Volledig scherm
Het spel Pong op een oude tv, tijdens een spelletjesbeurs in Milaan in 2014. © Shutterstock

Bedenker videogame Pong overleden

VIDEODe Amerikaan Ted Dabney, die in het begin van de jaren zeventig de mythische videogame Pong bedacht, is eind vorige week op 81-jarige leeftijd overleden. Dabney stond ook mede aan de wieg van spelcomputerproducent Atari.

Samuel 'Ted' Dabney richtte in 1972 in Silicon Valley Atari op, samen met zijn compagnon Nolan Bushnell. Dat bedrijf speelde een pioniersrol bij de ontwikkeling van arcadespellen en spelcomputers.

In de jaren 70 kostten computers honderdduizenden euro's en werden voornamelijk voor zakelijke doeleinden gebruikt. Maar Dabney had lol in het bedenken van toepassingen die mensen wat plezier konden bezorgen.

In de slaapkamer van zijn dochter sleutelde hij met goedkope televisie-onderdelen, namaak-mahonie en multiplex de eerste spelconsoles voor Atari in elkaar.

Pingpong

Al meteen in het oprichtingsjaar lanceerde Dabney met zijn bedrijf het spel Pong, een van de eerste en eenvoudigste maar tegelijkertijd ook succesvolste games ooit. Pong simuleert pingpong, tafeltennis, waarbij de spelers een klein vierkantje - de bal - achter de bat (een verticale lijn) van de tegenspeler moeten zien te krijgen. Van bijzondere effecten was nog geen sprake. De opvallendste vorm van animatie was een kort elektronisch piepje dat weerklonk wanneer je erin slaagde met je bat de bal te raken.

Dabney stapte al in 1973 op bij Atari. Hij verkocht zijn aandeel in het bedrijf voor 250 duizend dollar aan Bushnell. Volgens de gespecialiseerde website destructoid.com was hij sinds het begin van de jaren tachtig niet meer actief in de informaticasector. 

Cult

Pong verwierf door zijn pioniersrol in de ontwikkeling van videogames een cultstatus. Op computer- en gamebeurzen komen dikwijls fans van het eerste uur samen om het spel te spelen, liefst op oude televisies.