Asus Chromebook Flip C436
Volledig scherm
Asus Chromebook Flip C436 © Tweakers

Asus Chromebook Flip: ideale laptop om mee thuis te werken?

ReviewDe coronacrisis zorgt ervoor dat een groot deel van werkend Nederland noodgedwongen thuiszit. Een goede laptop kan helpen met de productiviteit tijdens het thuiswerken, maar kan ook gewoon erg handig zijn voor vermaak op de bank of in bed. Tweakers bekeek de nieuwste Chromebook van Asus.

Dit is een ingekorte review. Het volledige artikel is te lezen op de website van Tweakers.

Hoe ziet de ultieme Chromebook eruit? Googles eigen idee daarvan bestond uit de Chromebook Pixel en diens opvolger, maar het bedrijf verkoopt die al geruime tijd niet meer en dus kwam er ruim baan voor dure Chromebooks van de bekende fabrikanten. Asus deed al een duit in het zakje met de C434, die in de duurste uitvoering 800 euro kostte, en tijdens de techbeurs CES kondigde Asus de opvolger daarvan aan: de C436. Die opvolger wordt van nieuwe Intel-cpu’s voorzien en zal in de goedkoopste uitvoering 900 euro kosten. De uitvoering die wij hebben getest, kost zelfs 1000 euro en met zo’n prijs vraag je je natuurlijk af of de Chromebook zijn geld waard is.

Om met de buitenkant van de C436 te beginnen; die wekt inderdaad de indruk van een laptop van duizend euro. De behuizing is volledig van metaal gemaakt en voelt lekker stevig aan. De scharnieren geven niet te veel weerstand, waardoor het omklappen van het scherm gemakkelijk gaat, maar er is toch genoeg weerstand om het scherm netjes op een gekozen positie te houden. Een handigheidje in het ontwerp is de schuine kant aan de bovenste schermrand. Als de laptop dichtgeklapt is, kun je daardoor gemakkelijk het scherm openklappen.

Onder de motorkap

Asus voorziet de nieuwe Chromebook Flip van een iets kleinere accu dan zijn voorganger. Daarnaast zit er in de nieuwe Flip een krachtigere processor, die dus iets meer verbruikt. Tijdens onze accutests ligt het verbruik wel veel lager, want browsen en video’s kijken zijn geen intensieve taken, maar op voorhand lijkt de combinatie van een minder zuinige cpu en kleinere accu geen goede accuduur te voorspellen. Ook bij het browsen en video’s kijken scoort de laptop matig. Het apparaat houdt het dan tussen de negen en tien uur vol. Een tegenvaller.

De nieuwe processor laat wel zien goed te kunnen presteren. Toch is het moeilijk een echte indruk te krijgen van de kracht van de Chromebook, omdat het gebruikte besturingssysteem ChromeOS bijzonder licht is en dus goed draait op oude hardware. Gelukkig blijkt uit onze tests dat de C436 ook met vergelijkbare Windows-laptops prima mee kan. Onder Chromebooks steekt het Asus-model er al met al toch met kop en schouders bovenuit. 

Conclusie

De C436 is een prima Chromebook, waarbij je je best zult moeten doen om de hardware op zijn knieën te krijgen. De behuizing is mooi afgewerkt en het is handig dat je de ssd eventueel kunt vervangen. De Chrome-browser en Android-apps moeten echter wel toereikend zijn voor wat je met de laptop doet, anders kun je beter voor een Windows-laptop gaan, waarbij je meer hardware voor je geld kunt krijgen. Daarnaast zijn er ook andere Chromebooks met vergelijkbare specificaties voor minder geld.

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.