Deze nieuwe functies kun je nu vinden op jouw iPhone
iOS 13Apple lanceerde vannacht de volgende versie van haar mobiele besturingssysteem: iOS 13. Volgens Apple zou de update enkele innovaties met zich meebrengen. Het gaat onder meer om een ‘donkere modus’, meer privacy, betere batterijfunctie en vernieuwde apps.
Delen per e-mail
Apple belooft om te beginnen dat de nieuwe versie van iOS sneller zal zijn dan de vorige. Face ID, het gezichtsherkenningssysteem om je iPhone te ontgrendelen, zou tot 30 procent sneller werken. Apps zouden dan weer twee keer zo snel kunnen openen, zo meldt de techreus zelf.
En jawel, de langverwachte ‘dark mode’ maakt zijn opwachting. Gebruikers zullen in iOS 13 kunnen aangeven dat ze liever een donkere achtergrond hebben. Die achtergrond wordt dan gebruikt in de menu’s en de systeemapps.
Zo’n donkere achtergrond kan aangenamer zijn voor de ogen, maar is ook beter voor je batterij. In theorie vooral op de iPhone X en XS. Omdat op die toestellen gebruik wordt gemaakt van oled-technologie, staan de zwarte pixels ook echt uit. Dat bespaart meer batterij dan bijvoorbeeld lcd-schermen, waar de pixels kunstmatig zwart worden gemaakt.
Daarnaast voegt Apple ook een slimmere batterijfunctie toe. Zo wordt gekeken naar jouw dagelijkse ritme om de telefoon ‘s nachts niet volledig op te laden (dit kan schadelijk zijn voor de accu). De laatste paar procenten worden dan voor het ontwaken opgeladen.
Ook de irritante volumeschakelaar - die doorgaans in het midden van je scherm verschijnt - krijgt een subtiele upgrade. De slider is nu aan de linkerkant van het scherm te zien.
Privacy
In iOS 13 zouden de gegevens van gebruikers nog beter beschermd worden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om je locatiegegevens slechts één keer met een app te delen. De volgende keer dat de app je locatie nodig heeft, moet het je weer om toestemming vragen. Dat moet voorkomen dat de app je locatie voortdurend volgt.
Daarnaast introduceert Apple een eigen inlogdienst, vergelijkbaar met de inlogknoppen van Facebook of Google, om je met één tik aan te melden via je Apple-account. In de toekomst zou het ook mogelijk worden om je eigen e-mailadres te verbergen voor appontwikkelaars. Indien de app je e-mails probeert te sturen, worden die eerst naar een anoniem e-mailadres gestuurd, waarna Apple de e-mails automatisch doorstuurt naar je echte adres.
Vernieuwde apps
Enkele standaardapps op iOS krijgen een make-over. Zo krijgt de Notities-app een nieuwe modus om je nota’s te bekijken en wordt het mogelijk om video’s te bewerken in de Foto’s-app. De Herinneringen-app wordt opgefrist met een nieuw ontwerp en nieuwe filteropties om je herinneringen te sorteren.
Daarnaast wordt een nieuw toetsenbord geïntroduceerd waarmee je kunt typen door te swipen (te vegen). Dat bestond al langer op populaire toetsenborden zoals SwiftKey of Gboard.
Ook Apple Kaarten, of Apple Maps, wordt onder handen genomen. Volgens Apple werd de app compleet heropgebouwd. Het wordt ook mogelijk om ‘in’ kaarten te stappen, zoals Google Streetview dat al veel eerder deed. De nieuwe, meer gedetailleerde kaarten worden vanaf volgend jaar buiten de VS beschikbaar.
iOS 13 is gratis te downloaden op elk iPhone-model vanaf de iPhone 6s.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is alles wat we weten over de nieuwe iPhone (Pro)
Op 10 september is het weer zover: dan doet Apple de nieuwste generatie iPhones uit de doeken. Hoe zal de iPhone 11 (of XI, of Pro) eruitzien? En is er een vouwbare iPhone op komst? We kijken in onze glazen bol en zetten alle verwachtingen op een rijtje. Weet Apple te innoveren of blijft het wederom ietsje achter? -
PREMIUM
Reclame voor ‘ontsmettings-magnetron’ schetst schrikbeeld corona
Een appeltje? Wel eerst in een speciale Philips ‘ontsmettings-magnetron’ ermee, want voor je het weet raak je besmet met corona. Dat is de boodschap van een opvallend reclamefilmpje waarmee het Eindhovense lichtbedrijf Signify een kastje met UV-C-licht aan de man brengt in India. Overdreven, vinden deskundigen. -
Amerikaanse onbemande verkenner landt vanavond op Mars met speciale helikopter
De Verenigde Staten proberen vandaag een onbemande verkenner te laten landen op Mars. Dat moet om 21.55 uur Nederlandse tijd gebeuren. Het rijdende laboratorium heeft de naam Perseverance gekregen. Het is het vijfde rijdende laboratorium op Mars. Eerder reden de Amerikaanse verkenners Sojourner, Spirit, Opportunity en Curiosity rond over de planeet. -
Apple maakt Arcade-dienst vroegtijdig beschikbaar met 54 games
Apple is al gestart met zijn Arcade-abonnementsdienst voor games, enkele dagen voor de officiële start op 19 september. Gebruikers melden dat ze een abonnement kunnen afsluiten en toegang krijgen tot meer dan vijftig games. -
Red Bull organiseert eerste Roller Champions-toernooi van Nederland
Red Bull organiseert op zaterdag 27 februari het eerste Roller Champions-toernooi in Nederland. Het spektakel wordt live uitgezonden op het Twitch-kanaal van Red Bull Nederland.
-
4
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst.