Europa breekt macht van ‘big tech’
Europa zet een flinke rem op de ongebreidelde machtsuitbreiding van techreuzen als Google, Apple, Amazon en Booking.com. Er komt veel meer controle op hun overnamebeleid. Verder moeten hun online communicatiediensten ‘interoperabel’ worden, zodat gebruikers van kleinere berichtendiensten vrij kunnen communiceren met iemand op WhatsApp of Facebook Messenger.
Onderhandelaars van Parlement, Raad (de lidstaten) en Commissie hebben daarover donderdagavond na acht uur onderhandelen een akkoord bereikt, dat ze vandaag presenteren. ,,Het begin van een nieuw tijdperk voor de wereldwijde tech regulering”, aldus de Duitse Parlementsonderhandelaar Andreas Schwab. ,,Met deze regels is eerlijke concurrentie op internet makkelijker afdwingbaar.”
,,Een belangrijke mijlpaal voor de digitale eenheidsmarkt”, vond ook Andrus Ansip van het liberale Renew. Techreuzen waren tot nu toe zo machtig dat zij, altijd in hun eigen voordeel en ten koste van concurrenten en consumenten, zelf de regels op internet bepaalden.
Kim van Sparrentak (GroenLinks) ziet nieuwe kansen voor kleinere bedrijven, die duurzamer en privacy-vriendelijker zijn. Consumenten krijgen meer keus, en het akkoord maakt een eind aan de ‘killer acquisitions’, overnames van kleinere bedrijven met het enkele doel ze daarna de nek om te draaien.
,,Het Europese antwoord op de Amerikaanse datamacht. Die wordt aan banden gelegd zodat gebruikers weer wat te kiezen hebben”, aldus ook Paul Tang (PvdA). Die verder toejuicht dat gegevens van minderjarigen en gegevens over iemands gezondheid, seksuele voorkeur of religie niet meer mogen worden gebruikt voor doelgerichte advertenties. ,,Hiermee zetten we het mes in het verdienmodel van de techreuzen.” Volgens de raadsonderhandelaar, de Franse minister van digitale zaken Cédric O, mogen techreuzen ook niet langer hun eigen producten zodanig positioneren dat ze bovenaan komen bij zoekopdrachten.
Het wetsvoorstel, dat nog door het voltallige Parlement en de lidstaten moet worden goedgekeurd, is gericht op de echte techreuzen, met een marktwaarde van 75 miljard, een jaaromzet van 7,5 miljard en zeker 45-miljoen gebruikers per maand. Brussel kan techreuzen die de regels niet volgen een monsterboete van 10 procent van hun jaaromzet opleggen, en bij recidive van 20 procent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUM8
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Apple geeft geen krimp na dwangsom ACM van 45 miljoen euro
Al negen weken achter elkaar legt de Autoriteit Consument & Markt een boete van 5 miljoen euro op aan Apple om de techgigant te dwingen de betaalvoorwaarden in datingapps aan te passen. De teller staat al op 45 miljoen euro, maar Apple geeft geen krimp. -
Google verwijdert ‘slavernijsimulator’ uit appstore na verbolgen reacties in Brazilië
Google heeft een zeer controversieel spel, genaamd Slavernij Simulator, uit de Braziliaanse appstore verwijderd nadat het in het Zuid-Amerikaanse land tot grote verontwaardiging had geleid.
-
TikTok-gebruikers klagen Amerikaanse staat Montana aan om verbod
-
-
-
PREMIUM
Zo kwam Europa’s grootste datacentrum in een polder bij Zeewolde
Zeewolde krijgt het grootste datacentrum van Europa. Vijf megahallen vol servers en knipperende lampjes die jaarlijks net zoveel stroom verbruiken als alle inwoners van Amsterdam. Het Rijk wil deze omstreden ‘datadozen’ uitsluitend aan de rand van Nederland, tóch komt er nu één midden in het land. Hoe is Facebook dat gelukt? Een reconstructie. -
8
Getest: Dit is de beste draadloze koptelefoon
Wat is de beste draadloze koptelefoon? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.