Deze laptop is volledig gemaakt van leer, maar geeft dat het apparaat bestaansrecht?

De HP Spectre Folio is een laptop, waar de behuizing volledig van leer is gemaakt. Dat klinkt als een hebbeding voor de stijlbewuste laptopgebruiker, maar is het apparaat zelf een beetje in orde? Hardware.Info bekeek het apparaat. Is dit de toekomst van de laptop?

In het kort

- Relatief zwaar

- Ultra HD-beeldscherm stelt teleur qua kleurruimte en kalibratie

- Langzaam door zeer trage processor

- Pen ervaring niet optimaal, geen Precision touchpad

- Duur

+ Innovatieve, hoogwaardige constructie en uniek materiaal

+ Volledig geruisloos: geen interne bewegende onderdelen

+ Twee keer Thunderbolt 3 én volwaardige USB-C displayport en laadfunctie

+ Input mogelijk met toetsenbord, touchpad, touchscreen en pen

De HP Spectre Folio is een notebook waar iedereen een mening over zal hebben. Of je het nu een mooi apparaat vindt of juist niet, of je deze hybride laptop waardeert om zijn innovatieve materiaalgebruik of zijn bescheiden prestaties juist betreurt, HP maakt met de Folio hoe dan ook een statement. Deze 2-in-1 is volgens het bedrijf waar we aan moeten denken als we ons de laptop van de toekomst voorstellen: een apparaat dat je niet per se uitkiest op basis van prestaties, maar vanwege de uitstraling en stijl. Voor design en materialen ging men te rade op modeshows en woonbeurzen in steden als Parijs en Milaan, maar voor de beoordeling belandde de Spectre Folio net zoals zijn minder uitgesproken soortgenoten bij ons op de testbank. 

Met de Spectre Folio gooit HP het over een hele andere boeg. De Folio is verkrijgbaar in bruin en (sinds kort) bordeauxrood, maar dat is niet het meest belangwekkende aan deze 2-in-1 notebooks: ze zijn namelijk voor een groot deel vervaardigd uit leer. En dan niet het ‘nepleer’ dat je wel vaker aantreft in de afwerking van allerhande randapparatuur, maar echt leder. Daarmee voelen ze niet alleen anders aan, maar ze ogen én ruiken ook heel anders: namelijk naar echt leer. Zowel textuur als vorm zijn eerder die van een luxe notitiemap, zoals die waarmee je mensen wel eens ziet rondwandelen. Hoe je het ook waarneemt, het eindresultaat is een bijzonder apparaat.

Lees de hele recensie op Hardware.Info

Dat heeft wel zijn weerslag in de prijs. De HP Spectre Folio heeft een productieproces in drie fases: de basisconstructie van de metalen onderdelen en de daarin opgenomen techniek, een gang langs de leerfabriek waar deze constructie in de ‘map’ wordt ingenaaid en dan nog een afrondende fase waarin het product wordt voltooid. Dat alleen al drijft de kosten op. Daarnaast is de constructie zelf, waarmee de diverse gebruiksmogelijkheden (als standaard notebook, als tablet of als ‘tentje’ daar tussenin) mogelijk worden gemaakt, bijzonder en dus duur.

Lees verder onder de afbeelding

Volledig scherm
HP Spectre folio © HWI

Momenteel zijn er drie uitvoeringen: een bruine (‘Cognac Brown’) met een full hd touch-scherm, een Core i5 processor en 8 GB geheugen en 512 GB ssd voor 1699 euro, een bordeauxrode (‘Bordeaux Burgundy’) met ultra hd touch-paneel, Core i7 processor, 16 GB werkgeheugen en 512 GB ssd voor 1999 euro en een bruine met dezelfde specificaties, maar een twee keer zo grote ssd (1 TB) en een geïntegreerde 4G-module om overal verbinding met internet te kunnen maken. Deze laatste versie is degene die we voor deze test ontvingen, en je betaalt er 2499 euro voor. Overigens levert HP in Amerika de Folio met Core i5 al vanaf 1300 dollar (excl. belasting), met 256 GB ssd en 8 GB werkgeheugen.

Conclusie

HP doet wat nieuws met de Spectre Folio: de lederen bekleding maakt integraal onderdeel uit van de constructie, waardoor deze 2-in-1 notebook in gesloten vorm meer weg heeft van een luxe schrijfmap dan van een laptop. 

Ook de constructie is bijzonder, waardoor je hem op tal van manieren kunt neer- en inzetten, waarvan standaard laptop en tablet er slechts twee zijn. Afwerking en constructie zijn van topniveau, en als volledig passief gekoelde en dus stille notebook is de Folio een technisch hoogstandje. 

Vermeldenswaard zijn de snelle en multifunctionele usb-c (en Thunderbolt) aansluitingen, en de vele invoermogelijkheden. De praktijk van het gebruik laat wel zien dat de Folio nog de nodige beperkingen kent. De prestaties zijn daarbij een pijnpunt, maar ook de schermkalibratie en de werking van de pen laten te wensen over. De prijs is dermate hoog, dat dit echt een apparaat voor early adopters is. Heb je een ongelimiteerd budget en wil je een notebook als geen ander, dan zou je de Folio eens moeten uitproberen.

Volledig scherm
HP Spectre folio © HWI

Poll

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

  • De camera (15%)
  • De schermkwaliteit (13%)
  • Het gewicht (1%)
  • Het formaat (11%)
  • De snelheid (30%)
  • Veiligheid en privacy (30%)
3038 stemmen