Volledig scherm
© Koen Verheijden

Dit zijn de beste stofzuigers zonder snoer of zak

Voor jou getestVoorjaarsschoonmaak? Met een zak- en draadloze steelstofzuiger krijgt zelfs de grootste sloddervos de smaak te pakken. Ons panel test er tien.

In een professioneel schoonmaakbedrijf zoals Antonio Shining Places is het zelfs bovenop de keukenkastjes goed zoeken naar een vingertop stof. Het viel te verwachten. Om een wat minder propere testomgeving te simuleren worden op het Arnhemse hoofdkwartier daarom zakken vol suiker, havermout en koffiemaling leeggeschud. Genoeg stof tot overpeinzing voor de drie panelleden die enthousiast hun baantjes trekken over tapijt en plavuizen. Hun montere aanpak staat in schril contrast met het gevoel dat andere stervelingen vaak bij stofzuigen hebben, weet ‘opruimdokter’ Marjolijn Ankum. ,,Het is typisch zo’n activiteit die veel mensen maar blijven uitstellen.’’ Waarmee zowel de stof-laag onder de bank als de drempel tussen de oren alsmaar hoger wordt.

Work-out

De jury

Carolien Baltus (49): Ervaren interieurverzorger van Antonio Shining Places.
Stef van Uum (66): Voelde voor besteproduct.nl al honderden stofzuigers aan de tand.
Marjolijn Ankum (56): Professional organizer van Opgeruimd op Orde.

Misschien komt al dat ‘tegenzin- zuigen’ wel door de aard van de apparaten die je decennialang door de huiskamer moest sjorren. Logge bakbeesten die niet vooruit waren te branden, herinnert volleerd tech-tester Stef van Uum zich. ,,Zonder twee handen aan de steel was je vroeger kansloos.’’ ,,Stofzuigen betekende standaard een flinke work-out’’, bevestigt interieur- verzorger Carolien Baltus.

Met een beetje pech trok je in je kielzog bovendien dat antiek van oma aan diggelen door een kluwen aan snoer. En bij het legen van de zak bestond immer het risico dat een aanzienlijk deel van de inhoud gewoon weer de kamer in dwarrelde voor een dramatisch dweilen-met-de-kraan-openeffect.

De tien moderne steelstofzuigers die vandaag worden gekeurd - verzameld door vergelijkingssite besteproduct.nl - zijn voor de panelleden dan ook op voorhand een verademing. Geen snoer of zak meer te bekennen. En in veel gevallen is de zuigmond voorzien van gemotoriseerde borstels die zich ronddraaiend als het ware vanzelf voorttrekken over het tapijt. ,,Ze schieten naar voren’’, jubelt Van Uum. ,,Aan één hand heb je meer dan genoeg. Door het relatief lichte gewicht kun je gemakkelijk even de spinnenwebben aan het plafond meenemen.’’

In grote lijnen zit het met de zuigkracht wel snor; slechts een enkeling verslikt zich in het koffieparkoers. Te kleine stofreservoirs of een bonkige wegligging zijn zodoende al reden om af te vallen voor de finaleronde. De vier aanraders die wel de eindstrijd halen, vallen naast hun uitstekende zuigprestaties (een ware nek-aan-nekrace), vooral op door hun handige designsnufjes. Waarom bijvoorbeeld door de knieën als een kantelscharnier halverwege de stang je zonder kniebuigingen tot ver onder het tv-kastje laat reiken? De Samsung VS8000 en Bissell MultiReach Ion XL zijn ermee uitgerust.Of wat te denken van een handzaam motorblok dat je, wederom bij de Bissell, in een handomdraai los klikt om als kruimeldief te dienen?

Ook de Dirt Devil Blade 2 Max wurmt zich met zijn 0,6 liter ruime opvangbak bij de final four. Net als de Domo DO222SV, die opvalt door een vriendelijk prijskaartje en dito gewicht. ,,Hij heeft misschien niet de sterkste zuigkracht, maar ik zou hem als eerste uit de kast pakken’’, onderstreept opruimcoach Ankum. ,,En dat is toch de belangrijkste stap naar een schoon huishouden.’’

De 4 best beoordeelde steelstofzuigers

Samsung VS8000
Cijfer: 8,1
Prijs: €454
Pluspunten: Een bouwkwaliteit en zuigkracht waar de rest een puntje aan kan zuigen. Door de wendbaarheid en het kantelscharnier op de stang kom je zonder capriolen op de moeilijkere plekjes. Wordt bovendien geleverd met hulpstukken voor harde vloeren, goten en huisdierharen.
Minpunten: Met een gewicht van 3 kilo is dit een van de zwaarste modellen. De prijs vergt een flinke greep in de portemonnee.

Dirt Devil Blade 2 Max
Cijfer: 7,9
Prijs: €276
Pluspunten: Uitstekende zuigprestaties: verwerkt alles wat hij krijgt voorgeschoteld. Ruim opvangreservoir van 0,6 liter. Ook de wendbaarheid valt bij de meeste panelleden in goede aarde.
Minpunten: Is met 3 kilo even-eens aan de zware kant. Een herrieschopper bovendien, zeker in de turbo-stand maakt-ie behoorlijk lawaai.

Domo DO222SV
Cijfer: 7,8
Prijs: €149
Pluspunten: Beweegt soepel, is eenvoudig te legen en ligt met nauwelijks 2,5 kilo ook veruit het lichtst in de hand. Valt qua ontwerp ook bij wat langere mensen in de smaak. Scoort bovenal met zijn scherpe prijs: meer dan drie keer zo laag als de winnende Samsung.
Minpunten: Heeft net wat minder vermogen dan de overige drie aanraders, maar zeker niet slecht.

Bissell MultiReach Ion XL
Cijfer: 7,7
Prijs: €290
Pluspunten: Zeer wendbare steelstofzuiger met een hoog gebruiksgemak. Het motorblok is simpel los te koppelen als kruimeldief. Dankzij het kantelscharnier kom je gemakkelijk onder lagere meubels. En de plintenborstel zuigt ook vlak langs de muur smetteloos schoon. Zeer compact op te bergen tenslotte.
Minpunten: Laat zo nu en dan wat steekjes vallen qua zuigkracht. Flink wat decibellen bovendien; zeker in turbo-stand verwacht je soms dat-ie elk moment kan gaan opstijgen.

Uitgebreide testresultaten van alle tien de stofzuigers lees je op besteproduct.nl

Poll

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

  • De camera (15%)
  • De schermkwaliteit (14%)
  • Het gewicht (1%)
  • Het formaat (9%)
  • De snelheid (32%)
  • Veiligheid en privacy (29%)
1063 stemmen