De nieuwe Samsung Galaxy S21-modellen: Een stuk goedkoper, maar ook wat downgrades
PreviewMet de aankondiging van de Galaxy S21-serie presenteert Samsung zijn nieuwe reeks topmodellen. De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft geen wereldschokkende aanpassingen gedaan, maar presenteert wel een nieuw ontwerp en verlaagt de prijs.
Delen per e-mail
Het volledige artikel lees je op de website van Tweakers.
Voor de echte fans komt de Galaxy S21-serie behoorlijk vroeg uit. Normaal gesproken brengt Samsung de S-serie pas rond maart uit. Nu is dat al op 29 januari. Het is gissen waarom, maar het gerucht gaat dat de wens om Huawei te vlug af te zijn een deel van de reden is. Huaweis P-serie komt namelijk rond dezelfde tijd uit als de Galaxy S-serie. Ook zou de releasedatum dichter bij die van Apple liggen, waardoor consumenten minder snel in de verleiding komen om een iPhone te halen tijdens het wachten op een nieuw S-toestel.
Cameraschiereiland
Het eerste wat opvalt is natuurlijk het nieuwe ontwerp. Apple heeft met de iPhone 11 al zijn eigen opvallende camera-eiland gepresenteerd en Samsung doet daar in zekere zin een schepje bovenop. We kunnen wel stellen dat het camera-eiland niet meer zoals we ook weleens zagen onopvallend in een hoekje wordt gestopt, maar dat dit deel van de telefoon nu juist gebruikt wordt om op te vallen. Het is best logisch om datgene waar de technologische focus op ligt, ook in het ontwerp uit te lichten.
Het camera-eiland van Samsung is dan ook erg opvallend. De metalen rand van de toestellen loopt naar binnen toe en sluit aan op het glas dat op de camera’s rust. Zo is het camera-eiland eigenlijk een schiereiland en versmelt het ontwerptechnisch meer met de rest van het toestel. Of je het mooi vindt of niet, het is een ontwerptaal met ballen en dat kunnen we waarderen.
Verbeteringen vooral voor Ultra
De camera’s van de S21 en S21+ zijn bijna onveranderd ten opzichte van vorig jaar. De ultragroothoekcamera fotografeert zelfs met een minder grote beeldhoek van 120 graden, ten opzichte van 123 graden bij de S20(+). Ook is nog bij geen van de drie toestellen een time-of-flight sensor ingebouwd. Vorig jaar hadden de S20+ en Ultra dat nog wel. Wij hebben zelden verschillen gezien met en zonder het gebruik van zo’n sensor bij portretfoto’s, dus wellicht is dat een prima kostenbesparing.
De S21 Ultra heeft wel mooie camera-upgrades gekregen. Allereerst is de laserautofocus belangrijk, want in het donker ging het nog weleens mis met focussen bij de S20 Ultra. De primaire sensor lijkt op basis van de specificaties hetzelfde te zijn gebleven, maar hij zou iets anders doen om betere nachtfotografie mogelijk te maken. Een ander belangrijk verschil is de aanwezigheid van twee telecamera’s in plaats van één. Dit is een stap richting de filosofie van Huawei. We zagen het al bij de P40 Pro+ en het maakte van dat toestel een enorm goede zoomtelefoon. Er is een camera met 3x vergroting en een camera die alles 10x dichterbij haalt.
Op videogebied is er ook veel nieuws. De S21 Ultra kan met alle vier de camera’s op 4k in 60 beelden per seconde filmen. Samsung loopt hiermee wat achter op de iPhones, die dit vanaf de iPhone 11-serie al kunnen, maar het is alsnog natuurlijk erg welkom. Gelukkig zijn er ook dingen die iPhones niet hebben, zoals Cinematic 8K-Snap. Als je een 8k-video opneemt, kun je deze achteraf bekijken en daar een snapshot uit selecteren.
Tot slot
Wellicht door de kortere ontwikkeltijd vanwege de vroegere release dan gebruikelijk, is er minder veranderd dan in andere jaren. Dat geldt vooral voor de S21 en S21+. Het nieuwe ontwerp kunnen we waarderen en de adaptieve schermverversing is natuurlijk welkom. Ook hopen we natuurlijk dat de camera’s, ondanks een gebrek aan grote hardwarewijzigingen, alsnog een stap vooruit zijn. De upgrades zijn verder vrij incrementeel, zoals een snellere interne chip.
De S21 Ultra onderscheidt zich meer van de overige toestellen dan de S20 vorig jaar. Deels hebben de andere S21-toestellen een downgrade gekregen, zoals het 1080p-scherm, maar grotendeels heeft de Ultra upgrades gekregen. Het is het enige S21-toestel met een 1440p-scherm, twee telecamera’s, een betere primaire camera met speciale nachtmodus, gebogen schermranden en ondersteuning voor een stylus. Ook heeft het toestel meer werkgeheugen.
We waren kritischer geweest als de prijzen gelijk waren gebleven of zelfs omhoog waren gegaan. Dat is gelukkig niet het geval. Het S21 instapmodel met 5G kost 150 euro minder, de S21+ 50 euro minder en de S21 Ultra kost 100 euro minder dan het Ultra-instapmodel van vorig jaar.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Communicatie Australische hulpdiensten ingeperkt door Facebook
De beperkingen die Facebook in Australië heeft ingesteld op het delen van nieuws treffen ook de Australische hulpdiensten. Onder meer Facebookpagina’s waarop wordt gewaarschuwd voor corona-uitbraken, bosbranden en tyfoons werken niet meer naar behoren. -
Beste koop
Dit zijn deze winter de beste smartphones tot 250 euro
Een smartphone van maximaal 250 euro kopen is ieder jaar een steeds betere optie. Fabrikanten krijgen het steeds vaker voor elkaar om meer functies van duurdere smartphones te implementeren in goedkopere modellen. We bekeken vier verschillende smartphones die niet direct een enorme aanslag op je portemonnee zijn. -
Apple iPad Air 2020 nader bekeken: hoe goed is deze tablet?
De iPad Air vult sinds enige jaren het midden van de line-up van Apples iPad. Waar in het verleden dit model vaak als afdankertje van high-end iPads voelde, gooide Apple het design afgelopen najaar helemaal om. Hoe goed is de nieuwste iPad Air? -
4
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst.
-
PREMIUM
Boxmeerse kapper gaat viral op TikTok, maar huidexperts maken zich zorgen
Al 84 miljoen mensen zagen de TikTokfilmpjes van de Boxmeerse kapper Renaz Ismael (26). Hierin harst hij de gezichten van zijn klanten met gifgroene hars. Inclusief alle neus-, oor- en nekharen. Britse dermatologen willen een waarschuwing bij de filmpjes, omdat het schadelijk zou zijn voor de huid. -
PREMIUMTechnische Dienst
Hoe vind je dat ene kapotte zonnepaneel tussen duizenden exemplaren?
Zonne-energie is niet meer weg te denken uit ons leven. Grote zonneparken leveren stroom voor miljoenen huishoudens. Het onderhoud van die parken is een behoorlijke klus. Vind maar eens dat ene kapotte zonnepaneel tussen al die duizenden exemplaren. Dankzij de kunstmatige intelligentie (AI) van het Delftse bedrijf Birds.ai is een defect zo gespot. Camiel Verschoor vertelt erover in de rubriek Technische Dienst. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.