Dit zijn de beste tablets voor ongeveer 200 euro
Beste KoopAls je op zoek bent naar een tablet van rond de 200 euro, kom je al snel tot de conclusie dat een nieuwe iPad geen optie is. Toch zijn er zat alternatieven met Android beschikbaar. Welke? Dat lees je in dit overzicht.
Toch is het jammer dat zo’n iOS-tablet niet een optie is, want iOS-apps schalen beter naar tabletformaat dan Android-apps. Toch is het jammer dat er steeds minder Android-tablets uitkomen. Voor die afname is een aantal redenen te verzinnen. Zo doen veel mensen langer met een tablet dan met een smartphone en wordt hij doorgaans gedeeld met anderen, waardoor er vaak maar één per gezin nodig is. Er is dus van nature minder vraag naar. De tablethype is ook een beetje over en smartphones krijgen steeds grotere schermen, waardoor steeds meer mensen een tablet niet per se nodig vinden.
Maar toch, een goede Android-tablet blijft een fijn bankmaatje, zeker als je soms naar wat anders wilt kijken dan je partner. Smartphones hebben inmiddels soms een scherm van zes of zelfs zeven inch, maar ze halen het nog niet bij de 10-inchtablets die we hier bespreken. Bovendien is een tablet voor ouderen vaak een uitkomst, omdat een groot scherm makkelijker af te lezen is en omdat Android veelal simpeler werkt dan iets als Windows. Aan de andere kant zijn het vaak juist kinderen die hun eerste digitale ervaringen op een tablet beleven en dan is een duurdere tablet wellicht geen fantastisch idee.
We hebben al lang geen tabletoverzicht gedaan en mede daarom wordt het tijd om in het aanbod van de populaire prijsklasse van rond de 200 euro te duiken. We hebben er drie naar boven gehaald die wat specificaties betreft veel op elkaar lijken en die goed verkrijgbaar zijn in Nederland, van drie fabrikanten die nog wel heil zien in Android-tablets: Samsung, Huawei en Lenovo. Lekker overzichtelijk dus. Na het lezen van deze round-up weet je welke voor jou persoonlijk het interessantst is.
Conclusie
Het is erg lastig om een winnaar aan te wijzen bij deze test. Het is nog meer dan anders een kwestie van persoonlijke voorkeuren. De tablets hebben allemaal hun duidelijke sterke en even duidelijke mindere punten. Als je met de minpunten van een van de tablets kunt leven, dan is de kans groot dat dit ook de beste keuze voor jou is.
Mediapad M5 Lite (189 euro)
We beginnen met de MediaPad M5 Lite. Deze is helaas minder stevig dan we zouden willen en ook de knopjes zijn bij de Samsung-tablet steviger uitgevoerd. Ook de maximale helderheid van het scherm en de kijkhoeken laten wat te wensen over; geen tablet voor in de tuin dus. Ook zijn we niet zo te spreken over het feit dat Android 8 nog op de tablet draait en dat er behoorlijk wat bloatware op de tablet rondzwerft. Toch kan dit de beste keuze zijn, want de vier luidsprekers zijn met enige afstand de beste van deze tablets en ook de vingerafdrukscanner is heerlijk snel. Dat is fijn als je de tablet veel gebruikt, evenals het feit dat er een snellader bij de tablet wordt geleverd. Ben je extra productief of creatief met een pennetje, dan kun je op deze tablet met de los aan te schaffen stylus van Huawei aan de slag.
Samsung Galaxy Tab A (189 euro)
De Samsung Galaxy Tab A (2019) heeft veel kenmerken van een winnaar, met zijn stevige behuizing met dito knoppen. Hij is ook nog eens slanker dan de andere twee tablets en dat maakt hem lekker handzaam. Een ander erg sterk punt is dat deze tablet de snelste en beste specificaties heeft. De processor, de gpu en het werkgeheugen zijn net even wat sneller dan die van de andere twee tablets. Dat is bepaald niet onbelangrijk, maar wie schetst onze verbazing? Er zit geen vingerafdrukscanner op de tablet; in welk jaar leven we? Dat kan een flinke dealbreaker zijn. Er is ook geen trilmotor, maar dat vinden we minder belangrijk.
