'Cybercriminelen organiseren zich steeds beter'
Misdaad op internet wordt steeds beter georganiseerd. De cybercriminelen runnen professionele ondernemingen om hun slachtoffers zo goed mogelijk aan te vallen, meldt de Amerikaanse informatiebeveiliger Symantec dinsdag in zijn jaarverslag over dreigingen op internet.
Delen per e-mail
Het meest opvallende is misschien wel dat deze aantallen ons niet meer verrassen
,,We zien dat cybercriminelen in veel gevallen beschikken over uitgebreide faciliteiten en een vakkundige technische staf die zo efficiënt opereert dat ze normale werktijden handhaven en zelfs in het weekend en op feestdagen vrij hebben'', aldus het bedrijf in zijn jaarverslag.
Nieuwe virussen
Symantec heeft vorig jaar 430 miljoen nieuwe vormen van virussen en andere 'malware' ontdekt. Dat is 36 procent meer dan in het jaar ervoor. ,,Het meest opvallende is misschien wel dat deze aantallen ons niet meer verrassen'', zegt de beveiliger.
Volgens Symantec waren er wereldwijd negen enorme datalekken. Daarbij kwamen 429 miljoen gegevens vrij. Maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat bedrijven zulke lekken vaker verzwijgen, zegt Symantec.
Ransomware
De criminelen blijven gek op ransomware, het gijzelen van harde schijven voor losgeld. Het gevaar ervan blijft groeien. Maar cybercriminelen zetten nu ook nep-helpdesks op. Bij deze vorm van criminaliteit laten ze een bericht op het scherm van gedupeerden verschijnen, waarin staat dat die een bepaald telefoonnummer moeten bellen om de problemen te laten oplossen. In 2015 verijdelde Symantec 100 miljoen van zulke oplichtingspogingen.
Malvertising
Cybercriminelen zijn ook in Nederland erg actief. Zo werd maandag nog bekend dat minstens 288 Nederlandse websites zondag advertenties hebben laten zien die probeerden computers te besmetten met een virus. Deze vorm van cybercriminaliteit wordt malvertising genoemd.
De adverteerder reageerde direct en filterde de advertenties uit de getroffen sites. Beveiliger Fox-IT onderzoekt nog waar deze precies vandaan komen, om zo het probleem definitief te kunnen verhelpen. De bekendste slachtoffers zijn nu.nl, marktplaats.nl, sbs6.nl, rtlnieuws.nl, rtlz.nl, buienradar.nl en startpagina.nl.
Tips om je computer te beschermen
Symantec geeft in het jaarverslag ook een aantal tips om je computer tegen cybercriminelen te beschermen.
Sterk wachtwoord
Gebruik voor al je accounts sterke en unieke wachtwoorden, en verander deze iedere drie maanden. Gebruik een wachtwoord nooit opnieuw. Daarnaast kun je overwegen om een wachtwoordmanager te gebruiken om je informatie nog beter te berschermen.
Niet zomaar klikken
Het openen van een malafide bijlage in een e-mail of op het internet kan malware op je computer zetten. Bekijk, open of kopieer bijlagen uit e-mails dus nooit, tenzij je de e-mail verwacht en de afzender vertrouwt.
Bescherm jezelf
Gebruik een beveiligingsoplossing waar antivirus, firewalls, bescherming voor je browser en bewezen bescherming tegen online dreigingen in zit.
Let op de software
Er bestaan versies van software die beweren gratis, gecrackt of gestolen te zijn, maar die kunnen je blootstellen aan malware. Deze malware kan je laten denken dat je computer geïnfecteerd is, om je vervolgens zo ver proberen te krijgen dat je nutteloze software koopt of geld betaalt om het te verwijderen.
Bewaak je persoonlijke data
De informatie die je online deelt kan gebruikt worden voor social engineering-aanvallen. Beperk de persoonlijke data die je via sociale media en op het internet deelt, inclusief je login-informatie, geboortedata en namen van je huisdieren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie uit zorgen: hacksoftware makkelijk te koop
Het wordt steeds makkelijker om software te kopen voor het plegen van cybercriminaliteit. De politie uit haar zorgen over deze ontwikkeling. ,,Softwarepakketjes voor het hacken van websites, phishing en 'ransomware', waarmee gegevens van een bedrijf kunnen worden gegijzeld, zijn makkelijker te koop en in een steeds groter assortiment", zegt Rob van Bree, portefeuillehouder Intensivering Aanpak Cybercrime van de Nationale Politie tegen De Telegraaf. -
Communicatie WhatsApp voortaan hacker-proof
Berichten die via WhatsApp worden verstuurd, zijn voortaan niet meer te lezen door mensen voor wie dat bericht niet is bedoeld. De berichtendienst gaat alle app'jes, foto's en videobestanden versleutelen, zodat bijvoorbeeld hackers ze niet meer kunnen achterhalen. -
Beste koop Dit zijn deze winter de beste smartphones tot 250 euro
Een smartphone van maximaal 250 euro kopen is ieder jaar een steeds betere optie. Fabrikanten krijgen het steeds vaker voor elkaar om meer functies van duurdere smartphones te implementeren in goedkopere modellen. We bekeken vier verschillende smartphones die niet direct een enorme aanslag op je portemonnee zijn. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?
-
Advertenties op honderden grote sites korte tijd besmet
Honderden Nederlandse websites hebben zondag advertenties laten zien, die probeerden computers te besmetten met een virus. Het probleem is vermoedelijk nog niet helemaal opgelost. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Column Er verandert misschien veel voor Trump, maar niet voor ons
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.