Volledig scherm
© EPA

Donkere modus voor WhatsApp op iPhones komt eraan

Een donkere modus van WhatsApp zal heel binnenkort verschijnen op iOS-toestellen. Een testversie van Nederlands’ favoriete chatapp bevat de modus, wat zeer waarschijnlijk betekent dat de optie binnenkort voor alle iPhone-gebruikers verschijnt.

En dat willen gebruikers al lang. De app is vrijwel altijd de meest gedownloade app in de App Store. Toch ontbreekt nog altijd een donkere modus. Zelfs Apple was eerder met het introduceren van zo’n ‘dark mode’, toen het zat inbegrepen bij het nieuwste besturingssysteem iOS 13. Dat kwam zo’n half jaar geleden uit. 

Nu zit de donkere modus van WhatsApp dus in de testfase. MacRumors toont een screenshot van een pagina die de beschikbaarheid van versie 2.20.30.13 van WhatsApp voor iOS toont en daarop staat vermeld dat voor die versie de dark mode getest wordt. Dat bericht volgt op nieuws van eerder deze week, dat een kleine groep testgebruikers de donkere modus al kon draaien. Meerdere gebruikers tonen in antwoord op die tweet dat ze inderdaad de donkere weergave kunnen gebruiken.

Dat wijst erop dat de functie binnenkort voor iedere WhatsApp-gebruiker op iOS beschikbaar komt. Eind januari verscheen de donkere modus in de bètaversie van de WhatsApp-app op Android. Anders dan op Android kunnen iOS-gebruikers de feature niet eenvoudig uitproberen: ze moeten daarvoor deelnemen aan het Testflight-programma, dat geen nieuwe registraties aanneemt.

Andere Facebook-apps zoals Instagram en Facebook krijgen of hebben ook al een donkere modus.

Donkere modus

De donkere modus wint aan populariteit, bijvoorbeeld omdat telefoongebruik minder belastend voelt voor de ogen en beter is voor de batterijduur. Veel telefoons hebben inmiddels oledschermen, die pixels uitschakelen als ze de kleur zwart tonen. Op iPhones leidde dat bij de introductie van de donkere modus tot een 30 procent langere batterijduur.