'Dotan wordt schoolvoorbeeld van hoe nepnieuws zich verspreidt'

PodcastWachtwoorden die op straat liggen, het 'trollenleger' van Dotan en Facebookdata die voor oneigenlijke doelen worden gebruikt. De keerzijde van de digitalisering in onze samenleving en sociale media werd de afgelopen tijd meer dan eens duidelijk.

,,Ik wist al acht jaar dat die wachtwoorden op straat lagen, maar doordat mensen hun wachtwoord zagen drong het pas bij het grote publiek door’’, zegt Daniël Verlaan in De Social Podcast. Daarin praat onze chef digitaal Jaap van Zessen met specialisten Daniël Verlaan (RTL) en Thomas Boeschoten (AD) over dit nieuws en wat het betekent voor gebruikers. De drie experts concluderen dat Dotan het schoolvoorbeeld zal worden van hoe ‘nepnieuws’ zich verspreidt. En Facebook, dat zal nu echt moeten worden gereguleerd om overeind te blijven.

Jaap van Zessen on Twitter

Vanmorgen @desocialpodcast opgenomen met @danielverlaan en @boeschoten over trollenlegers, wachtwoorden en Facebookgate. Binnenkort op je 🎧. Als eerste luisteren? Abonneer je nu! https://t.co/U38wYgGWxi

Iedereen kan een trollenleger inzetten, dat blijkt ook uit de tweet om deze podcast te promoten. Voor enkele euro's kreeg deze ruim 800 retweets en 1.000 likes. In de podcast legt Judith van der Rijt van PR-bureau Coopr uit hoe het toch mogelijk is om deze nepvolgers te herkennen. De uitzending van ‘De Social Podcast’ is hierboven via de player te beluisteren, maar ook een gratis abonnement op de podcasts is mogelijk. Zodra een nieuwe aflevering beschikbaar is, wordt deze automatisch gedownload in de podcast-app. Om vanaf je iPhone direct naar de podcastapp te gaan kun je hier klikken. Heb je een telefoon die draait op Android, dan is de app Stitcher aan te raden, zoek vervolgens op ‘De Social Podcast’.                                                                                               Of luister de podcast hier direct.

Eerder lanceerde deze site ook de wielerpodcast ‘In het Wiel.’ Het podcastaanbod wordt steeds verder uitgebreid, na De Social Podcast en #UtrechtKiest is Formule 1 podcast Pitstop de vierde podcast van het AD en de regionale titels.

Volledig scherm
Dotan bij RTL Late Night © -