Deze televisie levert een bioscoopervaring met zijn unieke audiosysteem
ReviewIeder jaar worden de nieuwste televisies aangekondigd op technologiebeurs CES in Las Vegas. De eerste modellen verschijnen voor de consument dan vaak in april. De Sony XG95 is er zo eentje. Tweakers bekeek de 4k-televisie die het onderscheid maakt met zijn audiosysteem.
Delen per e-mail
Allereerst het uiterlijk. Van een dure televisie mag je verwachten dat hij mooi is afgewerkt en dat is bij de XG95 zeker het geval. Sony heeft hoogwaardige materialen gebruikt voor de behuizing van de tv. Het beeldscherm is 55, 65, 75 of 85 inch, afhankelijk van het model. Wij bekeken de 75 inch-versie. Onderaan de televisie vinden we de microfoons voor spraakbesturing. Google Assistant schiet je met deze toepassing te hulp, mocht je de afstandbediening even uit het oog verloren zijn.
Bioscoopervaring
Twee jaar geleden introduceerde Sony de A1-oled-tv. Deze tv had als eerste een audiosysteem waarbij het geluid, net als in de bioscoop, uit het scherm komt. Hierdoor lijken de stemmen van mensen in beeld daadwerkelijk uit hun mond te komen. Het beeldpaneel van een oled-tv is erg dun en flexibel, waardoor het in trilling kan worden gebracht en op deze manier geluid kan weergeven. Dit is bij een lcd-scherm niet mogelijk, doordat het paneel minder flexibel is en de backlight in de weg zit. Toch heeft Sony het bij de XG95 willen laten lijken alsof stemmen uit het scherm komen en daarvoor heeft het een slimme truc bedacht.
Net als de meeste televisies is deze tv voorzien van luidsprekers aan de onderkant die het geluid naar beneden uitstralen. Door nu twee speakers die hoge tonen naar de zijkanten uitstralen, hoog achter op de tv te plaatsen, moet het lijken alsof het geluid uit het scherm komt. Tijdens onze luistertests bleek het systeem goed te werken; we hadden daadwerkelijk het idee dat het geluid uit het scherm kwam. We vonden de stemmen wel een tikkeltje minder duidelijk klinken dan bij Sony’s oledmodellen met geluid uit het scherm, maar desondanks viel het audiosysteem zeker niet tegen.
Beeldscherm en energiegebruik
Wie op zoek is naar een grote high-end televisie, ontkomt tegenwoordig haast niet meer aan een oled-tv, deze techniek levert een fantastische beeldkwaliteit dankzij een enorm contrast en zeer goede kijkhoeken. De Sony XG95 is echter uitgerust met een LCD-scherm, waardoor de tv een stuk helderder kan worden afgesteld. Qua kijkhoeken presteert de XG95 bijna net zo goed als een televisie met een oledscherm. Dit heeft te maken het feit dat de 75 en 85 inch-modellen van de tv voorzien zijn van een extra diffusielaag. De verlichting van het scherm valt wat tegen, waardoor de televisie een mindere keuze is voor echte beeldpuristen.
Het energiegebruik van de XG95 is prima. Natuurlijk gebruikt een grote televisie veel stroom, maar het model van Sony valt niet negatief op. De fabrikant geeft aan dat de tv 371 watt verbruikt, maar in de praktijk wordt dit bijna nooit gehaald. Tijdens een avondje tv kijken met voldoende helderheid maten we 112 watt.
Conclusie
Sony’s XG95 is een high-end tv met helaas ook een high-end prijs. Daarvoor krijg je een prachtig ontworpen televisie terug met een uniek audiosysteem, waardoor het geluid uit het scherm lijkt te komen. Dit doet veel voor de beleving van films en series. Beeldpuristen die graag naar films en series kijken in het donker, zijn beter af met een oled-scherm, in tegenstelling tot het LCD-scherm van deze televisie. Voor sportliefhebbers die graag met meer omgevingslicht kijken, is de XG95 een prima keuze.
Pluspunten:
- Uniek audiosysteem
- Hoge maximale helderheid
- Goede weergave van beweging
Minpunten:
- Erg prijzig
- Verlichting scherm valt tegen
Cijfer: 8,0
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
23
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Parlement Australië keurt baanbrekende mediawet goed
Het Australische parlement heeft een baanbrekende mediawet goedgekeurd die digitale platforms verplicht nieuwsmedia te betalen voor nieuwscontent die via de platforms wordt verspreid. De wet haalde het zoals verwacht met weinig tegenstand in het Australische parlement. -
Dutch League
Dutch League nadert apotheose, titelverdediger LowLandLions al uitgeschakeld voor play-offs
De Nederlandse League of Legends-competitie Dutch League stevent af op de climax. Komende dinsdag spelen de zes teams hun laatste wedstrijden, maar regerend kampioen LowLandLions staat nu al te ver achter om de play-offs nog te halen én hun titel te verdedigen. -
PREMIUM
Blijer na vier uur licht uit een lamp: ‘Daglicht keihard nodig voor onze biologische klok’
Helpt een daglichtlamp bij slecht slapen en sombere gedachten? Lichtspecialist Jan Denneman en chronobioloog Marijke Gordijn hopen met de ‘30 dagen goed licht ervaring’ antwoord te krijgen op die vraag. Journalist Jeroen Kreule is een van de deelnemers.
-
PREMIUM
Reclame voor ‘ontsmettings-magnetron’ schetst schrikbeeld corona
Een appeltje? Wel eerst in een speciale Philips ‘ontsmettings-magnetron’ ermee, want voor je het weet raak je besmet met corona. Dat is de boodschap van een opvallend reclamefilmpje waarmee het Eindhovense lichtbedrijf Signify een kastje met UV-C-licht aan de man brengt in India. Overdreven, vinden deskundigen. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Review
De Amazon Echo nader bekeken: een halfbakken introductie in Nederland
Amazon maakte zijn Alexa-stemassistent eind vorig jaar beschikbaar voor de Nederlandse markt, samen met de introductie van 4e generatie Amazon Echo en Echo Dot slimme speakers. Daarmee krijgt Google eindelijk concurrentie, al valt te betwijfelen of Amazon een serieus gevaar vormt.