Volledig scherm
8K-tv's, zoals deze van Samsung, hebben een beeld dat er levensecht uitziet. © Samsung

Een 4K- of een 8K-tv: heeft het zin om voor zo'n extreme resolutie te kiezen?

Televisiefabrikanten als Samsung, Sony en LG Electronics pakten het afgelopen jaar uit met hun eerste 8K-televisies. Die hebben een beeldkwaliteit die vier keer scherper is dan 4K en zestien keer scherper dan Full HD. Toch is er niet direct een goede reden om je 4K-tv bij het grofvuil te zetten. 

Bijna elke tv die tegenwoordig wordt verkocht, is een 4K-model. Al die televisies hebben dus een beeldresolutie die vier keer scherper is dan een klassiek Full HD-toestel. De vraag is: gebruik je die extra schoonheid? Misschien wel, misschien ook niet. Sommige Netflix- en Amazon Prime Video-series en -films zijn in 4K. De PlayStation 4 Pro- en Xbox One X-consoles leveren (meestal) 4K-resolutie in games, al is die vaak wel opgeschaald.  Er bestaan 4K-Blu-Ray-spelers en je kunt eigen videobeelden bekijken die je met een 4K-camera hebt geschoten. Daarmee is de kous af. Televisie-uitzendingen zijn er bijvoorbeeld nog niet in 4K. 

Nog een trapje hoger

De R&D-afdelingen (research & development, onderzoek en ontwikkeling) van televisiefabrikanten zitten natuurlijk ook nooit stil; die willen je voortdurend redenen geven om weer een nieuwe te kopen. Het nieuwe wapen dat onder meer Sony, Samsung, Sharp en LG Electronics daarvoor in de strijd gooien is opnieuw een nieuwe beeldresolutie, namelijk 8K. 

Trouwens: de ‘K’ in ‘4K’ of ‘8K’ staat voor ‘kilo’. De fabrikanten bedoelen daarmee het aantal - bij benadering - horizontale beeldpunten dat het toestel op het scherm kan tonen. Een 4K-televisie heeft er 3840 (op 2160 verticaal). Een 8K-toestel heeft liefst 7680 horizontale pixels, op 4320 beeldpunten verticaal. Wanneer het totale aantal beeldpunten op het scherm wordt geteld, is het dus vier keer scherper dan 4K.

Is dat verschil zichtbaar voor ons? Toch wel. Zeker bij schermen van 65 inch (165,1 cm) of groter is een 8K-beeld een meerwaarde voor wie echt goed kijkt. Het probleem is, net zoals bij 4K, het gebrek aan content in die resolutie. In 8K vind je nu zelfs nog maar amper content. Technisch is dat ook een hele uitdaging, want het gaat om een flinke brok data die moet worden opgeslagen of over het internet verstuurd moet worden. Om een voorbeeld te geven: een 8K-filmpje van twee minuten dat Sony eerder dit jaar liet zien op een van zijn 8K-tv’s nam ongeveer 3 gigabyte aan gegevens in beslag. Dat is de omvang van een volledige film in hoge definitie! 

Prijzen zakken

En dan zijn er de prijzen. Toen de eerste 8K-tv’s op de markt kwamen, waren ze belachelijk duur. En dat zijn ze nog steeds, zeker voor de meeste portemonnees: prijzen lopen vandaag nog steeds in de duizenden tot tienduizenden euro’s. Toch zijn er ondertussen al 55-inch-modellen (139,7 cm) voor minder dan 3000 euro, bijvoorbeeld van Samsung, dat hard zijn best doet om de winkelprijzen een beetje te verscherpen. Dezelfde evolutie die 4K-toestellen doormaakten (van compleet onbetaalbaar naar gemeengoed) lijkt dus ook bij 8K-toestellen ingezet.

De belangrijkste conclusie is echter dat het beeld dan misschien wel fenomenaal mag zijn; zolang er nog niet zoveel content in die resolutie is, heb je daar als doorsnee consument nog niet erg veel aan. Natuurlijk zijn er altijd de home cinema-freaks en early adopters van technologische nieuwigheden die toch al koste wat het kost voor een 8K-toestel zullen gaan. En dat is niet eens zo'n slechte zaak, want zo wordt de prijs nog een beetje verder naar beneden getrokken.