Dit worden dé televisies en smartphones van 2020
Happy new year! 2020 belooft een mooi techjaar te worden. In dit artikel zetten de experts van Hardware Info de belangrijkste producten rondom smartphones en televisies van aankomend jaar voor jou op een rijtje.
Delen per e-mail
Smartphones: de Galaxy S11, iPhone 12 en OnePlus 8
In het voorjaar lanceren de meeste smartphonemakers traditiegetrouw hun nieuwe topmodellen. Enorme technische innovatie verwachten we niet: de grootste vernieuwingen zullen snellere chips, betere vingerafdrukscanners en nog betere (meer?) camera’s zijn.
Samsung Galaxy S11
Een gelekte test wees even terug al uit dat we in de Samsung Galaxy S11 een nieuwe supersnelle chip mogen verwachten. De ondersteuning voor camerasensoren van maximaal 108 megapixel doet ons vermoeden dat we op dit vlak ook heel wat mogen verwachten van de Galaxy S11. Volgens de geruchten zitten er zelfs vijf camera’s aan de achterzijde, waaronder een exemplaar dat vijfmaal optische vergroting biedt. Mogelijk verschijnen er drie varianten van het nieuwe Samsung-toestel, waarin de duurste variant standaard 5G-ondersteuning biedt. Zoals gebruikelijk kunnen we de aankondiging van de nieuwe Samsung-topmodellen rond februari verwachten.
OnePlus 8
Ook OnePlus lanceert in het voorjaar altijd een nieuwe generatie telefoons. Volgens de eerste geruchten krijgt de OnePlus 8 voor het eerst een officiële IP-certificatie voor waterbestendigheid en zou het toestel ondersteuning bieden voor draadloos opladen. Daarmee worden in feite de grootste kritiekpunten op de huidige OnePlus 7T-reeks aangepakt. Verder zou OnePlus voor het eerst drie telefoons uit gaan brengen: naast de reguliere OnePlus 8 en de OnePlus 8 Pro zou er ook een goedkopere OnePlus 8 Lite gaan verschijnen. De telefoon lijkt niet per se veel kleiner te worden dan de reguliere modellen, dus zal het vooral een goedkopere en mindere krachtigere telefoon worden.
Apple iPhone 12
Later in het jaar kunnen we van Apple de nieuwe iPhone verwachten, die elk jaar in september wordt geïntroduceerd. Volgens de geruchten komt er geen iPhone 11s en gaan we direct door naar de iPhone 12. Verder zou Apple van plan zijn om maar liefst vier modellen te introduceren, waaronder een kleinere variant met een naar huidige maatstaven compact 5,4"-scherm. Bovendien zou elke variant dit jaar een duurder oledscherm krijgen, waar de goedkoopste iPhone op dit moment nog een lcd heeft. De reguliere iPhone 12 zou bovendien voor het eerst ondersteuning krijgen voor 5G.
Tv’s: micro-led prototypes en oprolbare schermen
Lang niet alle fabrikanten van televisies introduceren hun nieuwe tv-reeksen op de Amerikaanse CES, maar vrijwel allemaal zijn ze op z’n minst aanwezig om toekomstige modellen en prototypes te tonen. Vermoedelijk gaan we meer 8K-tv’s zien - in 2019 kwamen de eerste peperdure modellen druppelsgewijs op de markt, in 2020 gaan we 8K-panelen waarschijnlijk in de high-end series van meer fabrikanten tegenkomen. Uit de geruchtenstroom weten we daarnaast dat LG werkt aan kleinere oled-panelen met een diagonaal van 48 inch, waar 55 inch tot nu toe de kleinste beeldmaat was.
In het afgelopen jaar zagen we op beurzen als CES en IFA tal van indrukwekkende prototypes, zoals (deels) transparante panelen en oprolbare oled-schermen. Mogelijkerwijs komen een aantal van die concepten in 2020 terug in producten die je daadwerkelijk kan kopen, al zal dat uitsluitend in het allerhoogste segment plaatsvinden - het zou ons niets verbazen als LG’s oprolbare tv tienduizenden euro’s gaat kosten. De veelbelovende micro-led-techniek is vooralsnog volop in ontwikkeling: verwacht in 2020 nog geen tv’s die echt te koop gaan zijn, maar op de diverse beurzen verwachten we wel weer de nodige demo’s te zien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Blijer na vier uur licht uit een lamp: ‘Daglicht keihard nodig voor onze biologische klok’
Helpt een daglichtlamp bij slecht slapen en sombere gedachten? Lichtspecialist Jan Denneman en chronobioloog Marijke Gordijn hopen met de ‘30 dagen goed licht ervaring’ antwoord te krijgen op die vraag. Journalist Jeroen Kreule is een van de deelnemers. -
Spotify staat geen politieke advertenties toe in 2020
Spotify zal vanaf begin 2020 geen politieke advertenties meer afspelen. De ban op politieke reclame geldt ook voor originele en exclusieve podcasts. Daarmee wil de streamingdienst zichzelf de tijd geven om een systeem uit te werken dat moet garanderen dat de advertenties in lijn zijn met hun gebruiksvoorwaarden. -
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij. -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
PREMIUMtechnische dienst
Het is meestal geen leuk onderwerp, maar Bob zorgt met de dood voor nieuw leven
De dood is meestal geen leuk onderwerp. Er zitten weinig positieve kanten aan. En naast het verdriet zorgen we met het begraven van onze dierbaren ook nog voor vervuiling. Met de Loop Living Cocoon, een doodskist van organisch materiaal, doe je de aarde juist een plezier.
-
Samsung wil mobiele toestellen minstens vier jaar voorzien van beveiligingsupdates
De Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant Samsung wil zijn toestellen langer beveiligen. Het bedrijf zal tot ten minste vier jaar na de oorspronkelijke lancering beveiligingsupdates blijven verstrekken voor zijn Galaxy-producten. -
PREMIUM10 jaar smartphones
Het decennium van de smartphone: een apparaatje dat ons leven bepaalt
De jaren 20 komen er aan. Dus deze december kijken we niet alleen terug op het afgelopen jaar, maar ook op het afgelopen decennium. Onze bijlage Z (bij de zaterdagkrant) wijden we aan het thema ‘10 jaar smartphones’. -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.”