De nieuwe Monica Geuze is een negenduizend jaar oude haai uit Atlantis
Naast beroemdheden als Monica Geuze en PewDiePie zijn inmiddels een pratende kat, een meisje in haaienkostuum en een Japanse draak ook wereldberoemde YouTubers geworden. Het zijn virtuele streamers - online idolen die helemaal niet echt bestaan.
De cijfers liegen er niet om. De video’s van haaienmeisje Gawr Gura zijn ondertussen al meer dan 220 miljoen keer bekeken en haar fanschare is in ongekend tempo gegroeid. Ze wist binnen 39 dagen na haar debuut vorig jaar 1 miljoen Youtube-abonnees te trekken en nog geen jaar later was dat aantal boven de 3 miljoen gegroeid. En Gawr Gura is niet de enige populaire vtuber. De succesvolste virtuele streamers halen met donaties van kijkers alleen al miljoen euro’s binnen.
Ze zegt tussen de negen- en tienduizend jaar oud te zijn en uit Atlantis te komen, maar in werkelijkheid is ze een vtuber: een livestreamer die zichzelf door middel van software voordoet als een virtueel personage. Vaak gaat het om vrouwen die een schattige avatar kiezen, al ontstaat er steeds meer diversiteit. Sommige vtubers spelen games, anderen hebben een specifiek talent als tekenen of zingen.
Geïnspireerd door influencers uit de jaren 70
Eigenlijk is de vtuber van nu wat in Japan al sinds begin jaren 70 bestaat: ‘idols’, ofwel idolen. Het zijn daarmee een vroege versie van wat we nu als influencers kennen: beroemdheden waarbij de interactie met fans centraal staat. Ze worden worden veelal gemanaged door artiestenbureaus die nauwkeurig het imago van een idool opbouwen.
Van het idool van toen naar de vtuber van nu loopt een directe lijn. Hoewel idols eerst alleen in Azië echt populair waren, verscheen er in 2007 eentje die ook in het Westen voet aan de grond kreeg: Hatsune Miku - een virtuele zangeres die met behulp van computersoftware ‘echt’ kan zingen.
Virtueel optreden in Nederland
Die software was vrij te gebruiken, waardoor in 2011 al meer dan 100.000 nummers voor haar waren gemaakt. Uiteindelijk waaide haar populariteit over naar het Westen en treedt ze als hologram nog altijd op. In 2020 ook in Nederland.
Een nieuw stapje richting de moderne mondiale vtuber kwam in 2016 toen Kizuna Ai op Youtube verscheen. Waar Hatsune Miku eerst op een Japans videoplatform grootste bekendheid vergaarde, deed Kizuna Ai dat vanaf het begin op een wereldwijd platform. En door de introductie van vijf Engels sprekende vtubers in 2019 wist productiebedrijf Hololive een definitieve doorbraak te forceren bij een wereldwijd publiek.
Zo worden vtubers gemaakt
Vtubers gebruiken motion tracking-software om hun ogen, hoofd en bovenlichaam van hun avatar te laten bewegen. En met aanvullende software kunnen de meesten ondeugend knipogen, guitig glimlachen, boos kijken, blozen of huilen. Daarmee lijkt het voor het haast alsof je naar personages uit Japanse tekenfilms zit te kijken.
Ook maken steeds meer vtubers gebruik van gelaagde sets die ze in hun videosoftware aan- of uitzetten. Een andere vtuber experimenteert in horrorachtige livestreams met het idee dat ze twee persoonlijkheden bezit, waarbij ze gebruikmaakt van verstorende video-effecten. Weer een andere vtuber laat enkel de kat op de schouder spreken.
Momenteel maken steeds meer vtubers de overstap van enkel motion tracking van het gezicht of bovenlichaam naar het volgen van het volledige lichaam. Hololive organiseert al regelmatig concerten of evenementen met verschillende virtuele streamers uit hun stal. Andere vtubers verkennen dan weer de mogelijkheden van virtual reality, waarbij vr-controllers dienen als handen. Kortom, er zit nog genoeg rek in de technologie om jarenlang te kunnen experimenteren, waardoor de kijkervaring ook fris blijft.
Netflix kijkt ook naar vtubers
De vtuber is hier en zal de komende jaren ook blijven. Ondertussen verkennen grote bedrijven als Netflix en Crunchyroll met hun eigen personages of ook zij hun eigen succesvolle virtuele idols in de markt kunnen zetten.
Hololive heeft met meer dan vijftig virtuele vtubers al meer dan vier elftallen aan virtueel talent, waar nog steeds geregeld nieuwe streamers aan worden toegevoegd. De vtuber ligt op koers om de komende jaren alleen maar groter en bekender te worden.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze coureur gaat van de Formule 2 naar de digitale racecompetitie
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
1,2 miljard euro
Schadevergoeding gloort voor 230.000 Nederlanders in zaak tegen Facebook na gigaboete
Voor het jarenlang doorsluizen van Europese persoonsgegevens naar de Verenigde Staten moet het moederbedrijf van Facebook een recordboete van 1,2 miljard euro betalen. Dat hebben Europese privacytoezichthouders maandag bekendgemaakt. De recordboete is een belangrijke steun in de rug voor de 230.000 Nederlanders die meedoen aan de massaclaim tegen Facebook, meldt de Consumentenbond. ,,Hun zaak staat hiermee een stuk sterker.” -
Waarom Twitch-streamers ineens massaal uitzenden vanuit opblaasbadjes
Ze zijn mateloos populair op gamestreamingsite Twitch: livestreams waarin vrouwen soms urenlang vanuit een opblaasbaar zwembadje met hun kijkers praten. Waar komt die hype precies vandaan? -
Storing ING voorbij, maar klanten niet te spreken over zoveelste digitale ongemak
De storing met internetbankieren en de mobiele app van ING is voorbij. Daarmee komt een einde aan een nieuwe ronde van digitaal ongemak voor vele tienduizenden klanten. Vrijdagmiddag rond half 3 werd de financiële instelling voor de zoveelste keer in korte tijd getroffen door malheur. De bank biedt haar excuses aan.
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
-
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
9
Kamerleden willen verbod op nieuwe ‘chatvriend’ van Snapchat, platform belooft verbetering
De omstreden chatbot van Snapchat heeft kinderen als ‘proefkonijnen’ gebruikt en moet zo snel mogelijk verboden worden. Daarvoor pleiten diverse instanties die zich inzetten voor de (online) veiligheid van kinderen. Ook de ChristenUnie, SGP, SP en het CDA willen kinderen ‘beschermen’ tegen kunstmatige intelligentie. Snapchat belooft dat er verbetering komt.