‘Chinese hackers stalen miljoenen aan Amerikaans overheidsgeld’
Chinese cybercriminelen hebben sinds 2020 corona-uitkeringen ter waarde van minstens twintig miljoen dollar buitgemaakt. Dat meldt de Amerikaanse geheime dienst maandag, die daarmee een nieuwsbericht van NBC bevestigt. De hackers, die banden hebben met de Chinese overheid, gingen onder andere aan de haal met leningen voor kmo’s en werkloosheidsuitkeringen in meer dan tien staten.
De totale omvang van de cyberinbraken is nog niet duidelijk. ,,Het zou gek zijn om te denken dat deze groep zich niet op alle 50 staten richtte,” zegt Roy Dotson, coördinator fraudeherstel bij de geheime dienst.
De Chinese hackersgroep APT41, ook gekend als Winnti, Barium of Wicked Panda, wordt verantwoordelijk geacht voor de cyberinbraken. Er lopen momenteel meer dan duizend onderzoeken naar zowel internationale als binnenlandse criminelen die frauderen met openbare uitkeringsprogramma’s en APT41 is een ‘belangrijke speler’, klinkt het bij de geheime dienst.
APT41 is een zeer actieve groep cybercriminelen die volgens deskundigen een combinatie van door de overheid gesteunde cyberinbraken en financieel gemotiveerde datalekken uitvoert.
Verontrustend
Het is niet duidelijk of APT41 in dit geval handelde in opdracht van de Chinese overheid, of dat die laatste gewoon een oogje dichtkneep, maar volgens de meerdere Amerikaanse overheidsfunctionarissen gaat het om een verontrustende ontwikkeling die ernstige gevolgen heeft voor de nationale veiligheid.
De Verenigde Staten zijn doelwit nummer één, omdat wij concurrent nummer één zijn
Volgens Nathaniel Fick, hoofd van het Bureau voor Cyberspace and Digitaal Beleid van het Amerikaans ministerie van buitenlandse zaken, is cyberspionage al lang een Chinese nationale prioriteit is om de geopolitieke positie van het land te versterken. ,,De Verenigde Staten zijn doelwit nummer één, omdat wij concurrent nummer één zijn,” vertelde Fick aan NBC News. ,,Het is een echt uitgebreide, meerjarige, goed doordachte, goed gefinancierde, goed geplande, goed uitgevoerde strategie.”
Bijzonder productieve inlichtingendienst
Volgens experts is het Chinese model van ‘door de staat gesponsorde’ hackers een netwerk van semionafhankelijke groepen die spionageopdrachten uitvoeren voor de overheid. De Chinese overheid kan een hackersgroep de opdracht geven een bepaald doelwit aan te vallen. APT41 past in dit model en wordt beschouwd als een bijzonder productieve Chinese inlichtingendienst, die daarnaast ook financiële misdrijven pleegt.
“Nuttig voor China”
Verschillende leden van de hackersgroep werden in 2019 en 2020 aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie voor het bespioneren van meer dan 100 bedrijven, waaronder softwareontwikkelingsbedrijven, telecommunicatieaanbieders, socialemediabedrijven en ontwikkelaars van videogames. ,,Helaas heeft de Chinese Communistische Partij een andere weg gekozen om China veilig te maken voor cybercriminelen zolang ze computers buiten China aanvallen en intellectueel eigendom stelen dat nuttig is voor China”, zei voormalig plaatsvervangend procureur-generaal Jeffrey Rosen destijds.
De Chinese ambassade in Washington laat in een verklaring weten dat China zich altijd ‘krachtig heeft verzet tegen en hard is opgetreden tegen alle vormen van cyberdiefstal en hacking’, en dat het land de ‘ongegronde beschuldigingen’ inzake cyberveiligheid weerlegt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
12
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Review
Apples nieuwe speakers zijn ook perfect als homecinemaset
In 2017 introduceerde Apple zijn eerste slimme speaker, die hier in Nederland nooit in de winkels verscheen. Wij hadden hier alleen de kleinere mini-variant. Nu heeft Apple weer een nieuwe grote, die verdacht veel lijkt op de eerste. Maar deze wordt wél in ons landje aangeboden. -
Zoek je een goedkope laptop? Dit is de beste onder de 500 euro
Ook voor een klein budget zijn er prima laptops te vinden waar je nog een tijdje mee vooruit kunt. Samen met Tweakers zochten wij naar de beste laptops die je voor minder dan 500 euro kunt kopen.
-
Onderwijsminister sluit smartphoneverbod in de klas niet langer uit
Onderwijsminister Dennis Wiersma sluit het niet meer helemaal uit dat er een verbod komt om smartphones te gebruiken in de klas. In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren. Hij wil daarom in gesprek met onder meer scholen en staat open voor een verbod als daar grote behoefte aan is. -
-
-
met Video
Hoe 3D-printers en lasers oude meesterwerken weer terugbrengen
Eeuwenoude schilderijen die verloren leken, zijn dankzij geavanceerde scanners en 3D-printers weer terug te halen. Zo wisten onderzoekers zelfs een mogelijke Rembrandt te restaureren. -
Musk belooft reclamevrij Twitter voor duurder abonnement
Twitter-eigenaar Elon Musk heeft zaterdag in een reeks berichten aangekondigd om binnenkort een duurder abonnement in het leven te roepen, waarbij de gebruikers niet langer reclame te zien zullen krijgen. Dat zou een radicale verandering van het verdienmodel van het platform betekenen.