Bitcoin stijgt op twaalfde verjaardag door grens van 34.000 dollar
De opmars van de bitcoin gaat ook op zijn twaalfde verjaardag onverminderd door. De waarde van de digitale munt steeg vandaag tot meer dan 34.000 dollar, daags nadat één bitcoin voor het eerst meer dan 30.000 dollar waard was geworden.
Delen per e-mail
Bitcoin begon zijn twaalfde levensjaar goed. Eén munt was omstreeks 08.30 uur (Nederlandse tijd) 34.696 dollar waard. De eerste en belangrijkste cryptovaluta werd op 3 januari 2009 gelanceerd. De industrie rond bitcoin groeide de daaropvolgende jaren snel.
Inmiddels steekt ook een aantal gevestigde beleggers geld in de digitale munt. Dat zijn niet alleen traditionele beleggingsfondsen, maar ook een aantal softwarebedrijven en een verzekeraar. Deze bedrijven zien steeds minder heil in het aanhouden van een grote hoeveelheid cash. Bitcoin zou zijn waarde beter behouden, nu centrale banken massaal geld bijdrukken om de coronacrisis te bestrijden. Ook raakt de munt steeds meer het imago van een zeer speculatieve investering kwijt.
Wat is bitcoin?
Bitcoin werd op 3 januari 2009 gelanceerd door de nog altijd anonieme ontwikkelaar Satoshi Nakamoto. Deze creëerde een decentraal en open-source betalingssysteem. Gebruikers kunnen transacties aangaan met elkaar, zonder dat daar een derde partij tussen kan komen, zoals een bank. Deze transacties worden beveiligd met cryptografie en opgeslagen in een blockchain, een speciaal soort database. De transacties worden verwerkt en beveiligd door miners. Deze gebruikers zetten hun computerkracht in voor het netwerk. In ruil daarvoor krijgen zij transactiekosten en nieuwe hoeveelheden bitcoin. In totaal zullen er 21 miljoen bitcoins gecreëerd worden, een gegeven dat de digitale munt tot een schaars goed maakt. De prijs van de digitale munt is behoorlijk speculatief en gaat daarom snel op én neer.
Argusogen
Digitale valuta’s als bitcoin worden ook met argusogen bekeken omdat ze volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gebruikt worden voor witwassen. Om dit tegen te gaan, is onder andere DNB vorig jaar begonnen met toezicht op Nederlandse bedrijven die cryptodiensten aanbieden. Een flink deel van deze bedrijven is niet blij met de nieuwe regelgeving. De strenge eisen en torenhoge toezichtskosten zijn voor een aantal ondernemingen zelfs genoeg reden om te verhuizen of helemaal te stoppen.
Meer dan verdubbeld
Begin dit jaar was de cryptomunt zo’n 8000 dollar waard, wat tijdens de eerste coronagolf halveerde tot onder de 4000 dollar. Daarna steeg de prijs, vooral in de herfst ging het hard. Sinds medio oktober is de waarde meer dan verdubbeld.
Kenners houden er rekening mee dat de opmars van de bitcoin nog wel even aanhoudt. Tegelijkertijd is er voorzichtigheid geboden. Doordat nog maar relatief weinig beleggers in bitcoins handelen, liggen veel hevigere koersschommelingen op de loer dan bijvoorbeeld bij traditionele valuta’s het geval is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bitcoin breekt opnieuw prijsrecords, hoe kan dat?
Na jaren van korte pieken en diepe dalen heeft de belangrijkste cryptomunt bitcoin deze week zijn oude prijsrecord van zo’n 20.000 dollar (16.700 euro) verbroken. Die piek dateert uit december 2017, toen de cryptomanie op zijn hoogst was. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
eDivisie Finalisten eDivisie bekend, FC Utrecht en RKC Waalwijk stunten in play-offs: ‘Het was billenknijpen’
Feyenoord, FC Emmen, FC Utrecht en RKC Waalwijk hebben zich via de play-offs geplaatst voor de finales van de eDivisie. Vooral de uitschakeling van AZ en Heracles Almelo waren verrassingen voor het publiek. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Waarde bitcoin naar recordhoogte: voor het eerst boven 30.000 dollar
De digitale valuta bitcoin is vandaag voor het eerst tot boven de 30.000 dollar gestegen. Een kleine 25.000 euro. En aan de sterke opmars van de cryptomunt lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Na het behalen van de mijlpaal steeg de waarde van de munt vrijwel meteen verder tot circa 30.500 dollar.
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Deze tien FIFA-spelers strijden om een plekje in het digitale Nederlands ‘Elftal’
De voorselectie van E_Oranje is bekend. Tien esporters maken van woensdag 27 tot en met vrijdag 29 januari op de KNVB Campus in Zeist, uit wie zich definitief E_Oranje-international FIFA 21 mag noemen. De beste vijf mogen dit seizoen de eer van het digitale Nederlands elftal verdedigen. -
Dit zijn de meest energiezuinige wasmachines
Er is een reden waarom zo veel mensen goed letten op het energielabel van een nieuwe wasmachine: de aankoopprijs mag misschien een tikkeltje duurder zijn, dat haal je er achteraf dubbel en dik weer uit door een lagere energierekening. Vier interessante modellen op een rij.