Volledig scherm
Elon Musk © EPA

Elon Musk: Killer robots kunnen de mensheid vernietigen

Volgens Elon Musk is de kans groot dat kunstmatige intelligentie in de toekomst voor problemen zal zorgen. Dat vertelde hij tijdens een speech voor werknemers van zijn bedrijf Neuralink. Musk schat de kans op veilig gebruik van kunstmatige intelligentie, waaronder robots, op slechts vijf tot tien procent.

Quote

Tot nu toe was het slecht, maar nog geen probleem dat een bedreiging vormt voor de mensheid

Musk maakt zich al langer zorgen over kunstmatige intelligentie, maar noemde daar deze week voor het eerst cijfers bij. Hij schat de kans dat de nieuwe technologie veilig kan worden ingezet op slechts vijf tot tien procent. Als dergelijke technologie in de verkeerde handen valt, zou dat namelijk gevaarlijk uit kunnen pakken. Zijn waarschuwing sluit aan bij die van honderd robotica-experts, die eind augustus al waarschuwden voor de opkomst van killer robots.   

Volgens de Tesla- en SpaceX-CEO is regulering dan ook van groot belang, omdat kunstmatige intelligentie een ,,substantiële bedreiging is voor de mensheid." De techondernemer waarschuwt dat er nu iets moet gebeuren, omdat we anders te laat zijn: ,,Normaal gesproken wordt regelgeving gemaakt als er vervelende dingen gebeuren, als er publiekelijk om gevraagd wordt. Na heel veel jaren wordt er dan een organisatie opgezet om die industrie te reguleren. Dat duurt enorm lang. Tot nu toe was dat slecht, maar nog geen probleem dat een bedreiging vormt voor de mensheid."

Regeringen moeten volgens Musk dan ook beter inzicht krijgen in hoe kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt, zodat ze de risico's volledig kunnen begrijpen. Op die manier zouden ze onaangename verrassingen kunnen voorkomen.

Neuralink

Musks bedrijf Neuralink werkt momenteel aan een systeem dat je brein zou kunnen koppelen aan een computer. In eerste instantie zou dat hersenletsel bij mensen met een beroerte of kanker moeten tegengaan, maar uiteindelijk zou de gewone consument dat moeten kunnen gebruiken om bijvoorbeeld gedachten direct uit te laten typen.  Dat zou over acht tot tien jaar mogelijk moeten zijn.

Poll

Heb je de kleurweergave van je smartphone wel eens aangepast?

  • Ja, doe ik altijd (27%)
  • Ja, maar het beviel niet (9%)
  • Nee, vind ik niet nodig (34%)
  • Nee, ik weet niet hoe dat moet (30%)
12613 stemmen