Drie manieren om hackers buiten je telefoon en laptop te houden
‘Traditionele’ criminaliteit nam in 2020 af vergeleken met de jaren ervoor, terwijl er juist meer online criminaliteit was. Logisch ook: het is voor inbrekers extra lastig om hun werk te doen als iedereen om 21.00 uur ‘s avonds thuis moet zijn. Een goed moment dus om te kijken hoe je je kunt wapenen tegen digitale inbrekers.
Volgens het CBS was er in 2020 sprake van een stijging van digitale criminaliteit van maar liefst 54 procent. Het gaat daarbij om online oplichting, zoals phishing en hackaanvallen.
Ach, alleen bedrijven en overheden moeten zich daar toch echt druk om maken?
Die vraag stelde het AD aan Hans Klis, journalist die zich voor zijn luisterdocumentaire Gehackt! bij Storytel bezighoudt met vijf grote hacks waarin Nederland een rol speelde. Dat zijn soms James Bond-achtige verhalen, over geheime diensten, spionnen en uraniumverrijkingscentrales.
Sensationeel, maar de gewone mens die geen uranium verrijkt in zijn achtertuin blijft dan toch buiten schot? ,,Helemaal niet”, volgens Hans. ,,We hebben allemaal telefoons, laptops en bankrekeningen waarop ingebroken kan worden. En soms gaat het niet eens om het geld op je bankrekening, maar om je gegevens. Daarmee kan dan weer een creditcard op jouw naam aangevraagd worden, bijvoorbeeld. Of je wordt afgeperst middels persoonlijke foto’s op je telefoon. Die wereld van malafide hackers is veel groter dan je denkt. Grote instituten als banken zijn ook verzekerd tegen een hack. De gemiddelde mens vaak niet. Dan is er geen vangnet voor je en kan het ontzettend lang duren voordat je financieel hersteld bent van zo’n aanval.”
Oké, maar wat moet ik er dan aan doen?
Daarover weet Tweakers-journalist Tijs Hofmans meer. Zijn advies in een notendop: ,,Pak gewoon het makkelijkste dat goed werkt en besef ook dat het niet extreem uitgebreid en moeilijk hoeft te zijn als je geen heel aantrekkelijk doelwit bent.” En wat die makkelijke, maar effectieve middelen dan zijn? We sommen ze op.
Een wachtwoordmanager
Allereerst een stuk gereedschap om je op weg te helpen. Een wachtwoordmanager is een digitale kluis waar je bij kan op je computer en smartphone. De kluis bewaart jouw gebruikersnamen en wachtwoorden en jij hoeft alleen het wachtwoord van je kluis te onthouden. Maar wachtwoordmanagers kunnen nog meer dan dat en dat is ook niet overbodig.
Volgens Tijs is het niet lastig om een goede te vinden. ,,Eigenlijk zijn de eerste tien resultaten van een Google-search op ‘wachtwoordmanager’ altijd goed.” Hij raadt ook aan om te betalen voor zo’n app, voor bepaalde extra functies waar we zo op komen. ,,Kijk vooral naar de prijs en het gebruiksgemak. Probeer er ook een paar uit om erachter te komen welke je fijn vindt werken.”
Tijs gebruikt zelf bijvoorbeeld BitWarden, een gratis wachtwoordmanager waarvan de extra, betaalde functies ongeveer 8,50 euro per jaar kosten.
Het belangrijkste: wachtwoorden nooit hergebruiken
,,Dit is misschien nog wel belangrijker dan sterke wachtwoorden gebruiken”, stelt Tijs. ,,Hackers pakken gewoon heel veel op het internet uitgelekte gebruikersnamen en wachtwoorden en gaan op allerlei sites kijken of die werken.” Wie dus hetzelfde wachtwoord voor meerdere, of misschien wel al zijn diensten gebruikt, loopt daarom ontzettend veel risico.
Daarnaast is het altijd goed om je wachtwoordmanager sterke wachtwoorden voor jou te laten verzinnen, zodat een kwaadwillende ze ook niet zomaar kan raden.
Tweetrapsauthenticatie
Bij tweetrapsauthenticatie stel je een bijkomende inlogmethode in, zodat een dienst extra goed kan controleren of de echte eigenaar van een account probeert in te loggen. Dat werkt bijvoorbeeld door een extra code uit een sms’je in te vullen.
,,Microsoft zei het zelf al: 99,9 procent van de aanvallen op jouw accounts kan je tegenhouden met tweetrapsauthenticatie.” Ook deze methode is niet waterdicht, maar het is nog steeds vele malen beter dan alleen een wachtwoord gebruiken. Pas deze extra beveiligingslaag in ieder geval toe op je meest waardevolle accounts, zoals je e-mail. Banken en DigiD verplichten dit al.
Meldingen krijgen bij een datalek
Er zijn verschillende diensten die jou een bericht sturen als je gegevens op straat blijken te liggen. Er zijn gratis diensten zoals Have I Been Pwned die je een e-mail sturen, maar vaak is het ook een functie die in je wachtwoordmanager zit, hoewel je daar soms wel voor betaalt. Desalniettemin is dit laatste punt een fijne service om erbij te hebben, zodat je je wachtwoord bij de getroffen dienst meteen kan veranderen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wordfeud razend populair tijdens lockdown, met deze tips word jij de allerbeste
Wie dacht dat Wordfeud zijn beste tijd heeft gehad, heeft het mis. In 2020 is de bekende Scrabble-app bijna 500.000 keer gedownload in Nederland. Door de coronapandemie zijn mensen het woordspelletje weer opnieuw gaan spelen en hebben veel nieuwe spelers het ontdekt. Met onderstaande tips word jij de allerbeste. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
De beste games voor een lege portemonnee: deze spellen speel je gratis
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen en het is veel makkelijker om mee te beginnen dan je denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games die je gratis kunt spelen. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
met video
Influencer? Dan krijg je misschien met deze nieuwe voorschriften te maken
De Mediawet is aangepast. Dat brengt nieuwe regels met zich mee voor youtubers, instagrammers en tiktokkers. Vanaf 1 juli moeten influencers zich aan een reeks voorschriften houden die vooral gericht zijn op het maken van reclame. ‘Deze nieuwe regels geven volop ruimte om mooie samenwerkingen aan te gaan.’
-
Passagiers krijgen foto's van vliegtuigcrashes via AirDrop: start afgebroken
Een vliegtuig op de Israëlische luchthaven Ben-Gurion heeft de start afgebroken omdat passagiers plotseling foto’s van vliegrampen op hun iPhones ontvingen. Beelden van onder meer de vliegtuigcrash met Turkish Airlines bij Schiphol werden via AirDrop verstuurd. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
4
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.