Volledig scherm
Telecomfabrikant Huawei mag wel onderdelen leveren voor Britse 5G-netwerken, maar die mogen niet voor de kern van het netwerk zijn. © EPA

Britse premier Johnson zegt ‘ja’ tegen Huawei bij uitrol 5G-netwerk

De Britse regering heeft, ondanks druk vanuit Washington, het Chinese technologiebedrijf Huawei het groene licht gegeven om een rol te spelen bij de bouw van 5G-netwerk in Groot-Brittannië. Zij het een beperkte. De Verenigde Staten hadden bij premier Johnson aangedrongen op het compleet uitsluiten van de telecomgigant. 

Londen staat het Huawei nu toe om deel te nemen aan de uitrol van het snelle draadloze netwerk. De Chinezen krijgen echter een beperkt aandeel van 35 procent in niet essentiële onderdelen en worden uitgesloten van de ‘kern’ van het systeem. Die beperking geldt ook voor andere leveranciers met een verhoogd risico.

Zo mag Huawei geen componenten leveren voor gebruik in de buurt van ‘gevoelige locaties’ zoals militaire bases of kerncentrales, heeft de Britse National Security Council besloten. Huawei is omstreden omdat het volgens critici te nauwe banden heeft met de Chinese regering en de apparatuur gebruikt zou worden om te spioneren. 

Onder meer de Verenigde Staten hebben Huawei in de ban gedaan. Ondanks de beperking van Huaweis bemoeienis zal het besluit gevolgen hebben voor de diplomatieke betrekkingen met de VS, zeggen een aantal kritische ministers. Vorige week nog spraken Johnson en president Trump over de kwestie.

Dreiging VS

Londen heeft Washington na de brexit hard nodig voor een handelsovereenkomst en de verwachting is dat de Amerikanen niet gelukkig zullen zijn met het ‘ja’ tegen Huawei. De Verenigde Staten hadden al gedreigd de samenwerking op inlichtingenvlak te zullen verbreken als de deal met China zijn beslag zou krijgen.

De 5G-technologie wordt echter gezien als cruciaal voor de economische toekomst van Groot-Brittannië, zeker wanneer het land Europa verlaat. ,,Laten we samenwerken en 5G van de grond krijgen, zodat we binnen een aantal jaren over kunnen stappen op een eigen systeem’’, zei oud-minister Tobias Ellwood tegen Sky News.

‘Fantastische technologie’

,,Er is geen reden waarom het Verenigd Koninkrijk geen technologische vooruitgang zou mogen hebben’’, sprak premier Johnson, die consumenten en bedrijven toegang wil geven tot ‘fantastische technologie en fantastische communicatie’ en tegelijkertijd de veiligheid van zijn land wil blijven waarborgen.

De nu gemaakte afspraken voldoen volgens Johnson aan die eisen. Huawei wordt door de Verenigde Staten onder meer beschuldigd van spionagepraktijken. Het bedrijf ontkent dat, maar Washington vindt het ‘waanzin’ als de Britten het gebruik van de technologie van Huawei in hun land toestaan.

Op zwarte lijst

Het Amerikaanse ministerie van Handel zette Huawei vorig jaar op een zwarte lijst, vanwege het gevaar voor de nationale veiligheid. De Chinezen hebben afgelopen jaren onder meer aangeboden de blauwdrukken van hun apparatuur te delen met de veiligheidsdiensten van westerse landen.

Huawei zegt ‘gerustgesteld‘ te zijn nu de Britten hen mee laat bouwen aan het 5G-netwerk. Ondernemersorganisatie Confederation of British Industry noemt de beslissing een ‘verstandig compromis’ waardoor het land ‘toegang houdt tot de nieuwste technologie’, maar ook de ‘nodige waarborgen’ inbouwt.