Volledig scherm
© REUTERS

China verandert steeds meer in 'surveillancestaat’

Het is geen geheim dat China veel gebruik maakt van gezichtsherkenningtechnologie om haar burgers in de gaten te houden. De Chinese autoriteiten hebben daar onlangs een schepje bovenop gedaan door schooluniformen te introduceren die de locatie van de drager monitort. 

Naast de ‘tracking’, houden de schooluniformen ook in de gaten of studenten in slaap zijn gevallen tijdens de les of te laat kwamen. De kleding zou ook uitgerust zijn met gezichtsherkenning, zodat studenten niet onderling van shirt kunnen wisselen.

Ook nieuwe huizen in grote bouwprojecten worden onderdeel van de surveillancestaat. De woningen krijgen slimme sloten, die de gezichten van de bewoners monitort. Volgens China is dat om illegale onderhuur tegen te gaan. Het gaat volgens tech-website Slashgear om 120.000 woningen die uitgerust worden met zo’n slot. De berichtgeving is gebaseerd op nieuwsberichten van de staat. Beijing alleen biedt plaats voor tienduizenden sociale huurprojecten die zijn gekomen voor mensen in nood. Volgens China zijn de sloten nodig om ervoor te zorgen dat de woningen ook bewoond worden door de allerarmsten.

AI

Helemaal nieuw is het niet. Het land zet al langer in op moderne technologie om de ‘staatsveiligheid’ te verhogen. Onder president Xi Jinping wil China de technologieën van artificiële intelligentie, gezichtsherkenning en big data op een hoger plan brengen. Het land telt nu al zo’n 170 miljoen beveiligingscamera’s, maar de overheid wil dat aantal meer dan verdrievoudigen tegen 2020. Het uiteindelijke streven zou zijn om elke burger binnen de drie seconden te kunnen identificeren.

Critici vrezen dat China een bewakingsstaat wordt, waarin dissidenten het nog harder te verduren krijgen. Volgens experts is dat een ernstige inbreuk op de privacy en mensenrechten. Volgens de fabrikant van de AI-brillen, LLVision, hoeven de burgers zich geen zorgen te maken. De overheid zou de brillen alleen inzetten voor ‘nobele doeleinden’, zoals het in de kraag vatten van verdachten en voortvluchtigen.