Lenovo Tab P10 (179 euro)
De accuduren van de twee voorgaande tablets ontlopen elkaar niet veel, maar als je dat belangrijk vindt, zit je goed bij de Lenovo Tab P10. Ook niet bepaald onbelangrijk voor een tablet: de Lenovo heeft het beste scherm van deze tablets. Het heeft een goede maximale helderheid en ook nog eens de hoogste contrastwaarde. De trilmotor is eveneens in orde bij deze Lenovo-tablet, maar helaas zijn er ook genoeg nadelen. Door het glas is de tablet breekbaar zonder bescherming en bovendien zie je er al snel vieze vingervegen op. De randen van de tablet zijn een klein beetje scherp, wat onprettig is als je hem lang vasthebt, en de knopjes hebben weinig travel. En dan is er nog de vrij matige software die veel bloatware bevat.
We horen je hersens kraken. Welke is dan de beste keuze? Dat kunnen we natuurlijk nooit voor je bepalen, want het is te afhankelijk van je wensen. Als we toch een winnaar moeten aanwijzen, zou het de Samsung Galaxy Tab A (2019) zijn. Dat komt door de sterke combinatie van prima software, een stevige en handzame behuizing, en goede prestaties: drie eigenschappen die we belangrijk vinden bij een tablet. Ook het scherm is belangrijk en hoewel dit minder goed is dan dat van de Lenovo Tab P10, is het zeker niet slecht. Als je de Samsung-tablet kiest, zul je het wel moeten stellen zonder vingerafdrukscanner. Dat is misschien nog wel de meest duivelse keuze, want deze zul je in de meeste gebruiksscenario’s vroeg of laat gaan missen. Er is dus wat ons betreft geen ideale keuze tussen deze tablets. Toch vinden we de pluspunten van de andere twee tablets net even minder zwaar wegen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUM
Help! Waar zijn de geldpotjes voor een laptop?
Ouders kunnen niet altijd honderden euro’s neertellen voor een laptop die hun kind op de middelbare school nodig heeft. Waar kunnen ze dan aankloppen? Uit onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn in de financiële steun die scholieren krijgen. -
Miljoenen computers kwetsbaar na fout met Intel-chips: ‘Update Windows meteen’
Er zijn opnieuw grote fouten ontdekt in Intel-chips. Onderzoekers van securitybedrijf BitDefender hebben de kwetsbaarheid gevonden waarmee cybercriminelen toegang krijgen tot computers van Windows. Het is het vierde lek in twee jaar tijd bij de chipfabrikant. Het advies luidt: update Windows meteen. -
'Glazen Huis voor gamers' haalt 2,4 miljoen euro op
Een groep gamers heeft een bedrag van 2,6 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) ingezameld voor een goed doel dat zich inzet tegen kanker, door een week lang games zo snel mogelijk uit te spelen en dat te livestreamen, als een soort Glazen Huis voor gamers. Kijkers konden vervolgens geld doneren.
-
Stress over wat en hóé te koken vanavond? Probeer deze apps
Zit jij ook regelmatig met je handen in het haar over wat je vanavond moet koken, of heb je juist een ambitieus kookproject en geen flauw idee waar je moet beginnen? Deze apps helpen je een handje in de keuken. -
-
-
serierecensie
Vier sterren voor HBO’s The last of us: spannend gameverhaal prachtig omgezet in serie
Sony’s meest filmische game heeft nu ook een eigen tv-serie, die het originele spelverhaal buitengewoon trouw volgt. Gameverfilmingen komen meestal bar slecht uit de verf, maar The last of us is een uitzondering op de regel. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.