Volledig scherm
© thinkstock

Explosieve stijging van cyberaanvallen

CybercrimeHet aantal cyberincidenten op computersystemen van bedrijven en overheden in Nederland stijgt explosief, zo blijkt uit onderzoek van het AD. Bij sommige gerichte aanvallen is de veiligheid van de staat in het geding.

Volledig scherm
© ANP
Bijlage
Download Wob-besluit

Het aantal risicovolle cyberaanvallen was vorig jaar met 356 zes keer zoveel als in 2006. Bij deze honderden 'beveiligingsvoorvallen' zijn ict-systemen beschadigd of was er 'acuut gevaar' voor schade aan elektronische informatie. Hacks vonden onder meer plaats bij de luchtverkeersleiding, ministeries, ambassades, de Belastingdienst, banken, Kamerleden en bewindslieden.

De stijging blijkt uit een overzicht van incidenten die gemeld zijn bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

,,Je ziet dat aanvallen plaatsvinden op systemen die bijvoorbeeld gemalen, bruggen en viaducten aansturen,'' verklaart hoogleraar Digitale Beveiliging Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De Nederlandse samenleving is weliswaar steeds beter gewapend tegen digitale dreigingen, maar verliest de strijd van cyberspionnen en cybercriminelen. ,,Onze weerbaarheid neemt toe. Het probleem is alleen dat wat kwaadwillenden kunnen, zich nóg sneller ontwikkelt,'' zegt NCTV-woordvoerder Messchaert. ,,Je ziet ook een toename van cybercrime op bestelling. Je kunt een DDoS-aanval bestellen om bijvoorbeeld de ING of de Rabobank plat te leggen.''

De 'veiligheid van de staat' was tussen 2010 en mei 2013 bij zeker tien 'gerichte cyberaanvallen' in het geding, blijkt uit de stukken die het AD in bezit heeft.