Apple Pay zorgt ervoor dat bankpas uitsterft
Opeens zijn ze overal: mensen die achteloos met hun telefoon of smartwatch zwaaien om te betalen bij de pinautomaat. Sinds ING Apple Pay aanbiedt is contactloos betalen met een mobieltje aan een opmars bezig. Al meer dan 1 miljoen ING-klanten betalen met hun telefoon. ‘Het bankpasje sterft uit’.
Er werd voorzichtig gelachen bij ING toen grote concurrent Rabobank in april de klanten liet weten dat Apple Pay niet naar Nederland zou komen, omdat de Amerikanen te veel eisen stelden en bovendien te duur waren. ING had juist een deal met Apple gesloten en werkte al maanden in het geheim aan de invoering. ,,Wij zaten toen een paar weken voor de aankondiging dat we als eerste Nederlandse bank Apple Pay zouden introduceren”, zegt directeur betalen Roel Popping van ING. Hij grijnst weer van oor tot oor.
Vier jaar geleden voorspelde ING: binnen een jaar is de bankpas niet meer nodig. Een app en een smartphone zouden voortaan genoeg zijn om contactloos te kunnen betalen. Helaas liep het contact tussen de Android-telefoons en de betaalterminal niet altijd goed. En Apple Pay - dat succesvol was geïntroduceerd in de VS en daar wél goed werkte - kwam niet naar Nederland.
Hondstrouwe fans
‘Ik heb een Samsung, kan ik ook Apple Pay gebruiken’
Nu is het toch zover. Overal waar je contactloos met je bankpas kunt betalen, kun je ook met Apple Pay betalen. In Nederland, maar ook in andere landen. Het gemak is groot en Apple kent een schare van hondstrouwe fans. ING was verrast door de grote animo de eerste week na de introductie in juni. Popping mag contractueel niet zeggen hoeveel gebruikers er zijn, maar het zijn er 'veel meer' dan honderdduizenden. ,,Van de 4,5 miljoen klanten die onze mobiele app gebruiken, gebruikt een substantieel deel Apple Pay.”
ING kreeg er zelfs nieuwe klanten door. Andere banken kregen op hun beurt dagelijks vragen van klanten waarom zij (ook) geen Apple Pay konden gebruiken. Rabobank ging alsnog 'om' en pakte de telefoon om toch een deal te sluiten met de Amerikaanse telefoonmaker. ABN Amro eveneens. Beide grootbanken hebben aangekondigd 'binnenkort' Apple Pay te introduceren.
Apple Pay is niet gratis. Wel voor de gebruikers, maar ING betaalt een prijs per registratie en een bedragje met 'heel veel nullen achter de komma' voor iedere transactie. Popping belooft dat gebruikers ook in de toekomst niet hoeven te betalen voor het gebruik van Apple Pay.
Vingerafdruk of gezichtsherkenning
Contactloos betalen met je mobiel is niet voorbehouden aan alleen Apple-gebruikers. Ook voor Android-telefoons zijn er mogelijkheden. Banken hebben hun eigen app, of er is Google Pay en Android Pay, maar dat laatste kwam niet echt van de grond. ,,In de eerste week dat we live waren, hadden we evenveel klanten op Apple Pay als op Android in vier jaar. En dat is niet opgehouden. Het blijft gestaag doorgroeien. We zien nu ook een groei bij Android door de zuigkracht van Apple. Onze klantenservice kreeg zelfs vragen als: ik heb een Samsung, kan ik ook Apple Pay gebruiken?”
De ING-klanten met een iPhone gebruiken Apple Pay continu; het is geen gadget voor een paar keer proberen. ,,Apple Pay-gebruikers laten hun bankpasjes thuis, merken we. De klantervaring is ook heel goed'', zegt Popping. De pincode is bij de iPhone vervangen door de vingerafdruk of gezichtsherkenning. Met een laptop van Apple kunnen gebruikers ook met Apple Pay betalen en ook de Apple Watch kan als bankpas fungeren. Even het horloge bij de betaalterminal houden en het is gepiept.
Een en ander betekent dat het bankpasje langzaam gaat verdwijnen. ,,We kunnen al zonder, maar bij betalen is er meer sprake van evolutie dan revolutie. We zijn van de bankpas naar de contactloze bankpas gegaan en nu naar het mobieltje als betaalmiddel. Mensen moeten wennen aan de nieuwe mogelijkheden. Tieners zullen zich afvragen: waarom heb ik nog een bankpas? Maar dat geldt niet voor iedereen. We hebben ook nog overschrijvingskaarten en acceptgiro's die gebruikt worden”, zegt Popping.
Ook het ov
ING kreeg er in de eerste maanden klanten bij en veel mensen die een tweede rekening bij de bank hadden zijn die actief gaan gebruiken. ,,Dat was precies de bedoeling. Het liefst had ik twee jaar exclusiviteit van Apple maar dat ging niet.”
De maanden exclusiviteit kostte ING niets. ,,Apple had ons ook nodig. Ons Nederlandse betaalsysteem is ontzettend efficiënt en laag geprijsd. Daar kom je niet gemakkelijk tussen, ook niet als je Apple heet. Mede daarom duurde het zo lang voor Apple Pay in Nederland kwam.”
Popping belooft nog meer betaalgemak. Er is een proef met reizen met de bankpas in het openbaar vervoer afgerond. Vervoerders en de banken denken nu na over een landelijke invoering. Als het wordt ingevoerd, gaan de NS-poortjes ook met Apple Pay open. Dan kan na de bankpas ook de OV-chipkaart in de prullenbak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elon Musk: Overname Twitter kan mogelijk voor lagere prijs
Tesla-topman Elon Musk denkt dat een overname van berichtendienst Twitter mogelijk voor een lagere prijs kan. Musk heeft een overnamebod op Twitter gedaan van 44 miljard dollar (ruim 42 miljard euro), maar vrijdag zei hij dat die overname ‘tijdelijk gepauzeerd’ is. Hij wil namelijk eerst meer duidelijkheid over het aantal spamaccounts op Twitter. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUMOverzicht
Datingapps enkel voor de elite of hoger opgeleiden: de wereld van online daten
Wellicht heeft je relatie covid niet overleefd of durf je nu pas weer volop te daten. Alleen: hoe moest dat ook alweer, flirten? Op datingapps kun je je skills verbeteren. We zetten de bekendsten op een rijtje. -
Trump zegt niet op Twitter te zullen terugkeren na overname Elon Musk
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zal niet terugkeren op Twitter, zelfs als hij zijn account als gevolg van de overname van het socialmediabedrijf door Tesla-topman Elon Musk terugkrijgt. Dat zei hij maandag op de Amerikaanse zender Fox News. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
43
Megadeal rond: Twitter akkoord met overname door Tesla-baas Elon Musk
Twitter is akkoord met de overname van het socialemediabedrijf door Tesla-topman Elon Musk. De rijkste man op aarde telt alles bij elkaar zo’n 44 miljard dollar neer om de onderneming van de beurs te halen. Omgerekend gaat het om circa 41 miljard euro. Daarmee is een megadeal rond. -
Waarom het niet verstandig is om je geld van de bank te halen en thuis te bewaren
Als je thuis veel geld of waardepapieren bewaart, is het verstandig om de polis van de inboedelverzekering eens te controleren. Grote kans dat je het geld bij diefstal of brand grotendeels kwijt bent.