'China lijkt betrokken bij groot datalek hotelketen Marriot’
De hackers die vorige week gegevens van tot wel een half miljard klanten van hotelketen Marriott buitmaakten, werkten mogelijk voor de Chinese overheid. Ze lieten aanwijzingen achter die daarop duiden, hoorde persbureau Reuters van bronnen bij het onderzoek.
Onderzoekers hebben hacksoftware, -technieken en -procedures gevonden die eerder werden gebruikt bij hacks die aan China zijn toegeschreven. Dat duidt er volgens kenners op dat Chinese hackers uit waren op het verzamelen van informatie uit het reserveringssysteem van Marriott voor spionagedoeleinden. De onderzoekers houden nog wel een slag om de arm, omdat sommige hacksoftware die eerder door Chinezen werd gebruikt inmiddels ook online beschikbaar is voor anderen.
Het identificeren van de hackers wordt verder bemoeilijkt omdat onderzoekers vermoeden dat meerdere groepen tegelijkertijd in het Starwood-reserveringssysteem rondsnuffelden sinds 2014. Marriott kocht concurrent Starwood in 2016. Onder meer Sheraton, Westin, W Hotels en Le Méridien vallen onder die groep.
Van ongeveer een half miljard gasten zijn uiterst gevoelige gegevens gelekt, met combinaties van bijvoorbeeld naam, geboortedata, telefoonnummers, e-mailadressen en paspoortnummers. In een deel van de gevallen gaat het ook om creditcardinformatie.
Overzicht grootste datalekken ooit
YAHOO: Nog nooit zijn er zo veel gegevens gestolen als bij Yahoo in 2013. Hackers maakten de persoonsgegevens buit van alle klanten van het bedrijf. In totaal ging het om 3 miljard accounts. De dieven kregen onder meer namen, wachtwoorden en telefoonnummers in handen. En een jaar later deden ze het nog eens dunnetjes over. Toen verloor Yahoo een half miljard gegevens. De lekken leidden uiteindelijk het vertrek in van topvrouw Marissa Mayer. Twee Russische hackers zouden achter de roof zitten, in opdracht van twee spionnen van de Russische geheime dienst FSB. Een van de twee dieven is in mei veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van omgerekend bijna 2 miljoen euro.
FRIENDFINDER: Hackers breken in 2016 in bij een slecht beveiligde database van Adult FriendFinder. Dat was het moederbedrijf van naaktblad Penthouse (inmiddels verkocht), webcamsite Cams.com en datingsites als FriendFinder, Amigos.com en BigChurch. De cyberdieven stelen gebruikersnamen, e-mailadressen en wachtwoorden van 412 miljoen gebruikers. Die gegevens worden openbaar gemaakt.
ADOBE: Bij softwarebedrijf Adobe worden in 2013 zo’n 152 miljoen gebruikersnamen en versleutelde wachtwoorden gestolen. Adobe is vooral bekend van programma’s als Photoshop, Lightroom, Flash, Acrobat en van het PDF-format.
EBAY: In 2014 worden gegevens van 145 miljoen gebruikers gestolen bij veilingsite eBay. Het gaat onder meer om namen en e-mailadressen, en mogelijk ook om wachtwoorden.
EQUIFAX: Cybercriminelen krijgen in 2017 bij kredietbureau Equifax toegang tot de persoonlijke identificatienummers, creditcardgegevens, huisadressen en geboortedata van 145,5 miljoen Amerikanen en enkele miljoenen Britten en Canadezen.
FACEBOOK: Het onderzoeksbureau GSR blijkt de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers in handen te hebben gekregen. De vragenlijst This Is Your Digital Life verzamelde niet alleen de gegevens van de honderdduizenden deelnemers, maar ook van al hun vrienden. Een deel van die gegevens kwam terecht bij het bureau Cambridge Analytica. Die gegevens zouden zijn gebruikt om een profiel van mensen te maken, waarna sommigen zouden zijn bestookt met nepberichten om hun mening te beïnvloeden. Dat zou onder meer zijn gebeurd bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Britse EU-referendum, beide in 2016.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Geluid van alle kanten: zo werken verschillende surroundsets
Een goede surroundsound-geluidsinstallatie kan jou middenin je favoriete game of film plaatsen, maar hoe weet je welk systeem bij jou past? Met termen als 5.1, 7.1, Dolby Atmos en Spatial kun je soms door de bomen amper het bos meer zien. Wat betekenen deze termen, wat is het verschil en welke past bij jou? -
PREMIUM
Steeds jonger krijgen kinderen hun eerste mobieltje, deze website helpt om problemen voor te zijn
In groep 5 van de basisschool heeft soms de helft van de kinderen al een mobiele telefoon. Hoe voorkom je ze te maken krijgen met bijvoorbeeld pesten of erger via dat mobieltje? De website mijneigentelefoon.nl, opgezet door Rico IJntema, wijst de weg. -
klantenservice
'Lieverd' van Ziggo bedolven onder complimenten na trol-gesprek met Hans Teeuwen
Een doordeweekse werkdag is voor een telefoniste van VodafoneZiggo uitgelopen op een wel heel bijzondere ervaring. De medewerkster van de klantenservice kreeg afgelopen week niemand minder dan Hans Teeuwen aan de telefoon. De cabaretier zag zijn kans om de vrouw in het ootje te nemen. VodafoneZiggo is bekend met het uitgelekte gesprek en zegt trots te zijn op de werknemer. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
Universele lader tablet en smartphone eind 2026 realiteit
De universele lader voor smartphones, tablets, digitale camera’s en een reeks aanverwante elektronica is een stap dichterbij. Het Europarlement is klaar voor onderhandelingen met de lidstaten en wil de eenheidslader uiterlijk eind 2026 op de markt. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Facebook is een jaar later nog gratis: gaat de app nog geld kosten?
Moet je straks geld betalen om Facebook te gebruiken? Dat dreigende scenario leek vorig jaar ineens reëel, toen de app gebruikers vroeg om zogenoemde trackers toe te staan ‘om ons gratis te houden’.