Volledig scherm
Facebook-CEO Mark Zuckerberg. © AFP

Facebook-baas Zuckerberg: privacy wordt echt belangrijk

Facebook-baas Mark Zuckerberg gelooft dat communicatienetwerken gericht op privacy populairder worden  dan open netwerken. De techmiljardair kwam met dit opmerkelijke statement na een stortvloed van kritiek op het privacybeleid van het Facebook-concern de afgelopen maanden. 

,,Ik geloof dat privacy-gerichte communicatieplatforms belangrijker wordt dan de open platforms”, schreef hij vandaag. ,,Privacy geeft mensen de vrijheid om op een meer natuurlijke wijze verbonden te zijn, daarom bouwen we sociale netwerken.” 

Alle chatdiensten van het bedrijf krijgen versleuteling waardoor niemand anders de berichten kan lezen. WhatsApp heeft die encryptie al, maar Facebook Messenger en de chatfunctie van Instagram nog niet. Die drie chatdiensten gaan achter de schermen op één platform draaien.

Koers

De plotselinge privacy-koers van Facebook is opmerkelijk omdat het bedrijf de afgelopen jaren juist onder vuur lag door het ene na het andere schandaal rond de al te gemakkelijke omgang met bescherming van gebruikersgegevens. Zo konden er via Cambridge Analytica gegevens van tientallen miljoenen gebruikers geoogst worden, ook lekten er geregeld gevoelige gegevens. 

Zuckerberg schetste vandaag de grote lijnen, details van de plannen volgen in de loop van het jaar. Als de striktere privacysettings de concernwinst drukken, dan is dat maar zo, stelde Zuckerberg. ,,Mensen willen erop kunnen vertrouwen dat het vertrouwelijk is wat ze tegen elkaar zeggen en dat hun berichten niet voor eeuwig rondslingeren.” 

Dat deze koers door de buitenwacht met scepsis ontvangen kan worden, verbaast Zuckerberg niet, omdat het bedrijf ‘geen sterke reputatie heeft in het opzetten van privacyvriendelijke services'.