Facebook grijpt in: geen foto's of filmpjes van Zwarte Piet meer
UPDATESociale media Facebook en Instagram gaan stereotyperende foto’s, tekeningen en filmpjes met Zwarte Piet niet meer toestaan op hun platforms. Als zij een melding krijgen van hun gebruikers, kunnen de afbeeldingen en video’s worden verwijderd. Gebruikers die de foto's plaatsen en hier regelmatig mee de fout in gaan, kunnen uiteindelijk worden geblokkeerd.
Navin BhagwatLaatste update:11-08-20, 23:11
11 augustus 2020 is een heugelijke dag
Jerry Afriyie (KOZP)
Facebook maakte vandaag bekend dat ‘discriminerende stereotyperende kenmerken’ voortaan verboden zijn op het platform zelf en op dochterdienst Instagram. Het sociale medium zet expliciet in op het wereldwijd verwijderen van antisemitische berichten en uitingen van het fenomeen blackface.
In het geval van de Joodse stereotypen grijpt Facebook in bij beweringen dat Joden de wereld regeren of de dienst uitmaken in belangrijke instituties wereldwijd.Bij blackface gaat het om figuren die zijn afgebeeld met onder meer zwarte schmink, grote rode lippen en een pruik met krullen. ,,Deze stereotypen zijn discriminerend en kwetsend”, meent Facebook. ‘Omdat ze ervoor zorgen dat mensen zich niet veilig voelen in het publieke domein en participatie kunnen ontmoedigen.’ Het sociale medium vindt het verder niet aanvaardbaar dat mensen zich gediscrimineerd of onveilig voelen door bepaalde berichten. ‘Sinterklaas is een feest voor iedereen’, aldus het platform.
Volgens een woordvoerster van Facebook is het verwijderen van foto's van Zwarte Piet een gevolg van de nieuwe blackface-regel. De afbeeldingen worden niet automatisch verwijderd, maar worden door menselijke beheerders van geval tot geval bekeken. Pieten zonder blackface-kenmerken, zoals de schoorsteenpiet en roetveegpieten, zijn nog wel toegestaan.
Ongelofelijk dat Facebook zich met deze stap boven culturen en tradities heft, zonder de juiste kennis van zaken
Marc Giling, Sint & Pietengilde
Jerry Afriyie, voorman van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), reageert op zijn eigen Facebookpagina verheugd op het nieuws. ‘11 augustus 2020 is een heugelijke dag’, zegt hij. ’We zijn hoopvol dat deze internationale erkenning de rest van Nederland zal helpen in te zien dat we klaar zijn voor een feest dat leuk is voor alle kinderen’.
Facebook zegt de afgelopen negen maanden met zestig organisaties uit verschillende landen te hebben gesproken over de nieuwe regels tegen racisme en discriminatie. KOZP valt daar niet onder: de leden werden vanochtend op de hoogte gebracht van de nieuwe richtlijnen. Daarop volgde een discussie, onder meer over de handhaving van de nieuwe regels. Woordvoerster Naomie Pieter (KOZP): ,,We zijn allereerst vooral blij met deze stap. Facebook blijft een gigantisch platform met veel macht. Maar we zijn benieuwd hoe het in de praktijk zal werken. Hoe vaak moet een specifieke foto bijvoorbeeld gerapporteerd worden voordat deze wordt verwijderd? Zet Facebook wel genoeg mankracht in tijdens de feestdagen, wanneer het overloopt van de foto's? We hadden het in ieder geval mooier gevonden als Facebook technologie had ingezet die hun gebruikers beschermt al vóór het plaatsen van foto's en filmpjes van Zwarte Piet.”
Automatische verwijdering is volgens Facebook nog niet mogelijk. ,,De technologie is er wel, maar de relevante data ontbreekt. Op het moment zou de inzet van computers tegen blackface nog een te groot schepnet veroorzaken”, aldus een woordvoerster van het sociale medium.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Het gesprek in de ochtend bleek wel constructief. ,,Want we hebben Facebook uitgenodigd voor een gesprek over hoe het platform activisten beperkt in hun strijd tegen racisme in Nederland”, aldus Afriyie. ,,Zo is vaker gedreigd met het sluiten van accounts - ook onze Zwarte Piet is Racisme-pagina - wanneer we termen als ‘witte mensen’, ‘wit privilege’ gebruiken en bij het delen van bedreigingen die activisten ontvangen. Er is afgesproken dit jaar bijeen te komen om te bespreken hoe de nieuwe richtlijnen kunnen bijdragen aan veiliger online-activisme.”
‘Pure censuur’
De nieuwe regels vallen niet bij iedereen even goed. Marc Giling van het Sint & Pietengilde spreekt bijvoorbeeld over ‘pure censuur’. ,,Het is ongelofelijk dat Facebook zich met deze stap boven culturen en tradities heft, zonder de juiste kennis van zaken”, meent hij. ,,Door de Zwarte Pieten-traditie met blackface te vergelijken, slaan ze de plank mis. Zwarte Piet heeft volgens ons niets te maken met blackface, wat een Amerikaans verschijnsel is. De historische achtergrond van de kleur en andere uiterlijke kenmerken van de pieten, ligt totaal anders.”
Hij steunt het tegengaan van discriminatie op sociale media wel, dus staat niet onwelwillend tegen de maatregelen van Facebook. ,,Facebook had allang tegen alle vormen van discriminatie moeten strijden, zoals blackface, of zwarte mensen die witte mensen nadoen. Maar door Zwarte Piet onder de maatregel te scharen, wakkeren ze juist discriminatie aan.”
Het Sint & Pietengilde, een van de grotere vrijwilligersorganisaties die zich sterkmaakt tegen 'geforceerde aanpassing’ van Zwarte Piet, is naar eigen zeggen ook niet benaderd door Facebook om de zorgen over de maatregelen te delen. ,,Dat merken we ook bij andere grote instanties”, zegt Giling. ,,Voor tegenstanders wordt de deur wijd opengezet, op basis van hun gevoelsargumenten. Maar onze argumenten die gebaseerd zijn op logica en feiten, lijken er niet toe te doen.
Hij denkt niet dat de maatregelen invloed hebben op hoe Nederlanders in de discussie staan. ,,Dat gaat gewoon lekker door. Vroeger hadden we Facebook niet nodig om het in stand te houden, en nu al helemaal niet meer.”