Dit is waarom veel smartphones het maar drie jaar volhouden
Drie jaar houdt een gemiddelde gebruiker het vol met zijn Android-smartphone, zo blijkt steevast uit consumentenonderzoek. Dat komt deels omdat de fabrikanten dat soort gebruikstermijnen hebben geforceerd, en we hen daar massaal in zijn gevolgd, maar ook omdat de software gewoon niet veel langer meegaat.
Dit verhaal werd eerder al gepubliceerd.
Consumentenstudies waarbij wordt onderzocht hoe lang gebruikers doen met één toestel, komen bijna allemaal op hetzelfde cijfer uit: drie jaar. Ook in recent Amerikaans onderzoek werd deze conclusie getrokken.
Veertig procent van de consumenten haalde aan dat ze een nieuwe smartphone kocht omdat de oude versleten of stuk was. Smartphones worden nu eenmaal veel en vaak gebruikt en dat brengt slijtage en risico op schade met zich mee. De overgrote meerderheid, zestig procent, gaf echter ‘andere redenen’ aan voor het vervangen van de smartphone.
Vast lanceringsritme
Wat zijn die ‘andere redenen’ dan? Bijvoorbeeld een nieuw toestel willen. Er is een standaardritme waarbinnen de grote merken hun nieuwe ‘vlaggenschepen’ (hun belangrijkste, meest vernieuwende toestellen) lanceren: er is een moment in het begin van het jaar waarop tal van nieuwe apparaten op de markt komen (meestal rond het Mobile World Congress in Barcelona, ergens op de wip tussen februari en maart, al ging dat natuurlijk dit jaar niet door), en een tweede in het vroege najaar (wanneer Apple en Huawei traditiegetrouw met nieuwe apparaten komen).
Die zogenaamde ‘flagships’ bevatten al het beste wat de fabrikanten in huis hebben: het mooiste scherm, de beste camera’s, de snelste processor, enzovoort. Dat merk je natuurlijk ook aan de prijzen. Na verloop van tijd sijpelen die innovaties door naar goedkopere versies van de smartphones in kwestie, zodat ook de consumenten die geen 700 tot 1000 euro over hebben voor een smartphone een technologisch stapje omhoog kunnen maken. Maar de conclusie is duidelijk: of je nu dure of smartphones in de middenklasse koopt, de merken houden je sowieso constant een wortel voor.
Software
Dat is natuurlijk een effect dat puur psychologisch speelt, en waarvoor de ene consument wat ontvankelijker is dan de andere. Maar de smartphones die je koopt hebben ook een ‘houdbaarheid’ die volledig afhankelijk is van de software die erop staat.
Slechtste leerling van de klas wat dat betreft is besturingssysteem Android, waarop overigens smartphones van de meeste fabrikanten draaien: Google, de maker van het besturingssysteem, garandeert slechts tot 24 maanden software-updates voor dat systeem. Wil dat zeggen dat je je pas gekochte Android-smartphone na twee jaar in de vuilnisbak moet kieperen? Natuurlijk niet. De hardware in de meeste toestellen laat toe om nog één versie hoger te installeren, waarna de klok van die twee jaar pas ingaat.
Wanneer je dus een Samsung Galaxy A51 hebt gekocht zul je die binnenkort kunnen upgraden van het huidige Android 10 naar het nieuwe besturingssysteem Android 11, en houdt die het daarna minstens twee jaar vol. Een toestel dat je dus in maart dit jaar hebt gekocht, blijft ‘veilig’ (waarover zo dadelijk meer) tot najaar 2022.
Anders bij Apple
Bij Apple liggen de zaken wat anders. Bij een nieuwe iPhone krijg je de garantie dat die maximaal vijf jaar blijven meegaan wat de software betreft. Een iPhone 11 die je pas hebt gekocht, zal dus tegen 2025 ten laatste moeten worden vervangen. Al zeggen tal van consumentenonderzoeken dat de gemiddelde iPhone-gebruiker het eveneens maar vier jaar volhoudt met een nieuw toestel. Ook hier speelt natuurlijk de psychologische impuls van geregeld het nieuwste willen hebben en ook hier slijt het toestel door veelvuldig gebruik.
Waarom het zo belangrijk is om die software up-to-date te kunnen houden? Het toestel valt natuurlijk niet meteen stil wanneer het besturingssysteem voorbij zijn ‘houdbaarheidsdatum’ is. Maar vanaf dat punt zullen er apps zijn waarvan de nieuwste versie niet meer werkt, waardoor het toestel gaandeweg minder bruikbaar wordt. Bovendien is het niet zo veilig om met een toestel rond te lopen dat geen software-updates meer krijgt: die laatste plamuren ook eventuele beveiligingslekken dicht, waardoor een toestel zonder ondersteuning veel makkelijker kan worden gehackt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUM
Vijf professionele dierenfotografen delen hun gouden tip
We maken soms wel tientallen foto’s per dag van onze kat, hond of kanarie. Maar hoe zorg je dat Poekie er een beetje bevallig op staat en niet telkens wegrent als je nét je smartphone tevoorschijn haalt? Vijf professionele dierenfotografen delen hun gouden tip. -
PREMIUMTechnische Dienst
Geen zere knietjes meer: deze robot trekt al onkruid wiedend over landbouwakkers
Onkruid wieden is een vervelend maar belangrijk klusje, als je dat wat je dierbaar is wil laten groeien. Tel daarbij op dat in bijna alle sectoren een tekort aan personeel is en je kan uittekenen dat Martijn Lukaart met zijn Odd.bot goud in handen heeft.
-
PREMIUM
De Russen kunnen Nederland zo platleggen, stellen experts: ‘Eén verkeerde klik en ze zijn binnen’
Onze digitale veiligheid staat meer dan ooit onder druk. Criminelen willen onze gegevens pikken en de Russen kunnen ons land platleggen. Inlichtingendiensten uit binnen- en buitenland spreken al jaren over Russische cyberaanvallen op andere landen. Wat is hiervan waar en wat zijn de gevolgen voor Nederland? ,,Ze kunnen onze sluizen openzetten.’’ -
Kunnen de nieuwe iPhones opboksen tegen Android-concurrenten?
Afgelopen dinsdag kondigde Apple drie kersverse iPhones aan. De nieuwe iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max komen met enkele verbeteringen, zoals een snellere processor en een extra camera op de rug. Maar hoe presteren ze tegenover pakweg de vlaggenschepen van concurrent Samsung? We zetten enkele specificaties op een rijtje. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan.