Volledig scherm
Het jacht van wijlen Apple-oprichter Steve Jobs. © ANP

Beslag op jacht Steve Jobs in Amsterdam

De Franse designer Philippe Starck heeft beslag laten leggen op een luxueus jacht dat hij ontwierp voor wijlen Steve Jobs, de vroegere topman van Apple. Het gloednieuwe futuristische vaartuig met de naam Venus ligt in de haven in Amsterdam en mag op last van een deurwaarder niet uitvaren. De Nederlandse advocaat Roelant Klaassen, die namens Starck optreedt, spreekt vrijdag van een 'verschil van mening over de prijsafspraak'.

De rechtbank in Amsterdam bevestigde de beslaglegging. De erven van Jobs zouden nog een rekening van 3 miljoen euro hebben openstaan bij de wereldberoemde ontwerper.

Klaassen bevestigt dat een deurwaarder het schip woensdag aan de ketting heeft gelegd, totdat de familie van Jobs de factuur voldoet. Inmiddels hebben de erven een Nederlandse advocaat in de arm genomen, die de tegenpartij heeft laten weten dat hard wordt gewerkt aan een oplossing, opdat het superjacht zo snel mogelijk kan uitvaren.

Het schip werd op 28 oktober in Aalsmeer te water gelaten bij scheepsbouwer Koninklijke De Vries, na 6 jaar ontwerpen en bouwen. Jobs en zijn gezin wilden met Venus de wereld over varen, maar de computergoeroe maakte de oplevering niet meer mee. Hij overleed op 5 oktober 2011. Het 80 meter lange gevaarte ligt sinds 8 december aangemeerd aan een zogenoemde vrije kade in de Amsterdamse haven, zo laat een woordvoerder van het havenbedrijf weten. Het is hem niet bekend waarom het schip in Amsterdam ligt en wat zijn volgende bestemming is. 'Ik ga ervan uit dat het schip zal uitvaren zodra de beslaglegging is opgeheven.'