Einde aan telefoonterreur: geen ongewenste telefoontjes van callcenters meer
Zomaar gebeld worden door een verkoper die allerhande producten probeert aan te smeren mag per 1 juli niet meer: mensen moeten speciaal toestemming geven om gebeld te worden óf al klant zijn van het bedrijf.
Dit onderwerp staat al lang bovenaan de lijst van ergernissen van consumenten
Telemarketeers mogen door een wijziging in de telecomwet niet meer ‘koud’ bellen naar consumenten. Je hoeft je daardoor niet langer te registreren in het Bel-me-nietregister als je niet zit te wachten op de telefoontjes. Wil je wel benaderd worden, dan moet je expliciet toestemming geven - dit wordt het opt-insysteem genoemd. Wie al klant is (geweest) bij een bedrijf, mag nog wel worden gebeld. Callcenters die je benaderen, mogen dat niet langer met een afgeschermd nummer doen. Het gaat om alle soorten telemarketing: van energiebedrijven tot goede doelen.
Het lijkt een opluchting voor veel zzp’ers, want ook eenmanszaken die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel mogen niet meer zomaar gebeld worden. De nieuwe wet helpt bovendien de Autoriteit Consument & Markt (ACM) beter te handhaven. ,,Dat gaan we ook actief en streng doen”, zegt Saskia Bierling van de ACM.
,,Wij krijgen jaarlijks veel meldingen over ongewenste telefoontjes. Dit onderwerp staat al lang bovenaan de lijst van ergernissen van consumenten. Dat was ook de reden voor de invoering van de nieuwe regels”, laat Bierling weten. ,,Cruciaal in de nieuwe regels is het zogenoemde recht van verzet. Dit moet het bedrijf dat belt actief aanbieden en hiermee kun je je toestemming intrekken en ongedaan maken dat het bedrijf je mag bellen. Je drukt daarmee in feite op een soort stopknop en maakt eerdere toestemming ongedaan.”
Omgekeerde bewijslast
Wie toch een callcenter ongewenst aan de lijn krijgt, kan dat bij de ACM melden. Bedrijven moeten dan aantonen dat er toestemming was voor het belletje. Nu is dat nog andersom: de consument moet bewijzen dat hij niet gebeld mocht worden. Boetes geven was ook lastig, omdat bedrijven vaak belden met een afgeschermd nummer.
Televisieprogramma Radar besteedde de afgelopen jaren veel aandacht aan telemarketeers die ondanks een inschrijving in het Bel-me-nietregister tóch mensen benaderden. Over die overtredingen werd massaal geklaagd bij toezichthouder ACM. In 2019 kwamen er ruim duizend meldingen, in 2020 was dat gestegen naar ruim 3700.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
Instagram draait omstreden wijzigingen terug na kritiek
Na een week waarin de kritiek steeds harder aanzwol, heeft Instagram besloten een aantal omstreden wijzigingen terug te draaien. Instagram-baas Adam Mosseri zegt donderdag in een interview met het Amerikaanse Platformer dat de wijzigingen, waarmee het sociale medium meer op TikTok ging lijken, voorlopig van de baan zijn. Volgens Mosseri moet Instagram ,,een grote stap terug doen”. -
Het beeldscherm van je computer beter instellen? Zo doe je dat
Heb je het idee dat de kwaliteit van je beeldscherm beter kan? Je pc, Mac of laptop heeft veel instellingen om mee te stoeien. We zetten op een rij wat je eraan hebt. -
PREMIUM
‘Slimme mast’ van VDL moet paal en perk stellen aan rommelig straatbeeld
VDL Groep lanceert een nieuwe, ‘slimme mast’ die behalve als lantaarnpaal ook dienst kan doen als wifi-punt, laad- en meetpaal of zelfs plaats kan bieden aan een ‘drone-nest’.
-
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
Zo stel je de donkere modus in op je smartphone en je favoriete apps
In vrijwel alle veelgebruikte smartphone-apps kun je wisselen tussen een lichte en een donkere modus. Meestal is het lichte thema standaard ingeschakeld, maar het is gemakkelijk in te ruilen voor een donker uiterlijk. -
Zo betaal je contactloos met je smartphone of smartwatch
Contactloos betalen met je pinpas is een uitkomst: je hoeft niet langer je pincode in te voeren als het om het betalen van kleine bedragen gaat. Nog handiger is de mogelijkheid om te betalen met je smartphone of wearable, want dan kun je die passen thuislaten. Zo gebruik je jouw apparaten om mobiel te betalen.
58 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTycho rensen
Fabian Lionearth
Vijverberg
D. Naumann
Becker