Een QR-code op de mobiele telefoon geeft de gezondheidsstatus van de gebruiker weer.
Volledig scherm
Een QR-code op de mobiele telefoon geeft de gezondheidsstatus van de gebruiker weer. © AFP

China klopt aan bij techreuzen voor mobiele hulp in strijd tegen coronavirus

Uitbraak Covid-19In de strijd tegen het nieuwe coronavirus heeft de Chinese overheid de hulp ingeschakeld van grote techbedrijven. Via een mobiele app moeten alle burgers worden gevolgd. Wie mogelijk ziek is of in contact is geweest met een besmette patiënt, krijgt code rood: binnenblijven.

Met de Close Contact Detector-app kunnen mensen checken of ze in contact zijn geweest met een besmet iemand.
Volledig scherm
Met de Close Contact Detector-app kunnen mensen checken of ze in contact zijn geweest met een besmet iemand. © EPA

Alipay, de in China massaal gebruikte betaalapp van Alibaba, heeft in de miljoenenstad Hangzhou een app gelanceerd die de gezondheidsstatus van burgers weergeeft. Die wordt gebruikt bij controleposten op treinstations, langs snelwegen en in bijvoorbeeld appartementencomplexen.

Inwoners van de stad moeten een vragenlijst invullen over hun gezondheid en reisgedrag: zijn ze bijvoorbeeld recent de stad uit geweest? Vervolgens krijgen ze op hun mobiele telefoon een QR-code toegestuurd, een soort gekleurde streepjescode die hun gezondheidsstatus weergeeft.

Code rood

Mensen met een rode code krijgen het bevel om veertien dagen in quarantaine te gaan.
Volledig scherm
Mensen met een rode code krijgen het bevel om veertien dagen in quarantaine te gaan. © AFP

Mensen met een rode code krijgen het bevel om veertien dagen in quarantaine te gaan. Via DingTalk, een chatapp van Alibaba, moeten ze regelmatig updates van hun situatie geven. Burgers met een gele code moeten zeven dagen binnenblijven, terwijl mensen met een groene code zich vrij over straat mogen. 

Alibaba werkt samen met de Chinese overheid om het systeem landelijk in te voeren, zo maakte het miljardenbedrijf zondag bekend. Tencent (de techreus achter WeChat, de Chinese versie van WhatsApp) heeft een vergelijkbaar proefproject lopen in de zuidelijke stad Shenzhen. 

Close contact app

Een verpleegster praat met iemand in een trein via haar mobiele telefoon.
Volledig scherm
Een verpleegster praat met iemand in een trein via haar mobiele telefoon. © AFP

Vorige week lanceerde de Chinese overheid al de mobiele app Close contact detector, waarmee mensen kunnen checken of ze in contact zijn geweest met iemand die is besmet met het coronavirus. Het gaat dan bijvoorbeeld om directe collega's, klasgenoten of passagiers in dezelfde treincoupé, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Het systeem is gekoppeld aan populaire apps als Alipay en WeChat en maakt gebruik van id-nummers, telefoongegevens en QR-codes. Bij de ontwikkeling zijn, naast techbedrijven, ook de Chinese spoorwegen en luchtvaartautoriteiten betrokken om ‘nauwkeurige, betrouwbare en gezaghebbende data’ te leveren.

QR-codes 

Een inwoner van Hangzhou vertelde dat ze haar QR-code moest laten zien om een lokale supermarkt in te mogen
Volledig scherm
Een inwoner van Hangzhou vertelde dat ze haar QR-code moest laten zien om een lokale supermarkt in te mogen © REUTERS

Wie volgens de detector risico loopt, wordt ‘geadviseerd thuis te blijven en contact op te nemen met de lokale gezondheidsautoriteiten'.  Een inwoner van Hangzhou vertelde aan persbureau Reuters dat ze haar QR-code moest laten zien om een lokale supermarkt in te mogen.

Twee anderen moesten bij de ingang van hun appartementencomplex hun kleurcode tonen. Bij steeds meer gebouwen staan beveiligers die de temperatuur meten van bewoners of mensen die van buiten de stad komen de toegang weigeren.

Peking verplicht sinds afgelopen weekend iedereen die na een vakantie terugkeert in de hoofdstad, om veertien dagen lang in 'zelfquarantaine’ te gaan.

Burgers met een gele code moeten zeven dagen binnenblijven, zij met een groene code mogen de straat op.
Volledig scherm
Burgers met een gele code moeten zeven dagen binnenblijven, zij met een groene code mogen de straat op. © Getty Images