Volledig scherm
Het menu van Disney+ © AP

Disney+ haalt tien miljoen abonnees op eerste dag

De nieuwe streamingdienst Disney+ heeft binnen 24 uur tien miljoen abonnees verzameld. De lancering liep wat stroef door technische problemen, maar dat weerhield miljoenen mensen er niet van een abonnement te nemen.

Disney maakte de mijlpaal gisteravond bekend. Het bedrijf telt testers (die vanaf 12 november ook moesten betalen) mee in het aantal van tien miljoen. Star Wars-serie The Mandolorian, exclusief te zien op de streamingdienst, werd volgens insiders op de eerste dag ruim twee miljoen keer bekeken. In totaal keken leden voor 1,3 miljoen uur aan content.

Ondanks de vliegende start heeft Disney nog flink wat marktaandeel te veroveren. De voornaamste concurrent, Netflix, heeft 158 miljoen abonnees wereldwijd. Hulu, een andere streamingdienst, staat op 28,5 miljoen betalende leden. Opvallend is het prijsverschil tussen Disney+ en Netflix. De nieuwe streamingdienst kiest duidelijk voor een goedkopere strategie, want een abonnement kost 6,99 euro per maand. De goedkoopste optie van Netflix is 7,99 euro, maar dan moet je de series en films zonder HD kijken. Duurdere abonnementen kosten 10,99 en 13,99.

Roken en ‘verouderde culturele representatie’

Ook opvallend is dat Disney als eerste streamingdienst in Nederland waarschuwt voor het gebruik van tabak in de series en films op het platform. ,,In Nederland is er geen regelgeving op dit gebied, maar wij willen de consument vooraf op een nette manier waarschuwen”, vertelt een woordvoerder van Disney aan Bright. De waarschuwing is vergelijkbaar met de waarschuwingen van Kijkwijzer, die voor het afspelen van Netflix-content te zien zijn. 

Kijkers in de Verenigde Staten krijgen bij een aantal kijkopties nog een waarschuwing, namelijk een voor ‘verouderde culturele representatie’. Denk aan klassieke Disney-films als Dumbo, The Aristocats en Peter Pan, waar karakters expliciete eigenschappen hebben die als racistisch kunnen worden gezien. Disney niet de eerste met zo’n waarschuwing. Filmproducent Warner Bros. waarschuwt al langer voor mogelijk racistische karikaturen in oudere producties, zoals Looney Tunes en Tom and Jerry

In Nederland is een dergelijke waarschuwing niet te zien. Disney bekijkt per land of de waarschuwing nodig is, aldus een woordvoerder.

 1. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 2. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.

Poll

Ga jij op koopjesjacht op Black Friday?

Ga jij op koopjesjacht op Black Friday?

 • Zeker! (16%)
 • Nee, ik doe niet aan hypes (55%)
 • Nee, ik heb alles al (18%)
 • Ik weet het nog niet (11%)
13939 stemmen