Volledig scherm
Muziekherkenningsapp Shazam. © ANP XTRA

Apple maakt muziekherkenningsapp Shazam advertentievrij

Muziekherkenningsapp Shazam wordt voor alle gebruikers advertentievrij. Dat heeft Apple, het bedrijf dat de app heeft overgenomen vandaag aangekondigd. 

Shazam kan liedjes herkennen door een smartphone met de app in de lucht te houden en de microfoon een stukje audio te laten opnemen. Hoewel er meerdere soortgelijke apps zijn, is het werkwoord shazammen al redelijk ingeburgerd bij mensen die bijvoorbeeld in een café een leuk muzieknummer willen identificeren.

De overname van Shazam door Apple werd in december aangekondigd. In augustus gaf Brussel al goedkeuring voor de deal na een onderzoek om te kijken of de keuzevrijheid voor consumenten voor muziekstreamingsapps niet te veel zou worden ingeperkt. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt, maar bij de meest recente schattingen voor de overname werd Shazam geprijsd op 400 miljoen tot 1 miljard dollar.

Voor Apple, het bedrijf achter de iPhone,  is de overname interessant omdat gegevens van Shazam over welke nummers populair zijn, kunnen worden gebruikt voor verbetering van andere Apple-diensten, zoals de muziekstreamingdienst Apple Music. Op die manier heeft Apple een extra wapen in de strijd met onder meer Spotify, Deezer en de muziekdiensten van Google en Amazon. Apple Music geeft net als die concurrenten luistersuggesties aan gebruikers. Die luistertips kunnen met de informatie van Shazam worden aangescherpt.

 1. Volgepakte SpaceX-raket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

  Volgepakte Spa­ceX-ra­ket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

  Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vannacht voor de derde keer zijn krachtigste raket, de Falcon Heavy, de ruimte ingestuurd. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Defensie op de raket meelift. Aan boord van de tot STP-2 gedoopte vlucht zijn 24 onderzoekssatellieten, waaronder een atoomklok, een zonnezeil en een proefopstelling voor ‘groene’ raketbrandstof. De al overvolle Falcon Heavy nam ook de as van 151 personen mee het heelal in.

Poll

Op welk platform speel jij games?

 • Xbox One (7%)
 • PS4 (Pro) (23%)
 • PC (16%)
 • Nintendo Switch (4%)
 • Smartphone (8%)
 • Laptop (5%)
 • Ik speel nooit games (36%)
14516 stemmen