Dit zijn de beste drones voor beginners
Waarom zou je een gewone camera gebruiken, als je ook foto’s en video’s vanuit de lucht kunt maken? Met een kleine drone is het kinderspel. Maar hoe begin je met dronen? Mag je overal vliegen? En welke modellen zijn het meest interessant voor starters? Wij zochten het uit.
Wanneer je op straat rondwandelt, mag je soms straten in waar auto’s verboden zijn. Datzelfde geldt ook voor wie met drones wil vliegen: er zijn heel wat regels, maar ze verschillen soms naargelang je toestel. Sommige drones worden gebruikt om in gevaarlijke gebieden te opereren, terwijl je andere voor minder dan 100 euro in de supermarkt kan kopen.
Regels
Na jaren van onduidelijke regels in ieder individueel land, heeft Europa begin dit jaar eindelijk de dronewetgeving gelijkgetrokken. Met andere woorden: voldoe je in Nederland aan de regels, dan doe je dit grotendeels ook in andere Europese landen.
Daar staat tegenover dat boetes hoog kunnen oplopen - tot maximaal 8700 euro. Eerder dit jaar hebben we de dronewetgeving uitgebreid geanalyseerd in een los artikel.
Beste drones
Met voorsprong het bekendste dronemerk is DJI. Het Chinese bedrijf bestaat intussen meer dan vijftien jaar en is goed voor zo’n 70 procent van de drones op de consumentenmarkt. Ze hebben instapmodellen van 99 euro tot professionele toestellen die duizenden euro’s kosten. Dit zijn alvast enkele aanraders.
DJI Tello (vanaf 100 euro)
Zowat de allergoedkoopste drone op de markt is de DJI Tello. Voor zo'n 100 euro heb je een drone die 13 minuten kan vliegen en beelden maakt in 720p (standaard HD-resolutie). Het toestel begint automatisch te vliegen door hem in de lucht te gooien en wordt bestuurd via je smartphone of tablet. Uiteraard kun je deze drone op veel vlakken niet vergelijken met duurdere toestellen, maar het is wel een fijn gadget voor wie eens wil weten hoe het voelt om met een drone te vliegen.
DJI Mini 2 Fly More Combo (vanaf 572,95 euro)
Deze drone is perfect voor beginners. Je kan ‘m los kopen voor minder dan 400 euro, maar de ‘Fly More Combo’ heeft heel wat interessante accessoires. De drone weegt 249 gram, waardoor je net onder de grens valt waarop je een competentiecertificaat nodig hebt. Doordat het apparaat inklapbaar is, kan het zo mee op reis. Met een volle accu kun je een halfuur vliegen, maar bij deze set krijg je onder andere ook twee extra accu’s. De drone filmt in 4K-resolutie.
DJI Mavic Air 2 Fly More Combo (vanaf 985 euro)
Nog een interessante combo is die van de Mavic Air 2. Het toestel is iets duurder, maar kan ook meer. Zo heeft de verbinding tussen de drone en je afstandsbediening minder last van storing en filmt hij ook in 4K. De sensor kan foto’s nemen van 48 megapixel (48 miljoen pixels) en heeft een diafragma van f/2.8 (groot diafragma, dus veel lichtinval) waardoor je ook in donkere omstandigheden aan de slag kan.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Review
Deze Switch-controller lost Nintendo's grootste mankement op
Het is de nachtmerrie van menig gamer: ‘drift’. Je personage in het spel beweegt langzaam een kant op, terwijl je het pookje van de controller helemaal niet aanraakt. Gelukkig zijn er nu gamepads die daar tegen gewapend zijn, waaronder één van 8Bitdo die we getest hebben. -
Smartphone laadt niet op? Zo maak je de oplaadpoort het beste schoon
Het kan zomaar eens gebeuren: je steekt de oplaadkabel in je telefoon, maar hij weigert te beginnen met laden. De smartphone lijkt defect, maar in de praktijk is het vaak makkelijk op te lossen door de poort eens goed schoon te maken. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
serierecensie
Vier sterren voor HBO’s The last of us: spannend gameverhaal prachtig omgezet in serie
Sony’s meest filmische game heeft nu ook een eigen tv-serie, die het originele spelverhaal buitengewoon trouw volgt. Gameverfilmingen komen meestal bar slecht uit de verf, maar The last of us is een uitzondering op de regel. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
met Video
Hoe 3D-printers en lasers oude meesterwerken weer terugbrengen
Eeuwenoude schilderijen die verloren leken, zijn dankzij geavanceerde scanners en 3D-printers weer terug te halen. Zo wisten onderzoekers zelfs een mogelijke Rembrandt te restaureren. -
-
-
PREMIUM
Techneuten Tim en Thijs ontmaskeren stropers in Afrika: ‘In de jungle heb je niks aan een gelikt product’
Ze ontwikkelden een goedkope drone om illegale houtkap te ontdekken, wisten van vijandige strijders in Oeganda vrienden te maken. Nu proberen ze de stropers in het Afrikaanse regenwoud te ontmaskeren. Tim en Thijs werken vanuit Den Haag aan wereldproblemen. Met behulp van slimme techniek. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?