De nieuwe iPad is als een Toyota Aygo
ReviewApple heeft een nieuwe iPad geïntroduceerd, maar de verschillen met een vorig model zijn nogal klein. Waarom brengen ze zo’n simpele update uit?
Naast een goedkopere iPhone en nieuw soort Mac presenteerde Apple recent ook een nieuwe versie van de iPad Air. Ook deze tablet is voorzien van de snellere M1-chip, die sinds eind 2020 in alle nieuwe Macs en iPads Pro is gestopt.
Naast de toevoeging van die nieuwe chip is echter weinig aan de tablet veranderd. Hij heeft nog steeds het recente herontwerp met dunnere randen, achterop zit wederom een 12 megapixel-camera en de tablet is net als het vorige model met een vingerafdrukscanner beveiligd.
Een budgetversie van de iPad Pro
Door de snellere M1-chip toe te voegen heeft de tablet ook veel gemeen met de kleinste iPad Pro. Die draait op dezelfde processor, heeft hetzelfde ontwerp en wijkt op slechts wat kleine punten af. Zo heeft de bijvoorbeeld Pro meer camera’s, gebruikt hij gezichtsherkenning en heeft de Pro een helderder, vloeiender ogend scherm. Het maakt de iPad Air eigenlijk een budgetversie van de iPad Pro, met een prijs die 200 euro lager ligt.
Het lijkt een race naar de ‘bodem’: al sinds 2020 brengt de techreus producten uit met zijn nieuwe, razendsnelle M1-chip, die met de nieuwe iPad Air in het goedkoopste apparaat tot nu toe zit. Voor het techbedrijf hartstikke handig, want op termijn zullen alle apparaten - Macs en iPads - op dezelfde interne apparatuur werken en kan software efficiënter worden geschreven.
Te snel voor zo’n simpele iPad
Dat kunnen we alleen maar toejuichen, want sinds zijn introductie in 2020 is de M1 nog steeds razendsnel. De tablet draait altijd soepel, zonder dat je last hebt van stotters of andere problemen. Zware apps laden binnen een seconde of twee. De snelle processor voelt haast overdreven voor iets simpels als een tablet, die nu ineens zware, grafische software zonder moeite de baas lijkt te zijn.
Dat maakt de nieuwe iPad Air een geweldige, krachtige tablet - maar dat was de iPad Pro met een M1-chip in 2021 ook. En hoewel de oude iPad Air uit 2020 strikt gezien langzamer is, voelt die in alledaags gebruik ook nog steeds hartstikke snel.
Doet verder weinig nieuws
De nieuwe iPad Air is een update om de tablet te actualiseren, zonder dat er verder iets nieuws of bijzonders mee wordt gedaan. Want je vindt hier niks dat we bij eerdere Apple-producten niet al zagen: de M1-chip zit al in best veel apparaten, de gebruikte vingerscanner zat in 2013 al in een iPhone en de behuizing is identiek aan het ontwerp dat in 2018 met de Pro’s werd gepresenteerd.
Daar is op zich niks mee: als je een nieuwe gadget koopt, hoeft die niet altijd de wereld te veranderen. Zolang hij maar snel en veelzijdig is - wat bij de iPad Air absoluut het geval is. En het is hoopgevend dat Apple zijn snelle M1-chip nu ook in goedkope producten stopt - voor Apple-begrippen, dan.
Maar meer dan een prima, krachtige iPad Air is dit niet. Het is de fonkelnieuwe Toyota Aygo waar je jouw twintig jaar oude Twingo mee kunt vervangen. Prima en gedegen, maar niet bijster spannend.
Conclusie
De nieuwe iPad Air is razendsnel en relatief betaalbaar vergeleken met vergelijkbare Apple-gadgets, maar doet tegelijkertijd niet superveel nieuws. Een uitstekende upgrade voor wie een nieuwe iPad nodig heeft, maar niet heel spannend voor de meest fanatieke techvolgers.
De nieuwe iPad Air is vanaf vrijdag 18 maart verkrijgbaar.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Apple past betaalmethode datingapps aan en voorkomt nieuwe miljoenenboete
Apple heeft zijn beleid voor de App Store aangepast en voldoet nu aan de regels. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het techbedrijf staat nu verschillende betaalmethoden toe in Nederlandse datingapps en daarom hoeft de toezichthouder geen nieuwe boetes op te leggen. -
Video
Apple presenteert 'goedkope' iPhone SE, verbeterde iPad Air en nieuwe pc Mac Studio
Apple heeft op dinsdagavond een nieuwe, goedkopere iPhone, een verbeterde iPad Air en een nieuw soort Mac-computer onthuld. Ook wordt de iPhone 13 voortaan in een nieuwe kleur verkocht. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Deze telefoons maken de mooiste foto's
Voor sommige mensen is de camera één van de belangrijkste onderdelen van hun telefoon. Maar welk toestel schiet de beste plaatjes? Samen met onze collega’s van Tweakers en BestGetest gingen wij op onderzoek uit. -
PREMIUMTechnische Dienst
In de kassen controleren drones voortaan de tomaten en aardbeien
Nederland is met duizenden hectares kassen een belangrijke speler in de glastuinbouw, maar om die positie te behouden zijn robots nodig. Dat stelt de start-up Mapture, die samen met de TU Delft en Royal Brinkman werkt aan ‘bio-geïnspireerde’ drones.
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Russische influencers ontroostbaar na ban op Instagram: ‘Mijn leven wordt me afgenomen’
Verschillende Russische influencers hebben in tranen afscheid genomen van Instagram, nadat Rusland besloot om de toegang tot Instagram te beperken. Zo postte Olga Buzova (36) een video van bijna zeven minuten waarin ze een aantal keren in huilen uitbarst, terwijl ze zich vertwijfeld afvraagt hoe het verder moet zonder haar 23 miljoen volgers. Kritiek blijft niet uit. ‘Ze mag altijd naar Charkov (in Oekraïne, red.) komen. Hier werkt Instagram wel’, klinkt het onder meer. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.