Nieuwe Samsung Galaxy S20 vs ‘oude’ Galaxy S10: hoeveel beter is de S20?
Samsung brengt nu jaarlijks een nieuwe ‘flagship’ uit: zeg maar de topper of het paradepaardje van het huidige productaanbod. Ze doen dat zelfs als de vorige editie nog in de winkelrekken ligt. Dat is nu het geval met de een jaar oude Samsung Galaxy S10 - die unaniem lovende reviews kreeg - en de nieuwe Samsung Galaxy S20. We bekeken de verschillende en gelijkenissen wat naderbij.
Camera: indrukwekkende telelens
Veel gebruikers hechten ontzettend veel belang aan de camera op hun smartphone. Op dat niveau is er maar één, maar wel een heel belangrijk verschil tussen de Galaxy S10 en de Galaxy S20. De telelens van de S20 kreeg een resolutie van 64 megapixel (MP), waar de S10 het met eentje van 12 megapixel moest doen. Zoals veel mensen weten heeft dat niet direct impact op de fotokwaliteit, maar het kan bijdragen aan foto's met hogere resolutie.
Voor de rest hebben beide smartphones cameraopstellingen die min of meer aan elkaar gewaagd zijn. De drie camera’s van de S20 zijn iets beter dan die van de S10, maar je kan het ook geen enorme sprong voorwaarts noemen.
Scherm: marginale verbetering
De S20 heeft een scherm met een doorsnede van 6,2 inch. De S10 is 6,1 inch. In centimeters: 15,74 centimeter versus 15,49 centimeter. Straf als je dat zelfs merkt!
Ook wat de resolutie betreft, zien we een eerder marginale verbetering: van 3200 x 1440 pixels (S20) naar 3040 x 1440 beeldpunten (S10).
Voor gamers is er wel goed nieuws: de beeldverversingsratio van de S20 is dubbel zo hoog (120 hertz) als die van de S10. Wel kun je dan niet de maximale beeldresolutie gebruiken, maar het schijnt dat Samsung aan een oplossing werkt.
Interne hardware
Chiptechnologie verbetert voortdurend, dus vanzelfsprekend heeft de nieuwe smartphone een krachtigere chip dan de oude. Maar ook hier weer: als je je smartphone op een normale manier gebruikt, zal je dat verschil amper opmerken.
Wat je wél zal voelen is het extra werkgeheugen. Dat ging van 8 gigabyte naar 12 gigabyte. De batterij is ook beter: van 3.400 milliampère op de S10 naar 4.000 mAh op de S20. Flink wat meer gebruiksuren dus.
Software
De S20 draait op Googles besturingssysteem Android 10, met Samsungs eigen One UI 2.1-interface, die onder meer de app-iconen een heel aparte schijn geeft. Op de S10 zat Android 9, maar dat kan met een eenvoudige software-update naar 10 worden getrokken. Geen echt verschil in de algehele besturingssoftware dus. Een interessante toevoeging is wel Quick Share, om bestanden zonder een internetverbinding te delen met andere Galaxy-telefoons. Vergelijkbaar met Apple's AirDrop.
Design
Qua design lijken de twee telefoons ontzettend veel op elkaar. De S20 is een paar millimeter hoger en breder, maar ook dat verschil is verwaarloosbaar. Wat we persoonlijk jammer vinden: de S20 heeft, in tegenstelling tot zijn voorganger, geen 3,5mm-audiojack meer.
Conclusie
Logischerwijs zijn er wel wat verbeteringen aan de S20 ten opzichte van de S10, al vinden sommige reviewers het weliswaar mager qua vooruitgang. De vraag is dus vooral wat je zelf nodig hebt op niveau van technische specs, of je wel of niet net toe bent aan een nieuwe smartphone. Wil je wel aanzienlijke verbeteringen? Dan kun je ook kiezen voor de S20 Ultra, maar daar ben je veel meer geld voor kwijt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe krijg je een app op de App Store of Play Store?
Je had een goed idee voor een app en hebt vervolgens van dat idee een concreet product gemaakt. Maar als je mensen wil bereiken moet de app in een appwinkel terecht komen. Hoe gaat dat in zijn werk? -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
De camera van gloednieuwe Galaxy S20 heeft kuren, Samsung belooft oplossing
Samsung werkt aan een update van de camera van de Galaxy S20 Ultra. Reviewers merkten dat de autofocus-functie van de telefoon erg traag is. De Zuid-Koreaanse fabrikant belooft beterschap. -
TikTok op de vingers getikt: toezichthouders dwingen tot beter onderscheid reclames
TikTok moet van Europese toezichthouders, waaronder de Nederlandse ACM, voortaan heel duidelijk maken wat nu precies reclame is en wat niet. Het videoplatform, waarop vooral jongeren filmpjes delen, is op de vingers getikt omdat dit onderscheid niet helder was.
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Beste Koop
Dit zijn de beste smartphones tussen de 350 en 700 euro
Ben je van plan een nieuwe smartphone aan te schaffen? Heb je hoge eisen maar wil je niet al te veel geld uitgeven? Dan ben je aan het juiste adres. Techsite Tweakers bekeek alle modellen en koos de favorieten. Vandaag behandelen we de beste smartphones in het midden-segment: tussen de 350 en 700 euro. -
PREMIUMTechnische Dienst
Komt er een einde aan administratieve rompslomp? ‘Zorgsoftware eindelijk naar de 21e eeuw’
De zorg staat onder druk. Zorgwerkers hebben hun handen vol. Daarom besloten deze programmeurs uit Delft om een handje te helpen, in dit geval met de administratie. Want hoe soepeler dat gaat, hoe makkelijker het voor iedereen is.