Arjen Lubach heeft Nederlanders opgeroepen om te stoppen met Facebook.
Volledig scherm
Arjen Lubach heeft Nederlanders opgeroepen om te stoppen met Facebook. © VPRO

Bye bye Facebook: zo voelt het leven zonder

Het lijkt erop dat we nu echt klaar zijn met Facebook.  Arjen Lubach riep kijkers gisteravond op hun account te verwijderen en ruim 11.000 mensen hebben inmiddels aangegeven die stap te willen zetten. Maar hoe lastig is het eigenlijk om het sociale netwerk uit je leven te verbannen?

Zo'n 7,6 miljoen Nederlanders maken momenteel dagelijks gebruik van Facebook, maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen na alle ophef én de oproep van Arjen Lubach gisteravond. Officiële cijfers over het aantal gebruikers worden slechts één keer per jaar gedeeld, maar aan de reacties op het initiatief van Lubach te zien denken veel Nederlanders in elk geval na over weggaan bij Facebook. Je account opzeggen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. 

Ando Rokx.
Volledig scherm
Ando Rokx. © RoderSana Verslavingszorg

Volgens klinisch psycholoog Ando Rokx van RoderSana Verslavingszorg begint het allemaal met bekijken waarom je Facebook eigenlijk gebruikt. ,,Vraag je af: wat levert het op en wat kost het me? Blijkt daaruit dat je er beter mee kunt stoppen, dan ben je in ieder geval gemotiveerd." De volgende stap is volgens hem: de knop volledig omzetten. ,,Zeg je account op en stop er radicaal mee. Als je het nog een beetje blijft doen, sluipt het er langzaamaan toch weer in."

Rokx merkt wel op dat dat in het begin wat onwennig aan kan voelen. ,,Er zitten een heleboel slimme dingetjes in social media waardoor sommigen ze dwangmatig gaan gebruiken. Ik noem het wel eens een sociale fruitkast. Het wordt een soort tweede leven en als je dat weghaalt, kan dat voelen alsof je je sociale leven amputeert." Dat gevoel kan ook wel eventjes aanhouden: ,,Het moet helemaal uit je systeem."

Quote

Het moet helemaal uit je systeem

Geschrokken

Bij de Leidse Ellyn van Valkengoed (25) is dat inmiddels gebeurd. Zij besloot twee weken geleden haar account al op te zeggen. ,,Daar waren eigenlijk meerdere redenen voor", vertelt ze. ,,Het was uit protest tegen het schandaal, maar ook omdat ik er een beetje van geschrokken ben hoeveel data ze over mij hadden verzameld. Ik heb mijn data gedownload en daar zaten wel een paar verrassingen tussen. Zo bleken ze alle telefoonnummers uit mijn telefoon te bezitten."

Missen doet ze het momenteel eigenlijk totaal niet. ,,Terwijl ik er best wel veel mee deed. Ik logde wel zo'n zes tot acht keer per dag in. Maar het scheelt me nu echt veel tijd en ik merk ook dat ik minder naar m'n telefoon grijp. En nu ik geen berichten meer zie van anderen, ben ik van plan om mijn vrienden wat vaker te bellen of er persoonlijk langs te gaan."

Ellyn van Valkengoed.
Volledig scherm
Ellyn van Valkengoed. © Privéfoto

Ellyn van Valkengoed on Twitter

Vandaag vraagt collega aan me: 'heb je al veel gemist?' Nou, geen idee! Maar ergens denk ik het niet. #deleteFacebook

Knop om

Ellen.
Volledig scherm
Ellen. © Privéfoto

De Bredase Ellen (30, 'mijn achternaam geef ik liever niet') zette vorige week de knop om en verwijderde haar account. ,,Dat heeft me een week gekost. En drie dagen erna ging mijn vinger nog steeds naar de plek waar de app stond, best confronterend", vertelt ze. Ook zij had meerdere redenen om ermee te stoppen. ,,Ik merk dat ik nu anders naar social media kijk dan een paar jaar geleden. Ik ben meer geïnteresseerd in bepaalde nieuwsitems en niet meer zo geïnteresseerd in daar zijn waar iedereen wil zijn."

Ze vervolgt: ,,Ook privacy vind ik steeds meer een ding worden, zeker met drie kinderen. Ik wil niet meer dat foto's van hen online zwerven. Ook wil ik gewoon minder tijd zinloos langs updates scrollen en meer tijd besteden aan zinvolle dingen als mijn kinderen, het lezen van een boek, genieten van dingen om mij heen."

Ellen on Twitter

I did it: ik heb mijn Facebook opgezegd. Ik had nog even tijd nodig om uit wat groepen te stappen en in die tijd besefte ik mij hoe verslavend Facebook voor mij was. Ik had een week nodig om op te zeggen! #deletefacebook

Instagram en Whatsapp

Wil je echt niet meer dat Facebook er met je data vandoor gaat, dan zou je eigenlijk ook je accounts op Instagram en Whatsapp moeten verwijderen. Die twee zijn namelijk eigendom van Facebook. Ellen denkt daar zeker over na: ,,Die overweeg ik nu ook stop te zetten inderdaad. Whatsapp vind ik wel lastig, omdat ik nog niet echt weet wat het alternatief daarvoor is."  Ellyn is zover nog niet: ,,Ik ben wel van browser gewisseld en heb een extensie gedownload die mijn privacy moet beschermen. Voor nu houd ik het even bij het verwijderen van Facebook, om een signaal af te geven."

Klaar met Facebook? Zo vervang je het

Heb jij ook de knop omgezet en ben je er klaar voor om je account te verwijderen? Zorg dan in ieder geval dat je weet hoe je bepaalde dingen kunt vervangen. Een paar tips.

Messenger
Verstuurde je regelmatig berichtjes via Messenger? Die functionaliteit is eenvoudig te vervangen door een berichtendienst die gebruikmaakt van versleutelde berichten. Signal is daar een voorbeeld van. Voorwaarde is daarbij wel dat je vrienden het ook gebruiken.

Evenementen
Gebruikte je de evenementenfunctie om te ontdekken wat er bij jou in de buurt te doen is? Dan zul je voortaan je toevlucht moeten nemen tot agendasites. En natuurlijk is er ook nog altijd de huis-aan-huiskrant.

Verjaardagen
Dankzij Facebook dacht je de afgelopen jaren waarschijnlijk een stuk beter aan de verjaardagen van je (verre) vrienden. Valt dat ook nog vol te houden zonder het sociale netwerk? Wellicht is de oude vertrouwde verjaardagskalender wel het beste alternatief, maar alle verjaardagen in de agenda van je telefoon zetten is natuurlijk ook een optie.

Inloggen
Superhandig dat je overal kon inloggen via Facebook. Maar hoe ga je dat doen zonder? Voor alle diensten waar je normaal gesproken met Facebook inlogt, moet je nu een eigen wachtwoord aanmaken. Om al die wachtwoorden uit elkaar te kunnen houden, is het aan te raden om een passwordmanager te gebruiken, zoals Lastpass of 1Password.

Geeft Nederland massaal gehoor aan de oproep van Arjen Lubach?
Volledig scherm
Geeft Nederland massaal gehoor aan de oproep van Arjen Lubach? © @TweettoEllen via Twitter