Volledig scherm
Tim Cook, vorige week in Peking. © REUTERS

Apple-topman Tim Cook: 'Proud to be gay'

Topman Tim Cook van Apple is 'trots om homo te zijn'. Dat schrijft de opvolger van Steve Jobs in een vandaag gepubliceerde bijdrage in het Amerikaanse zakenmagazine Businessweek.

Volledig scherm
© getty

Cook stelt dat hij er tegenover collega's nooit een geheim heeft gemaakt van zijn seksuele geaardheid. 'Dat lijkt geen verschil te maken in de manier waarop ze mij behandelen. Natuurlijk heb ik het geluk dat ik werk bij een bedrijf dat houdt van creativiteit en innovatie, en weet dat het alleen kan floreren als je verschillen tussen mensen omarmt. Niet iedereen heeft dat geluk', schrijft hij.

Anderen inspireren
Uit privacyoverwegingen sprak Cook niet eerder in het openbaar over zijn homoseksualiteit. Door dat wel te doen, hoopt hij naar eigen zeggen iets voor anderen te betekenen. 'Als de wetenschap dat de baas van Apple homo is, iemand kan helpen zich te verzoenen met wie hij of zij is, troost kan bieden aan wie zich alleen voelt, of mensen kan inspireren om te staan voor hun gelijkwaardigheid, dan is dat de opoffering van mijn privacy waard.'

Stilte
In juni viel er tijdens een live televisie-uitzending op de Amerikaanse zender CNBC nog een pijnlijke stilte gevallen na een uitspraak van een presentator over de seksuele geaardheid van Cook. 'Ik denk dat Tim Cook behoorlijk open is over het feit dat hij gay is aan het hoofd van Apple, toch?', zei presentator Simon Hobbs toen in een tafelgesprek over homo's aan de top van het bedrijfsleven, zonder dat er toen officiële berichten naar buiten waren gekomen over de seksuele geaardheid van de Apple-topman.

Het technologieconcern wilde toen niet reageren.


Volledig scherm
© REUTERS