Volledig scherm
© EPA

Facebook bewaarde miljoenen niet-versleutelde wachtwoorden Instagram

Netwerksite Facebook heeft ‘miljoenen’ wachtwoorden van Instagram-gebruikers bewaard op zijn interne servers zonder die te versleutelen. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. In eerste instantie sprak Facebook nog van enkele tienduizenden.

Facebook, het moederbedrijf van Instagram, onthulde op 21 maart dat wachtwoorden van gebruikers niet-versleuteld bewaard werden op interne servers. Het voegde eraan toe dat er geen veiligheidslek was.

Volgens die mededeling destijds van Facebook ging het om de gegevens van ,,honderden miljoenen gebruikers van Facebook Lite”, een lichtere versie van de site voor slechtere internetverbindingen. Ook waren de wachtwoorden van ,,tientallen miljoenen andere Facebook-gebruikers en tienduizenden Instagram-gebruikers” onveilig bewaard.

Donderdag moest Facebook de communicatie flink naar boven bijstellen. ,,We hebben nieuwe bewaarde Instagram-wachtwoorden ontdekt. We schatten vandaag dat het probleem miljoenen Instagram-gebruikers heeft getroffen’’, zegt Facebook in een update van het blogbericht van 21 maart.

Volgens Facebook, dat 2,3 miljard actieve gebruikers telt, is er geen misbruik gemaakt van de wachtwoorden. De netwerksite ligt al meer dan twee jaar onder vuur omdat omdat de privégegevens van zijn gebruikers niet veilig worden beheerd en omdat de netwerksite misbruikt wordt voor politieke doeleinden.

  1. Nog een 8K-televisie onder de loep: ultiem kijken voor ultieme prijs

    Nog een 8K-televisie onder de loep: ultiem kijken voor ultieme prijs

    Nog geen twee maanden geleden bekeken we een van de eerste 8K-televisies op de markt. We waren enthousiast, maar hadden serieuze twijfels over 8K. Er is tenslotte bijna geen content in die resolutie. Inmiddels is het alweer tijd voor de verbeterde versie van die televisie. De vraag of 8K een plek heeft in de huiskamer blijft echter onbeantwoord. Vooral bij een tv met een prijskaartje van, houd je vast, 7000 euro. Hoe dan ook, Hardware.Info bekeek de Samsung QR950R. Dit is de conclusie.