Een cultklassieker keert terug: Age of Empires IV is gebaseerd op de game van 'vroeger’
ReviewStrategiespel Age of Empires II was begin 21e eeuw haast niet weg te denken uit menig zolderkamer of ict-schoollokaal. Nu heeft de game na 16 jaar afwezigheid eindelijk een nieuw, volwaardig vervolg.
Lees de volledige review op Tweakers.
24 jaar na het eerste en 16 jaar(!) na het laatste deel is er een compleet nieuwe versie van Age of Empires verschenen. Versie 4 voelt niet als een regelrechte opvolger van deel 3, maar bouwt juist verder op deel 2.
Het is een begrijpelijke keuze: De tweede Age of Empires is tot op de dag van vandaag nog populair, vooral bij fans van het eerste uur. En als je voortbouwt op de derde game heb je een nieuw, moderner tijdperk met tanks nodig - dat zou van Age of Empires een compleet ander spel maken dan voorheen.
Meer dan een nieuw jasje
Toch is Age of Empires IV niet zozeer deel II in een nieuw jasje. Het is meer dan dat. Het haalt de beste elementen uit de hele serie en combineert dat met onder andere nieuwe spelsystemen en een sterk verbeterde grafische vormgeving.
Age of Empires IV is een klassiek strategiespel. In de basis draait het allemaal weer om het verzamelen van grondstoffen waarmee gebouwen, technologiche ontwikkelingen en manschappen kunnen worden gemaakt. Hout en voedsel zijn bijna tot in de oneindigheid beschikbaar, maar dat geldt niet voor goud en steen.
Verschillende tijdperken
Net als voorheen bestaat het spel uit verschillen tijdperken waar je doorheen speelt, ditmaal genaamd Dark, Feudal, Castle en Imperial. Naarmate je speelt wordt je volk moderner en krijg je geavanceerdere upgrades. Je wint het spel door alle vijanden te verslaan, of door een wonder te bouwen. Ook is het nu mogelijk een heiligdom te veroveren om zo de winst te pakken.
Net als bij de meeste strategiespellen vergt Age of Empires een bepaalde discipline. Je bent in het begin vooral druk met het op gang brengen van je economie en doorontwikkelen van bepaalde technologie, zodat je later grote legers kunt produceren. Voor nieuwkomers kan dat even wennen zijn: je bent zo een kwartier verder voordat je eindelijk je vooraf bedachte strategie kunt uitvoeren.
Slimmere computertegenstanders
Computergestuurde tegenstanders zijn in dit deel slimmer en creatiever. Zo trekken ze zich bijvoorbeeld eerder terug als een aanval dreigt te mislukken. Ook vallen ze niet meer steeds op hetzelfde punt aan, maar wordt er echt geprobeerd zwakke punten in je verdediging te vinden. Het maakt het leuker om tegen de computer te spelen dan voorheen. Al komen foutjes nog wel eens voor: soldaten van computergestuurde tegenstanders komen wel eens onbedoeld vast te zitten.
Je kunt in Age of Empires IV als één van acht volken spelen. Die zijn vrij divers, wat het spel extra afwisselend en uitdagend maakt. Zodra je het ene volk onder de knie hebt, begin je aan de volgende, dat toch weer wat anders werkt. Toch wringt daar de schoen ook wel een beetje, want in eerdere delen had je keuze uit veel meer speelbare volken.
Conclusie
Wat ons betreft is Age of Empires IV exact zoals verwacht en gehoopt: ondanks vernieuwingen speelt het als vanouds. Makers Microsoft en Relic hebben goed geluisterd naar de bestaande spelers door de middeleeuwen als tijdperk te kiezen en daarmee voort te borduren op het meest succesvolle Age of Empires II.
Tegelijkertijd is het de vraag of dit deel net zo populair zal worden als zijn illustere voorganger, want de gamewereld is een stuk sneller geworden. Verwacht dus niet een innovatieve strategiegame die de wereld op z’n kop zet - het gaat nog steeds om het winnen van grondstoffen en de juiste strategie om de vijand te verslaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Deze gadgets maken je gameconsole nog net iets beter
Gamen is een enorm populair tijdverdrijf. De echte liefhebber wil natuurlijk ook de beste accessoires. Onderstaande hulpmiddelen zullen goed van pas komen. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Heeft iedereen straks een kwantumcomputer in huis?
De kwantumcomputer belooft een onvoorstelbare rekenkracht en zal daarom onze wereld veranderen. ,,Hij kan dingen die we ons nog niet eens kunnen voorstellen.” -
Onderwijsminister sluit smartphoneverbod in de klas niet langer uit
Onderwijsminister Dennis Wiersma sluit het niet meer helemaal uit dat er een verbod komt om smartphones te gebruiken in de klas. In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren. Hij wil daarom in gesprek met onder meer scholen en staat open voor een verbod als daar grote behoefte aan is.
-
Beginnen met Fortnite: met deze tips overleef je je eerste stappen
Fortnite blijft de aandacht naar zich toe trekken door zichzelf continu opnieuw uit te vinden. Maar waar begin je, en hoe word je goed in Fortnite? -
-
-
Smartphone vol met apps? Ruil ze in voor deze app van Google
De digitale winkel van je Android-smartphone is overspoeld met apps, maar veel ervan kan je makkelijk inruilen voor de Google-app. Dat bespaart de nodige ruimte op je telefoon. Dit kun je allemaal met deze handige app. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.