Facebook noemde uitzuigen van kinderen en hun ouders ‘vriendelijke fraude’
Er komt steeds meer compromitterende informatie boven tafel over Facebooks jarenlange uitzuigen van ouders en kinderen met dure online spelletjes op het platform. De techgigant negeerde medewerkers die maatregelen voorstelden en sprak van ‘vriendelijke fraude’.
Dat blijkt uit vrijgegeven documenten van een massaclaimzaak uit 2012. Facebook zou de ontwikkelaars van de games hebben aangemoedigd zo veel mogelijk opties tot aankopen in hun games in te bouwen. Het doel was om zo meer geld te krijgen van ouders, die hun kinderen gebruik lieten maken van hun creditcards. Dat gebeurde onder andere in de populaire games Angry Birds, Ninja Saga en PetVille.
De uitgaven werden vaak onbewust gedaan. Voor jonge kinderen was het vaak niet duidelijk of het ging om echt geld of virtueel geld, zoals gouden muntjes die je in een spel kunt verzamelen. Het platform probeerde op deze manier de winstmarges te vergroten.
Facebook-werknemers wisten hiervan, schreef deze site vorige week, maar degenen die leiding hadden deden niets. Nu blijkt dat een team van Facebook-werknemers een systeem ontwikkelde om deze uitgaven terug te dringen. Facebook deed er niets mee. Saillant detail: het sociale medium noemde deze zaken ‘Friendly Fraud’, vriendelijke fraude.
Rechtszaak
De documenten waarin deze zaken aan het licht kwamen, werden door de rechter vrijgegeven op verzoek van het Amerikaanse Center for Investigative Reporting, een collectief van onderzoeksjournalisten dat al sinds 1977 misstanden blootlegt. Dat doet het via zijn website Reveal.
De zaak was mede aangespannen door de moeder van een kind met de initialen I.B. De jongen speelde het spelletje Ninja Saga op Facebook en gebruikte de creditcard van zijn moeder voor een ingame-aankoop. Na de eerste betaling van 20 dollar sloeg Facebook de creditcardgegevens op. Terwijl hij verder speelde, boekte het sociale medium honderden dollars af. De jongen had dat niet in de gaten. Zijn ouders ook niet, want Facebook stuurde geen facturen. Facebook weigerde vervolgens het geld terug te storten.
Veel meer ouders waren slachtoffer. In bepaalde gevallen cashte Facebook duizenden dollars. Het bedrijf weigerde vervolgens de betalingen ongedaan te maken en noemde deze ouders whales, walvissen. Een moeder sleepte de techgigant vervolgens voor de rechter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Leiding Twitter tegen personeel: overname door Musk gaat gewoon door
De overname van Twitter door miljardair Elon Musk gaat gewoon door. Dat hebben directeuren van Twitter aan medewerkers van het socialmediaplatform verteld tijdens een onlinebijeenkomst. Ook wordt er niet opnieuw onderhandeld over de overnameprijs, schrijft persbureau Bloomberg. -
Dit zijn de beste tablets die je nu kunt kopen
Een smartphone is vaak prima, maar ’s avonds op de bank of in bed is een tablet met een groter scherm vaak fijn. We zetten samen met de redactie van BestGetest de beste exemplaren van het moment op een rij. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Apple schrapt feestelijke première na bloedbad op basisschool VS
Apple heeft dinsdag de feestelijke première van het tweede seizoen van serie Physical afgeblazen. Dat deed de techgigant en streamingservice na de schietpartij op een basisschool in Texas, die negentien kinderen en een leerkracht het leven kostte.
-
De oorlog in Oekraïne via 'Streetview': VVV van Kiev biedt virtuele tours door verwoeste steden
Kapotgeschoten flatgebouwen, overal puin, gaten in wegen, uitgebrande auto's en tanks, maar vooral een ongelooflijke doodse stilte. Met nieuwe virtuele tours door Oekraïense steden als Boetsje en Irpin brengt het toerismebureau van de regio en de stad Kiev de (gevolgen van de) oorlog in het land akelig scherp in beeld. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Steeds jonger krijgen kinderen hun eerste mobieltje, deze website helpt om problemen voor te zijn
In groep 5 van de basisschool heeft soms de helft van de kinderen al een mobiele telefoon. Hoe voorkom je ze te maken krijgen met bijvoorbeeld pesten of erger via dat mobieltje? De website mijneigentelefoon.nl, opgezet door Rico IJntema, wijst de weg.