Black Friday begon ooit als daverend faillissement
Black Friday heeft oorspronkelijk weinig te maken met voordelig kopen maar juist met grof verlies en zelfs failliet gaan. Vraag het de heren Fisk en Gould.
De zwarte vrijdag die is overgewaaid uit Amerika refereerde aanvankelijk aan een zeer zwarte dag van twee Amerikaanse beleggers op Wall Street. Jim Fisk en Jay Gould kochten extreem veel goud en speculeerden dat ze dat goud met vette winst konden verkopen. Dat viel tegen want het omgekeerde gebeurde. De goudmarkt crashte op zwarte vrijdag 24 september 1869 en de heren Fisk en Gould gingen met een daverende klap failliet. Pas veel later werd de naam zwarte vrijdag geassocieerd met koopkoorts in aanloop naar kerstmis.
Verschillende verhalen zijn aan het koopjesfestijn gekoppeld. Een daarvan is dat winkeliers goede zaken deden door forse kortingen te geven en ze hierdoor een periode van rode cijfers in hun boeken konden afsluiten en hun winsten in het zwart konden noteren: zwarte vrijdag. De dag dus na Thanksgiving Day.
Philadelphia
Maar Black Friday wordt ook geassocieerd met chaos en gevechten in de stad, al dan niet om koopjes. Dat laatste gebeurde in de Amerikaanse stad Philadelphia toen de politie de handen vol had aan een massa football-fans. Ze waren na Thanksgiving Day naar de stad gekomen voor de altijd beladen wedstrijd tussen het team van de marine en dat van het leger. In de drukte en de chaos werden ook winkels bestormd en werd er bovendien veel gestolen.
Politieagenten spraken zelf mede van een zwarte vrijdag omdat ze vanwege de drukte en de relletjes van de hooligans geen vrij mochten nemen en niet konden profiteren van de koopjes. In de jaren 50 merkten werkgevers dat opvallend veel personeel zich ziek meldde na Thanksgiving, om te kunnen shoppen.
Pas in 1966 werd de term Black Friday voor het eerst gebruikt in de Amerikaanse media. Daarna werd de dag een begrip en ook gezien als indicator van trends. De laatste jaren werd het in Amerika en ook bij ons steeds meer een onlinefenomeen en denken we minder snel aan de bestorming van warenhuizen.
Black Friday staat tegenwoordig vooral bekend als koopjesfestijn. Maar ook hierbij worden wereldwijd vraagtekens gezet door media. Die waarschuwen dat consumenten vaak een rad voor ogen wordt gedraaid. Prijzen worden een paar weken voor Black Friday stiekem verhoogd zodat ze op de grote dag weer spectaculair omlaag kunnen. Sigaar uit eigen doos dus. De echte prijsverschillen maak je in de Nieuwjaarsverkoop, niet nu, verklaarde vanochtend een ervaringsdeskundige op de Franse radio.
Internet
In de Verenigde Staten is Black Friday vooral ontaard in een koopjesjacht op internet. Vorig jaar werd op die ene dag 6,2 miljard dollar omgezet, waarvan een derde van de zaken vanaf mobieltjes werd gedaan. Naar verluidt zouden zo’n zes miljoen Canadezen jaarlijks een vrije dag nemen op Black Friday en dan vooral om te shoppen in de Verenigde Staten. In Groot-Brittannië verkoopt Amazon inmiddels een kwart van de totale omzet in de detailhandel op Black Friday en op Cyber Monday, zo meldt de Daily Telegraphe. Vorig jaar werd in de Verenigde Staten zelfs meer online verkocht op Cyber Maandag dan op Black Friday.
Even dreigde ook Black Friday in de problemen te komen. In 2014 werd namelijk nepnieuws via internet verspreid waarin een link werd gelegd met de slavernij. Slavenhandelaren zouden in de 18e eeuw één dag korting hebben gegeven op de veiling van zwarte slaven. Dat was dan de dag na Thanksgiving, de traditionele dankzegging dag waarop God wordt bedankt voor een goede oogst en meer voorspoed. Het bleek allemaal onzin.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Musk zet oud plan van Twitter door: inactieve accounts worden verwijderd
-
Video
Directeur Bol.com wil Black Friday eigenlijk het liefst verplaatsen
Koopjesfestijn Black Friday moet in Nederland naar voren worden verplaatst. Dat zegt de directeur van het Utrechtse online-warenhuis bol.com, Huub Vermeulen (55), in een interview met dagblad Trouw. Nu valt Black Friday, dat traditioneel door de Amerikanen eind november wordt gevierd, volgens hem te dicht op het sinterklaasfeest. -
14
Ticketswap gaat strijd met handelaren aan: nieuwe functie verdeelt winst met organisator
Ticketswap gaat de strijd aan met doorverkopers die winst willen maken op concertkaartjes. Het bedrijf introduceert een nieuwe functie waarmee de eventuele winst op verkochte kaarten evenredig verdeeld wordt onder de verkoper van een ticket en de organisator van een evenement. Het doorverkoopplatform hoopt daarmee dat er minder frauduleuze of te dure tickets in omloop zullen zijn. -
24
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
9
Kamerleden willen verbod op nieuwe ‘chatvriend’ van Snapchat, platform belooft verbetering
De omstreden chatbot van Snapchat heeft kinderen als ‘proefkonijnen’ gebruikt en moet zo snel mogelijk verboden worden. Daarvoor pleiten diverse instanties die zich inzetten voor de (online) veiligheid van kinderen. Ook de ChristenUnie, SGP, SP en het CDA willen kinderen ‘beschermen’ tegen kunstmatige intelligentie. Snapchat belooft dat er verbetering komt.
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
TikTok-gebruikers klagen Amerikaanse staat Montana aan om verbod
Vijf gebruikers van het sociale medium TikTok zijn naar de rechter gestapt vanwege een aangekondigd verbod van het platform in de Amerikaanse staat Montana. De vijf, die filmpjes maken voor TikTok, stellen onder meer dat het verbod hun vrijheid van meningsuiting aantast en dat Montana als staat niet over zaken als nationale veiligheid gaat.