Apple Pay bij ING
Volledig scherm
Apple Pay bij ING © ING

Apple Pay nu gratis beschikbaar voor ING-klanten met iPhone

UpdateING-klanten kunnen vanaf vandaag betalen met hun iPhone via Apple Pay. De bank had de betaaldienst al enige tijd geleden aangekondigd, maar nu kunnen klanten er dus echt gebruik van maken. Toevoegen van de ING-betaalpas gebeurt via de Wallet-app van Apple of via de ING-app en is helemaal gratis.

Na activatie kunnen klanten met hun telefoon betalen bij elke winkel of service die contactloos betalen ondersteunt. Bankpassen zijn dus in theorie niet meer nodig.

Apple Pay is makkelijk in te stellen via de ING-app of de Wallet-app van Apple. Ga naar de Wallet, druk op het plusje en selecteer ING. Daarna koppel je jouw ING-rekening aan je telefoon. Apple Pay werkt op elke iPhone vanaf de iPhone SE. Op de Apple X, XS en XR is het mogelijk om FaceID te gebruiken bij elke betaling.

Hoe het in de praktijk werkt? Druk twee keer op de vergrendelknop (of de home-button bij modellen tot de iPhone X) van je iPhone, kijk naar het scherm of gebruik de vingerafdrukscanner en houd de telefoon boven het pinapparaat. Een pincode invoeren is niet meer nodig, zelfs niet bij bedragen boven de 25 euro.

Kosten

Klanten hoeven niks extra's te betalen voor het gebruik van Apple Pay. Apple rekent voor de banken een klein percentage per transactie. Volgens anonieme bronnen is dat slechts 15 cent per 100 dollar. Er is wel een limiet per dag: bij ING kunnen klanten maximaal 2.500 euro per dag uitgeven via de betaaldienst. Voor jongeren is dat bedrag slechts 250 euro. 

Het betalen met Apple Pay is in principe overal waar een contactloos pinautomaat staat mogelijk. Ook bij sommige webwinkels is het snel mogelijk om te betalen met de dienst. Zo hoef je - volgens Apple - geen gebruikersgegevens meer in te voeren en kun je met een druk op de knop afrekenen. Onder andere bioscoopketen Pathé heeft aangegeven dit te gaan ondersteunen.

Voorwaarden

Het was al langer duidelijk dat ING zou beginnen met het aanbieden van Apple Pay. De voorwaarden voor de betaaldienst van Apple gingen al op 1 juni in en de app van de bank was al geschikt gemaakt. 

Vooralsnog is ING de enige Nederlandse bank die Apple Pay ondersteunt. Het is voor klanten van bunq al langer mogelijk om Apple Pay via een tussenweg te gebruiken. Sinds eind vorig jaar is Apple Pay in België beschikbaar bij de bank BNP Paribas Fortis. 

Nederland was een van de laatste West-Europese landen waar Apple Pay nog moest verschijnen. Of andere banken het voorbeeld van ING gaan volgen, is op dit moment onduidelijk. Niemand weet precies waarom Nederland zo lang moest wachten op de introductie van Apple Pay in Nederland. Volgens bronnen lag dat aan de kosten die banken moeten betalen aan Apple, maar die geruchten zijn onbevestigd.

Overigens kunnen Android-gebruikers al veel langer betalen met hun telefoon.