Deze musea kan je virtueel bezoeken als je thuis zit door corona
In coronatijden blijven we het best allemaal in thuis. Het ideale moment voor een Netflix-marathon of lekker lui nietsdoen. Snak je toch naar een vleugje cultuur? Dan kan je een visueel bezoek brengen aan enkele musea.
Theatervoorstellingen zijn afgelast, concertzalen sluiten de deuren en ook in de bioscopen valt tegenwoordig niets te beleven. Heel begrijpelijk, want de strijd tegen het coronavirus vraagt om drastische maatregelen, maar het zorgt er wel voor dat we op onze cultuurhonger blijven zitten. Gelukkig bestaat er een handige manier om die te stillen: je kan een museum virtueel bezoeken.
Google Arts & Culture - het kunstproject van Google - heeft immers samengewerkt met musea wereldwijd. Zo kan je zelfs vanuit de luie zetel expo’s en kunstwerken bewonderen. Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Google stelde zelf een top tien samen van musea die een online visite waard zijn.
Het iconische museum bevindt zich in hartje Londen. Maar door simpelweg je laptop open te klappen, kan je ook een heleboel oude artefacten bekijken, zoals de Steen van Rosetta of zelfs enkele Egyptische mummies.
Dankzij Google kan je bij wijze van spreken de bekende draaitrap van het Guggenheim ‘opwandelen’, zonder je huis te verlaten. Verder kan je kunstwerken ontdekken uit de stroming van het impressionisme, post-impressionisme en moderne en hedendaagse kunst.
Wat denk je van een virtuele wandeling doorheen het Musée d’Orsay? Hier hangen populaire werken van een heleboel Franse kunstenaars die leefden tussen 1848 en 1914. Denk maar aan Monet, Cézanne en Gauguin, om er maar enkele te noemen.
Het National Museum of Modern and Contemporary Art is één van de populairste in Zuid-Korea. Je vindt er maar liefst zes verdiepingen vol met hedendaagse kunst uit Korea en de rest van de wereld.
Aangezien Pergamon een van de grootste musea in Duitsland is, kan je er vanop aan dat het veel in huis heeft - vooral veel indrukwekkende oude archeologische vondsten. Een tipje van de sluier: de Poort van Isjtar en het kolossale Pergamonaltaar.
In het Rijksmuseum van Amsterdam kan je je vergapen aan meer dan 8.000 kunstwerken. De nadruk ligt er op de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw, met schilderijen van Johannes Vermeer en Rembrandt.
Jaarlijks krijgt het J. Paul Getty Museum zo’n 1,3 miljoen bezoekers over de vloer en daarmee is het een van de meest bezochte musea van de Verenigde Staten. De collectie bestaat uit voorwerpen uit de 8e tot en met de 21e eeuw, van tekeningen tot schilderwerken, manuscripten, sculpturen en foto’s.
Het Uffizi - dat lange tijd in het bezit was van de Medici-familie - is één van de belangrijkste musea ter wereld. Enkele hoogtepunten zijn onder meer de Geboorte van Venus van Sandro Botticelli en de Laocoöngroep.
Om het Museu de Arte de Sao Paulo (afgekort MASP) te ontwerpen, werd beroep gedaan op architecte Lina Bo Bardi. Alleen het gebouw an sich is al een kunstwerk: het lijkt net een grote box van glas en beton die meters boven de grond zweeft, ‘hangend’ aan vier gigantische rode poten.
Het museum is volledig gewijd aan de pre-Spaanse geschiedenis van het land. Het bestaat uit maar liefst 23 zalen, waar je verschillende archeologische topstukken vindt zoals de Azteekse kalendersteen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Advocaten: Google wil voor 112 miljoen euro zaak genderdiscriminatie schikken
Techconcern Google is bereid 118 miljoen dollar (ruim 112 miljoen euro) te betalen om een rechtszaak vanwege genderdiscriminatie te schikken. Dat zeggen advocatenkantoren die 15.500 vrouwelijke werknemers van het bedrijf vertegenwoordigen. Ook lichten onafhankelijke experts het personeelsbeleid van het bedrijf door en kijken onder meer naar de manier waarop er wordt geworven. -
Elon Musk wil een miljard gebruikers op Twitter krijgen
In zijn eerste gesprek met Twittermedewerkers heeft Elon Musk gezegd dat hij het platform naar een miljard gebruikers wil laten groeien. Op dit moment heeft Twitter wereldwijd 229 miljoen gebruikers. Tijdens het gesprek liet Musk niet weten of de deal überhaupt nog doorgaat, nadat hij enkele weken geleden zelf de overname in twijfel trok vanwege het aantal bots op het platform. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.
-
PREMIUMPersoonlijk verhaal
37 miljoen volgers op TikTok: ‘Verdien je geld met iets kapot stampen, vroeg mijn familie’
Een paar jaar terug wist Scott Hentzepeter niet waar hij met zijn leven naar toe moest. Nu heeft hij 37 miljoen (!) volgers en is hij de grootste TikTokker van Nederland. „Ik had laatst vier miljard views in een maand. Dat is wel veel.” -
Amerikaanse media: SpaceX ontslaat medewerkers na kritiek op Elon Musk
SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, zou zeker vijf werknemers hebben ontslagen nadat ze een brief hadden verspreid met kritiek op de bekende zakenman. Dat melden verschillende Amerikaanse media. In hun schrijven zouden ze ook hebben opgeroepen om de cultuur bij het bedrijf inclusiever te maken. -
Na 5G komt 6G… maar wie zit daar nu op te wachten?
Terwijl het 5G-telefonienetwerk nog niet eens volledig is uitgerold in Nederland, wordt er nu alweer gesproken over 6G. Wat is dat, wanneer komt dit, en hebben we het echt nodig?