Dief, ik heb je! Geniale bom hult pakjesrover in wolk van glitters

VIDEOMark Rober werkte als Nasa-ingenieur zeven jaar lang aan de Curiosity Rover, de Marslander die sinds augustus 2012 rondrijdt op de rode planeet. Sindsdien vult de techneut zijn dagen met even gekke als geniale projecten. Zijn nieuwste bouwsel is een glitterbom die pakjesdieven voor joker zet. Een filmpje met de bom in de hoofdrol trekt op YouTube volle zalen.

Volledig scherm
Marks uitvinding zit verstopt in een ogenschijnlijk normaal postpakketje. © Videostill/Youtube Mark Rober

Na meegewerkt te hebben aan de Curiosity sloeg Rober het uitvinderspad in. Zo ontwierp hij een dartbord waarbij je altijd in de roos gooit en hij vond uit hoe je snel uit elke escaperoom kunt ontsnappen. ‘s Mans laatste uitvinding is zonder twijfel zijn geniaalste.

Regelmatig werd Mark het slachtoffer van dieven die ervandoor gingen met bij zijn voordeur achtergelaten pakjes. Hij knutselde daarom een ingenieus apparaat in elkaar, waardoor de dieven snel het hazenpad kiezen.

Glinsterende narigheid

Volledig scherm
De glitterbom lijkt als twee druppels water op een HomePod van Apple. © Videostill/Youtube Mark Rober

Zijn uitvinding ziet eruit als een splinternieuwe HomePod van gadgetbouwer Apple, maar zodra dieven het pakketje openen, wacht hun een glinsterende verrassing. De glitterbom klapt open en hult de rovers in een wolk van glinsterende narigheid.

Het mooiste aan Marks ontwerp zijn de vier smartphones die de reactie van de gauwdief filmen en direct in de cloud zetten. Om ervoor te zorgen dat de dief het pakje zijn auto of huis uitsmijt, zorgt een ‘ruftspray’ elke 5 seconden voor een misselijkmakende geur.

Pakje feilloos terugvinden

Volledig scherm
Binnenin de HomePod filmen vier smartphones de vernedering van de pakjesdief. © Videostill/Youtube Mark Rober

De glitters en de camera's hebben op dat moment hun vernederende werk al gedaan. Met behulp van een gps-tracker weet de uitvinder zijn pakje feilloos terug te vinden. Een compilatiefilmpje van Marks geslaagde glitterbom-experimenten staat inmiddels op YouTube en gaat de wereld rond. De video is in een tijdsbestek van een paar dagen ruim 24 miljoen keer bekeken. Dief, ik heb je!

Volledig scherm
Een wolk van glitters en indringende stank zorgt dat de dief zijn buit snel weggooit. © Videostill/Youtube Mark Rober

Bekijk hier de hele video:

Poll

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

  • De camera (14%)
  • De schermkwaliteit (13%)
  • Het gewicht (1%)
  • Het formaat (10%)
  • De snelheid (32%)
  • Veiligheid en privacy (29%)
2005 stemmen