zal dit tot problemen leiden die de nationale veiligheid en onze klanten in gevaar brengen.” Eerder weigerde de techreus al een verzoek van de FBI, die de toestellen ‘uit voorzorg’ wilde bekijken.

Discussie speelt ook in Nederland

Achterdeuren in software zijn opzettelijk ingebouwde zwakheden. Experts met kennis van deze gevoelige plekken kunnen op deze manier bijvoorbeeld gebruikers spioneren. De veiligheid van zo‘n achterdeur is niet te garanderen, omdat hij ook door anderen ontdekt en misbruikt kan worden. Daarom wil Apple er niet aan.

De discussie over een achterdeur in versleutelde software speelt al langer, ook in Nederland, waar minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus daarvoor pleit. Onlangs sprak Grapperhaus daarover met zijn Amerikaanse collega Barr.

Wekelijks de nieuwste recensies, beste koopjes en het laatste nieuws over de wereld van tech in jouw mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!