Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © REUTERS

Bitcoin krijgt 10.000 dollar in het vizier

De koers van de bitcoin kruipt gestaag omhoog. De digitale munt, die eind januari nog zo’n 8600 dollar waard was, ging in de nacht van woensdag op donderdag door de grens van 9600 dollar. Dat was voor het eerst sinds 28 oktober.

De stijging betekent dat de bitcoin langzaam maar zeker de grens van 10.000 dollar weer in het vizier krijgt. Eind september was de bitcoin voor het laatst zo veel waard. De stijging heeft mogelijk te maken met het coronavirus en de spanningen in Iran van afgelopen maand. Aandelenmarkten schieten op en neer en beleggers zouden bitcoin zien als een veilige haven.

Halvering

Een andere reden voor de waardestijging kan zijn dat beleggers mogelijk anticiperen op de komende halvering (halvening in het Engels) van bitcoin, een evenement dat eens in de vier jaar plaatsvindt. Bij een halvering wordt de beloning voor miners -controleurs van het bitcoin-netwerk- gehalveerd. Dat betekent dat er mogelijk minder nieuwe bitcoins op de markt beschikbaar zijn. 

De derde halvering in de geschiedenis van de digitale munt zal vermoedelijk ergens in mei plaatsvinden. De exacte datum hangt af van de hoeveelheid rekenkracht die miners de aankomende maanden zullen inzetten. Hoe meer rekenkracht, hoe sneller de halvering zal plaatsvinden.