Volledig scherm
Je telefoon afschermen met de handen is niet genoeg om je privacy te garanderen © ue

'Consumenten lekken massaal informatie via telefoon en tablet'

Consumenten lekken voortdurend allerlei informatie via hun telefoon, tablet en pc. Dat komt doordat de meeste Nederlanders hun apparaten niet goed hebben beveiligd, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Zo heeft 95 procent geen zogeheten adblocker op zijn smartphone geïnstalleerd en 81 procent niet op zijn pc. Daardoor kunnen allerlei bedrijven zien welke webpagina's consumenten bekijken.

Ook vergeten internetters uit te loggen bij Google en Facebook. Ook dat heeft tot gevolg dat commerciële partijen ze kunnen blijven volgen op andere websites.

Veel deelnemers aan de enquête geven ook aan geen unieke wachtwoorden te gebruiken voor de diverse diensten, zoals e-mailaccounts, online bankieren en accounts bij webwinkels. Ook het hergebruiken van wachtwoorden maakt gebruikers kwetsbaar voor hackers.

Privacy en locatie

Volgens de bond delen de meeste Android telefoons met een Facecook-app continu de locatie met Facebook, ook als de app niet in gebruik is. Daarnaast stelt de organisatie vast dat de privacy-instellingen van Google-accounts niet zijn aangepast.

Google onthoudt daardoor veel data van consumenten, zoals locatie, gebruikte zoektermen of gezochte afbeeldingen. De bond deed het onderzoek onder 1800 consumenten.