Volledig scherm
© AFP

Facebook doet wit nationalisme volledig in de ban

Facebook heeft aangekondigd het ‘prijzen, ondersteunen en weergeven van wit nationalisme en -separatisme’ volledig in de ban te doen. Onder de nieuwe richtlijn valt ook de foto-app Instagram.

Tot nu toe stond Facebook bijvoorbeeld het schrijven van een post toe waarin wordt opgeroepen tot de oprichting van een witte etnostaat, waaruit mensen van kleur geweerd moeten worden. Onder de nieuwe richtlijnen zal dit soort materiaal worden verwijderd. 

Mensen die zoeken naar termen die gelieerd zijn aan wit nationalisme, zullen door het sociale netwerk worden doorverwezen naar een organisatie die zich inzet tegen extreemrechts ideologieën. 

Facebook krijgt al langer kritiek over de hoeveelheid haatspraak en nepnieuws er op de site te vinden is, maar kwam extra onder druk te staan nadat een witte nationalist in Nieuw-Zeeland het vuur opende op twee moskeeën en zijn gruweldaden via een livestream met de wereld deelde. Meerdere wereldleiders, waaronder de premier van Nieuw-Zeeland, riepen sociale media hierna op om hun verantwoordelijkheid te nemen voor extremistisch materiaal dat op hun platforms wordt gedeeld.

In een blog schrijft Facebook woensdag dat het bedrijf na maanden onderzoek tot de conclusie gekomen dat wit nationalisme meer gemeen heeft met haatgroepen dan met legitiem separatisme. 

Poll

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

  • De camera (15%)
  • De schermkwaliteit (12%)
  • Het gewicht (1%)
  • Het formaat (12%)
  • De snelheid (28%)
  • Veiligheid en privacy (32%)
8371 stemmen